Φιστίκι: Μειωµένη η παραγωγή, σταθερές οι τιµές

ΦΙΣΤΙΚΙ: Μειωμένη η παραγωγή, σταθερές οι τιμές
-Διαφήμιση-
Η συλλογή του φιστικιού στη χώρα µας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι πρώτες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για µειωµένες αποδόσεις. Στις καλλιέργειες που επηρεάστηκαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, η ποιότητα του καρπού αναµένεται να είναι υποβαθµισµένη.

Σύµφωνα µε τον Γιάννη Χονδρόπουλο, γεωπόνο και παραγωγό από τον Μώλο Φθιώτιδας, η διαδικασία της συλλογής είχε αρνητικά αποτελέσματα στις αποδόσεις των καλλιεργειών: «Σε σύγκριση µε την περσινή περίοδο, θα έχουµε µια µείωση κατά 15% περίπου στην παραγωγή µας και η µέση στρεµµατική απόδοση υπολογίζεται ότι θα φτάνει τα 200 κιλά. Σε ό,τι αφορά την ποιότητα, οι βροχοπτώσεις επηρέασαν τους καρπούς, χωρίς όµως να δηµιουργήσουν µεγάλα προβλήµατα. Η ποιότητα του προϊόντος µας παραµένει και φέτος σταθερή. Σε αυτό βέβαια συµβάλλει και η δική µας επιµέλεια και ο σχολαστικός έλεγχος, ώστε να µπορέσουµε να κρατήσουµε την ταυτότητά µας σε υψηλό επίπεδο. Εκείνο που πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι το θέµα της ξήρανσης του καρπού, καθώς οι υψηλές θερµοκρασίες επηρεάζουν σηµαντικά την ποιότητα και θα πρέπει ο καρπός να ξεραίνεται στους 55 βαθµούς. Για την τρέχουσα εµπορική περίοδο, η αγορά θα κινηθεί ανάλογα µε την παγκόσµια παραγωγή. Η Τουρκία είχε καλή παραγωγή και, ήδη, µπαίνει στις αγορές µε 6,5 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά το δικό µας προϊόν, οι τιµές παραγωγού ξεκινούν από τα 7,5 ευρώ το κιλό και φτάνουν τα 8,5 ευρώ».

fistiki-kalliergeia-dentroΠαρόµοια προβλήµατα αναφέρει και ο Χρήστος Κουκουτσέλος, από την περιοχή του Αλµυρού: «Αυτό που βλέπουµε είναι η µειωµένη παραγωγή και, όπως εκτιµούµε στην οµάδα παραγωγών που έχουµε, συνολικά θα συγκεντρώσουµε 70 µε 80 τόνους, σε σύγκριση µε τους 110 που προβλέπονταν. Αντιµετωπίζουµε, επίσης, ποιοτικό πρόβληµα κυρίως µε τα κλειστά, λόγω της σεπτόριας και του καµαροσπορίου. Οι βροχοπτώσεις του καλοκαιρού επηρέασαν την παραγωγή µας και αυτό το βλέπουµε και στην αύξηση του ποσοστού των κλειστών φιστικιών, που φτάνει το 20%, διπλάσιο σε σχέση µε την περσινή περίοδο. Σε ό,τι αφορά το θέµα της εµπορίας του προϊόντος, ήδη έχουν πραγµατοποιηθεί και οι πρώτες εµπορικές πράξεις, µε τις τιµές παραγωγού να φτάνουν τα 8 ευρώ το κιλό. Γενικά, υπάρχει ζήτηση για το προϊόν µας, γεγονός που φαίνεται από το ενδιαφέρον των εµπόρων. Στόχος της οµάδας µας είναι να επενδύσουµε στη σύγχρονη τεχνολογία και να ενισχύσουµε περισσότερο την ποιότητα, διευρύνοντας τις πωλήσεις µας στις αγορές του εξωτερικού».

-Διαφήμιση-