Οι φλόγες τύλιξαν ολόκληρη την Ευρώπη

Σε επίπεδα-ρεκόρ παραμένουν οι θερμοκρασίες σε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου

Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να μάχονται για την κατάσβεση των ραγδαία εξαπλούμενων πυρκαγιών σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, καθώς ο καύσωνας δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης. Παράλληλα με τη Δυτική και Μεσογειακή Ευρώπη, σε συναγερμό βρίσκονται και οι αγρότες βόρειων χωρών, όπως η Μ. Βρετανία, η οποία πριν από μερικές μέρες κατέγραψε την πιο καυτή ημέρα στην ιστορία της (η θερμοκρασία άγγιξε τους 40 βαθμούς) και ήρθε και εκείνη αντιμέτωπη με μια σειρά πυρκαγιών.

Καθώς οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται στη νοτιοδυτική περιοχή Gironde της Γαλλίας, περίπου 38.500 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους. Εκατοντάδες τράπηκαν σε φυγή και στην Κεντρική Ιταλία, όταν εξερράγησαν δεξαμενές αερίου που επλήγησαν από δασική πυρκαγιά κοντά σε πόλη της Τοσκάνης. Οι πυρκαγιές που μαίνονται σε αρκετές περιοχές της ιταλικής υπαίθρου και 14 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Ρώμης, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας, επρόκειτο να τεθούν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού λόγω του κύματος καύσωνα.

Από την Τρίτη, οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί στους 47 βαθμούς στην Πορτογαλία και πάνω από τους 40 βαθμούς στην Ισπανία, αφήνοντας την ύπαιθρο εκτεθειμένη στην πύρινη λαίλαπα.

Στην Πορτογαλία, οι εστίες της πυρκαγιάς βρίσκονται στα βορειοανατολικά του Πόρτο, έχοντας καταστρέψει 300.000 στρέμματα γης φέτος, τη μεγαλύτερη έκταση που έχει καεί από το καλοκαίρι του 2017, όταν η Πορτογαλία υπέστη καταστροφικές πυρκαγιές στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου 100 άνθρωποι. Ο διοικητής Πολιτικής Προστασίας της βόρειας περιοχής της Πορτογαλίας, Αρμάντο Σίλβα, δήλωσε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και οι ισχυροί άνεμοι θα δυσκολέψουν την καταπολέμηση της μεγαλύτερης δασικής πυρκαγιάς της χώρας, η οποία έχει κατακάψει 100.000-120.000 στρέμματα από την Κυριακή μέσα και γύρω από τον Δήμο Murça.

Ο καύσωνας που πλήττει εδώ και μέρες τη Νότια Ευρώπη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, το οποίο αποδίδεται από επιστήμονες και κλιματολόγους στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Στην Ισπανία, όπου τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης αντιμετωπίζουν πυρκαγιές σε πέντε περιοχές, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET προέβλεψε επίσης υψηλότερες θερμοκρασίες για τις επόμενες μέρες. «Δεν έχουμε κοιμηθεί όλη τη νύχτα», δήλωσε στο Reuters η Gemma Suarez, Ισπανίδα αγρότισσα που ζει στην εκκενωμένη, σήμερα, περιοχή Casas de Miravete.

Στη Μ. Βρετανία, τέλος, οι ξηρές συνθήκες και η πυκνή σκόνη αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς για τους αγρότες, οι οποίοι αγωνίζονται για να συγκομίσουν τις καλλιέργειές τους κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Σύμφωνα με το BBC, ένας Βρετανός ασφαλιστής ανέφερε αύξηση 35% στις αξιώσεις αγροτικής αποζημίωσης λόγω πυρκαγιάς σε σύγκριση με τη συγκομιδή του 2021.