FlyFeed: Η εσθονική startup που θέλει να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση με πρωτεΐνες εντόμων

Συγκέντρωσε 3 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια εκκίνησης για να υλοποιήσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό της

Η νεοφυής επιχείρηση FlyFeed, με έδρα το Ταλίν της Εσθονίας, συγκέντρωσε 3 εκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια εκκίνησης, προκειμένου να συμβάλει στον επισιτισμό του πλανήτη μέσω της συμπεριληπτικής πρόσβασης σε πρωτεΐνες εντόμων. Η startup θέλει να υλοποιήσει τη φιλόδοξη ιδέα της, δημιουργώντας μια εκμετάλλευση εντόμων βιομηχανικής κλίμακας στο Βιετνάμ.

Το ποσό συγκεντρώθηκε μόλις έναν χρόνο μετά την έναρξη του πρώτου γύρου χρηματοδότησης της FlyFeed. Η startup έχει ήδη υπογράψει προσυμβάσεις άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ με κορυφαίους Ευρωπαίους παραγωγούς τροφίμων και θα χρησιμοποιήσει αυτήν τη χρηματοδότηση για την έναρξη των επιχειρησιακών της δραστηριοτήτων, την περαιτέρω ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων και την κατασκευή της πρώτης -βιομηχανικής κλίμακας- εκμετάλλευσης στο Βιετνάμ το 2023, η οποία θα παράγει οικονομικά προσιτές πρωτεΐνες, έλαια και λιπάσματα από μαύρες μύγες-στρατιώτες (BSFL). Αυτά αρχικά θα προορίζονται για ζωοτροφές, τόσο για ζώα εκτροφής, όσο και για κατοικίδια, ενώ στο μέλλον υπάρχει σχέδιο να αναπτυχθεί τροφή και για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σύμφωνα με την εσθονική startup, η αξιοποίηση των εντόμων δύναται να κάνει τη διαφορά στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Η FlyFeed δίνει έμφαση στα 3 δισεκατομμύρια ανθρώπων που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν επισιτιστική ανασφάλεια λόγω του τρέχοντος οικονομικού και γεωπολιτικού κλίματος, που, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, διαταράσσουν μαζικά την παραγωγή τροφίμων. Για αυτόν τον λόγο, έχει αναπτύξει μια διαδικασία παραγωγής που χρησιμοποιεί οργανικά απόβλητα (π.χ. φρούτα, λαχανικά, καφέ και σιτηρά) ως τροφή για τα έντομα, μειώνοντας την τελική τιμή της παραγόμενης πρωτεΐνης και βοηθώντας τις τοπικές κυβερνήσεις να λύσουν το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων.

Παρότι η εκμετάλλευση πρόκειται να ανοίξει στο Βιετνάμ, η FlyFeed έχει σχέδια για την ευρωπαϊκή αγορά, τα οποία περιλαμβάνουν την παραγωγή αλεύρου εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση έως το 2027.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα EU-Startups, η παραγωγική ικανότητα της βιετναμέζικης εκμετάλλευσης θα είναι πάνω από 17.500 τόνοι προϊόντων ετησίως, ενώ θα επεξεργάζεται πάνω από 40.000 τόνους οργανικών αποβλήτων για να τραφούν τα έντομα.