Φόβοι για μεγάλη μείωση της παραγωγής ακτινιδίων λόγω ακαρπίας στα Τέμπη

Οι παραγωγοί ζητούν αποζημίωση μέσω ΚΟΕ ή de minimis και ενοχοποιούν την κλιματική αλλαγή

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να επισκεφθούν περιοχές του Δήμου Τεμπών κλιμάκια του ΕΛΓΑ Λάρισας και της ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος που απασχολεί τους παραγωγούς ακτινιδίου για την ακαρπία, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια παραγωγής από 50%-80%.

Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών και οι διακυμάνσεις των θερμοκρασιών φαίνεται ότι επηρέασαν ανεπανόρθωτα το στάδιο της ανθοφορίας. Σε μια περίοδο που τα αυξημένα κόστη λόγω ενεργειακής κρίσης και διπλασιασμού της τιμής των αγροτικών εφοδίων ήδη βαραίνουν τους παραγωγούς, η διαφαινόμενη μείωση της παραγωγής μεταφράζεται άμεσα σε μείωση και του εισοδήματός τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των παραγωγών ακτινιδίου της ευρύτερης περιοχής της ΔΕ Κάτω Ολύμπου, ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, απέστειλε επιστολή προς το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας και στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας και ενημέρωσε για το φαινόμενο, που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τους χειμερινούς μήνες, επηρεάζοντας δυσμενώς την έκπτυξη ανθοφόρων οφθαλμών, με συνέπεια ένα σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών μίας από τις πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες του δήμου. Ανάλογες επιστολές προς όλα τα αρμόδια όργανα απέστειλαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι δραστήριοι Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών.

Ο Δήμος Τεμπών ζητά από την Πολιτεία να εξαντλήσει κάθε ενδεχόμενο χορήγησης αποζημίωσης από την εθνική ή ευρωπαϊκή νομοθεσία (ΚΟΕ ή de minimis), καθώς η καλλιέργεια του ακτινιδίου αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για τους καλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής της ΔΕ Κάτω Ολύμπου και μονοκαλλιέργεια.

Τι Χριστούγεννα, τι… Πάσχα

Αναλύοντας το πρόβλημα, αναφέρει τα εξής: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της ΔΕ Κάτω Ολύμπου, που είναι η πιο ενδεδειγμένη περιοχή για την καλλιέργεια του ακτινιδίου (από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα), όπου καλλιεργείται από το 1978 η ποικιλία Hayward. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος είχαμε τις ίδιες θερμοκρασίες τα Χριστούγεννα και το Πάσχα (21 βαθμούς Κελσίου), με αποτέλεσμα οι καιρικές συνθήκες να εμποδίσουν τα δέντρα να μπουν σε λήθαργο. Η ολοκλήρωση της πτώσης των φύλλων έγινε τον Ιανουάριο.

Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, περίοδος έκπτυξης των οφθαλμών, οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν από μηδενικές τη νύχτα έως και 18-20 βαθμούς το μεσημέρι, με αποτέλεσμα τα δέντρα να πάθουν θερμικό σοκ. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου ξεκίνησε η έκπτυξη των πρώτων οφθαλμών. Βλάστησαν περίπου 2 με 3 οφθαλμοί από τους 20 περίπου σε κάθε βέργα. Με θερμοκρασίες, από -2 έως 3 βαθμούς, που ακολούθησαν, σταμάτησε η βλάστηση και η ανάπτυξη ξεκίνησε πολύ μειωμένη μετά από 10-15 μέρες.

Αποτέλεσμα αυτών είναι να έχουμε νέους βλαστούς καχεκτικούς και χωρίς άνθη. Θεωρούμε πως η μη σωστή και μη ικανοποιητική έκπτυξη των οφθαλμών οφείλεται αποκλειστικά στις κακές καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα την καταστροφική ακαρπία και τη μειωμένη παραγωγή έως και 80%».