Φόβος για το «ακορντεόν» στην υψηλών προδιαγραφών αρκαδική παραγωγή οίνου

Γλυκόπικρη είναι η γεύση που άφησε η χρονιά στους οινοποιούς με δεδομένη την υψηλής ποιότητας παραγωγή οίνου, η οποία όμως δεν συνδυάσθηκε με τις ανάλογες τιμές.

Ο οινοποιός και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Τρουπής, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε, εξηγεί στην «ΥΧ»: «Τα οινοποιεία τα οποία τιμάνε το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον της ελληνικής παραγωγής, έκαναν ό,τι μπορούσαν, ώστε οι τιμές να είναι όσο το δυνατόν πιο ψηλά και κοντά στις περσινές. Αν βέβαια πάμε σε lockdown με τη μέθοδο του “ακορντεόν”, ίσως χρειαστεί να πάμε την άνοιξη σε νέα περίοδο απόσταξης, προκειμένου να αδειάσουν οι δεξαμενές και οι παραγωγοί να χάσουν λιγότερα από όσα θα έχαναν».

Σε ό,τι αφορά τη λύση της απόσταξης, ο κ. Τρουπής τη χαρακτηρίζει ημίμετρο, καθώς, όπως υποστηρίζει, «η απόσταξη καλύπτει σχεδόν τα 2/5 του κόστους του λίτρου. Από εκεί και πέρα όμως, ο οινοποιός, που δεν έχει άλλη λύση, αναγκάζεται να πάρει αυτά που του δίνουν».

 

Απογοήτευση

Ο κ. Τρουπής είναι από τους πρώτους που προσπάθησε σε πανελλαδικό επίπεδο να συνδέσει το Επιμελητήριο με τον πρωτογενή τομέα. Σήμερα, όμως, εμφανώς απογοητευμένος δηλώνει ότι «δεν υπάρχει ζήλος και όρεξη από παραγωγούς να εγγραφούν στα επιμελητήρια για να είναι διαρκώς ενήμεροι για την επιχειρηματικότητα. Πιστεύω ότι πρέπει να κατανοήσουν οι παραγωγοί ότι είναι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις τους είναι μείζονος σημασίας για τον πρωτογενή τομέα. Ο κόσμος δεν μας ακολουθεί όπως πιστεύαμε ότι θα κάνει, αλλά η προσπάθεια θα συνεχιστεί στο μέτρο του δυνατού», καταλήγει.