Φορητή συσκευή ανιχνεύει στη φάρμα κατάλοιπα αντιβιοτικών στο γάλα

Χάρη σε ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ηοrizon 2020, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα εξοικονομούνται σημαντικές ποσότητες αγελαδινού γάλακτος. Ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγελαδοτρόφοι είναι ότι το γάλα από αγελάδες που λαμβάνουν αντιβιοτικά για μαστίτιδα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, εξαιτίας των καταλοίπων που περιέχει. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο στην ΕΕ πετιούνται πάνω από 100.000 τόνοι γάλακτος λόγω χρήσης αντιβιοτικών.

Παρόλα αυτά, επειδή οι αγελάδες αυτές πρέπει να αρμέγονται συχνά, αυτό το γάλα ανακατεύεται, από λάθος, σε μεγαλύτερες δεξαμενές με άλλες «άθικτες» ποσότητες, που πρακτικά αχρηστεύονται.

Μέχρι πρότινος, τα τεστ για την ανίχνευση καταλοίπων γίνονταν από τη στιγμή που το φορτηγό με το γάλα έφθανε στο γαλακτομείο. Σε αυτά τα προβλήματα φαίνεται πως απαντά μια φορητή συσκευή με αισθητήρες ανίχνευσης της ποιότητας του γάλακτος. Το πρωτότυπο έχει ονομαστεί MILQAS και σύμφωνα με την υπεύθυνη του επιστημονικού έργου, Δρ. Johannes Dapra, μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικά χρηματικά ποσά στους παραγωγούς καθώς, «Η συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει τα επίπεδα περιεκτικότητας του γάλακτος σε αντιβιοτικά εντός της εκμετάλλευσης μέσα σε λίγα λεπτά».

Σύμφωνα με την ίδια, τα πρόστιμα και το επιπρόσθετο κόστος από μια «μόλυνση» του γάλακτος με αντιβιοτικά μπορούν να φτάσουν τα 15.000 ευρώ για έναν αγελαδοτρόφο.