Κοινό Κέντρο Ερευνών: Νέα μέθοδος ανιχνεύει τα υπολείμματα αντιβιοτικών σε ζωοτροφές

09/07/2024
1' διάβασμα
koino-kentro-erevnon-nea-methodos-anichnevei-ta-ypoleimmata-antiviotikon-se-zootrofes-325918

Στην ανάπτυξη μεθόδων ικανών να ανιχνεύουν υπολείμματα 24 αντιβιοτικών σε σύνθετες ζωοτροφές προχώρησε το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Κομισιόν, με σκοπό να ενισχύσει την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής της κτηνοτροφίας στην ΕΕ, την ικανότητα, δηλαδή, των μικροοργανισμών να επιβιώσουν ή να αναπτυχθούν παρά τη θεραπεία με αντιμικροβιακά φάρμακα. Οι μέθοδοι αυτές αποτελούν μέρος του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2024/1229, ο οποίος περιορίζει την παρουσία αντιβιοτικών στις ζωοτροφές και εξουσιοδοτεί τα εθνικά εργαστήρια ελέγχου σε ολόκληρη την ΕΕ να εντοπίζουν και να αναλύουν 24 αντιβιοτικά σε σύνθετες ζωοτροφές.

Τα επίσημα εθνικά εργαστήρια ελέγχου σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν προθεσμία έως τις 20 Μαΐου του 2025, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη διεξαγωγή δοκιμών για την ανίχνευση και τον ποσοτικό προσδιορισμό των υπολειμμάτων αντιβιοτικών στις σύνθετες ζωοτροφές.

O κανονισμός θα καθορίζει ειδικά μέγιστα επίπεδα μόλυνσης των αντιμικροβιακών δραστικών ουσιών στις σύνθετες ζωοτροφές και θα ορίζει τις μεθόδους αναφοράς για την ανάλυση των καταλοίπων 24 αντιβιοτικών.

Σύμφωνα με το JRC, οι μέθοδοι αυτές διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διασφάλιση της καλής διαβίωσης των ζώων και της δημόσιας υγείας.