Φόρουμ για την κλιματική αλλαγή από το 4ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης

Γόνιμο και ουσιαστικό ήταν το φόρουμ με θέμα «Κλιματική αλλαγή – Δράση τώρα», που φιλοξενήθηκε το Σάββατο 3 Μαΐου στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης και διοργανώθηκε από το 4ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης, με αρωγούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που προσέγγισαν θεματικές ενότητες για την κλιματική κρίση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η εκδήλωση, που ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης εργασίας της ομάδας EPAS του 4ου ΓΕΛ, απέδειξε την ευαισθησία τους για ζητήματα περιβαλλοντικά, αλλά και τον προβληματισμό τους για το μέλλον τους στον τόπο και τη χώρα.
Η διευθύντρια του 4ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, Ζωή Κανίδου, εξήγησε ότι η ημερίδα ξεκίνησε από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιείται στο σχολείο, με τίτλο «Σχολεία πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», καθώς συγκαταλέγεται στα ευρωπαϊκά σχολεία πρέσβεις, όπου η φετινή κοινή θεματική αφορούσε το περιβάλλον.
«Στόχος του φόρουμ ήταν να ενημερωθούμε για τις πολιτικές και τις στρατηγικές που αποφασίζονται από την Ευρώπη και επηρεάζουν τη χώρα μας, αλλά και την τοπική μας κοινωνία, καθώς και να έχουμε επιστημονική άποψη για την κλιματική αλλαγή», σχολίασε στο πέρας των εργασιών. Επίσης, δήλωσε ικανοποιημένη από τον διαδραστικό χαρακτήρα της εκδήλωσης και την ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών. Ως προς τον προβληματισμό τους για το αν θα παραμείνουν για σπουδές και εργασία στην Ελλάδα ή θα επιλέξουν το εξωτερικό, σχολίασε: «Δυστυχώς, το βιώνουμε ως εκπαιδευτικοί και γονείς καθημερινά και χρειάζεται να κάνουμε κάτι όλοι με σοβαρότητα για να αλλάξει. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες για να τους κρατήσουμε».
Για το θέμα τοποθετήθηκε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο ευρωβουλευτής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές που αφορούν την κλιματική αλλαγή και τόνισε την αναγκαιότητα για άμεση και συντονισμένη δράση σε όλα τα επίπεδα.
Άμεσα μέτρα
Ο Γεώργιος Τσαντόπουλος, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του ΔΠΘ, χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την ημερίδα λόγω της παρουσίας μαθητριών και μαθητών, που έθεσαν πολύ εύστοχες ερωτήσεις.
«Ένιωσα αισιοδοξία για το μέλλον, γιατί οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ διακρίνονταν από πολύ καλό επίπεδο, ήταν πολύ καλοί γνώστες του αντικειμένου», σχολίασε στην «ΥΧ». Εστιάζοντας στο θέμα της εκδήλωσης, αιτιολόγησε την ανησυχία του για το μέλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της υπαίθρου και την αύξηση της βιομάζας στα δασικά οικοσυστήματα. «Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, στο μέλλον θα έχουμε μεγαλύτερες πυρκαγιές, γι’ αυτό και απαιτούνται πολιτικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την επιστροφή του πληθυσμού στα χωριά, ώστε να λειτουργούν σαν ‘‘φύλακες’’ της υπαίθρου, έχοντας ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής».
Ο κ. Τσαντόπουλος σχολίασε ότι στα σχέδια διαχείρισης των δασών μελλοντικά χρειάζεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη η κλιματική αλλαγή. Ως προς την κατάσταση στο Δάσος της Δαδιάς, ενάμιση χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, είπε: «Γίνονται αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που θωρακίζουν από πλημμύρες και μεταφορά φερτών υλικών. Από την άλλη, το δάσος απαιτεί συστηματική παρακολούθηση, έτσι ώστε στο μέλλον να μην κινδυνεύσει».
Εξήγησε ότι, παρακολουθώντας την πορεία της αναγέννησης του δάσους, θα πραγματοποιούνται οι αναγκαίες παρεμβάσεις. «Μέχρι τώρα που μιλάμε, οι εκτάσεις που κρίνεται αναγκαίο να πραγματοποιηθεί αναδάσωση είναι 6.000 στρέμματα σε σύνολο 950.000 στρεμμάτων που κάηκαν», ανέφερε.
Η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου στο 4ο ΓΕΛ, Μαρία Νάσου, συμμετείχε από πέρυσι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και, μάλιστα, ήταν ένα από τα παιδιά που έλαβαν ενεργό μέρος και στον διάλογο. «Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τους ομιλητές για την κλιματική αλλαγή και το πώς εμείς ως νέοι χρειάζεται να έχουμε όραμα για το μέλλον μας, αλλά και πώς μπορούμε να στηρίξουμε τον νομό μας, τον Έβρο. Ως μαθητές και ως πολίτες με τις πράξεις μας και τη συμμετοχή μας στα κοινά, πρέπει να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που υφίσταται το περιβάλλον», σχολίασε, με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο. Η ίδια μετέφερε τον προβληματισμό για ποιον λόγο όταν κάποιος νέος έχει μια αξιόλογη επιχειρηματική ιδέα να την αναπτύξει στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό.
Ο εισηγητής Βασίλειος Αγγελίδης, διδάσκων στο ΜΠΣ του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΠΘ, της απάντησε ότι θα πρέπει να έχει όραμα και να μην περιμένει, ειδικά από το κράτος, να δώσει λύσεις, γεγονός που την ενθάρρυνε. «Πάρτε το μέλλον στα χέρια σας», ήταν η πρότασή του.
Ο αντιπεριφερειάρχης, Κωνσταντίνος Βενετίδης, σχολίασε ότι οι τοποθετήσεις των παιδιών μαρτυρούν την αγωνία τους για το μέλλον εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Στη συνέχεια, παρουσίασε το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής στην περιφέρεια, δίνοντας έμφαση σε ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και στη μεγάλη οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά του 2023.
Ακόμη, ανέπτυξε τους στόχους και τη στρατηγική της περιφέρειας και κατέληξε, λέγοντας ότι «υπάρχει ένα περιφερειακό σχέδιο για την κλιματική προσαρμογή και το πρώτο βήμα ξεκινάει από το παρατηρητήριο παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής, που ιδρύεται, στο οποίο θα συμμετέχουν επιστήμονες για να ελέγχουν τις κλιματικές μεταβολές, ώστε να γίνονται οι ανάλογες δράσεις σε τομείς όπως η οικονομία, ο πρωτογενής τομέας, η υγεία».