Φωτιά Πάρνηθα: Μήνυμα του 112 στους κατοίκους – Καίγονται σπίτια

Μια νέα εστία πυρκαγιάς ξέσπασε σήμερα Τρίτη 22/8 λίγο πριν τις 12:00 στην περιοχή της Φυλής στην Αττική, κοντά στην ιστορική Μονή Κλειστών. Οι δυνατοί άνεμοι κινητοποίησαν την πυροσβεστική και την αστυνομία που στέλνει στο σημείο άνδρες της ΕΜΑΚ για να απεγκλωβίσουν τις μοναχές και τον κόσμο από το μοναστήρι.

Ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος ανέφερε ότι στο μοναστήρι βρίσκονται 50 μοναχές και για προληπτικούς λόγους σπεύδει κοντά τους κλιμάκιο της ΕΛΑΣ και της ΕΜΑΚ.

«Δεν έχουμε πληροφορίες ότι είναι εγκλωβισμένες. Οι ενέργειες μας είναι προληπτικές» σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης. Όσον αφορά την εξέλιξη της φωτιάς δήλωσε ότι «δεν έχει περιοριστεί σε κανένα επίπεδο. Επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 26 οχήματα και πέντε αεροσκάφη», πρόσθεσε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Φυλή: Φωτιά σε δασική έκταση απειλεί τη Μονή Κλειστών – Μήνυμα του 112 στους κατοίκους – Καίγονται σπίτια
Φωρογραφία: Δυτική Όχθη

Καίγονται σπίτια στη Φυλή

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Αργύρης Αργυρόπουλος, γενικός γραμματέας του Δήμου Φυλής λέγοντας ότι το θερμικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο και η κατάσταση είναι αποπνικτική ενώ όπως τόνισε καίγονται σπίτια στην περιοχή.

«Η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Το ένα κινείται ανατολικά και το άλλο νότια, στις παρυφές του χωριού» ζητώντας να σταλεί βοήθεια γιατί καίγονται σπίτια», όπως είπε.

Όπως είπε στην αίθουσα του δημαρχείου και στο κλειστό γυμναστήριο ο δήμος έχει οργανώσει μια ομάδα για την παροχή βοήθειας.

«Χρειαζόμαστε πολλά εναέρια μέσα γιατί δεν είναι προσβάσιμη η φωτιά από το έδαφος» συμπλήρωσε ο κ. Αργυρόπουλος εκτιμώντας ότι τα πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν επαρκούν.

Στο σημείο που βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας έχουν σπεύσει 26 πυροσβεστικά οχήματα με 62 πυροσβέστες ενώ επιχειρούν και εναέρια μέσα.

Φυλή: Φωτιά σε δασική έκταση απειλεί τη Μονή Κλειστών – Μήνυμα του 112 στους κατοίκους – Καίγονται σπίτια
Εικόνα της φωτιάς όπως φαίνεται από τις Αχαρνές Αττικής.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι για να εκκενώσουν την περιοχή προς Άνω Λιόσια. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση, σε σημείο που δεν είχε καεί στο παρελθόν.

Φυλή: Φωτιά σε δασική έκταση απειλεί τη Μονή Κλειστών – Μήνυμα του 112 στους κατοίκους – Καίγονται σπίτια
Στο σημείο επιχειρούν ήδη εναέρια μέσα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκκενώνεται προληπτικά η Μονή Κλειστών, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Δυτική Όχθη.

Μήνυμα του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Φυλής καλώντας τους να εκκενώσουν προς τα Άνω Λιόσια. H ενημέρωση των Αρχών κάνει λόγο για δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Και η πυροσβεστική με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Στη Μονή Kλειστών έχει σπεύσει κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για να δει εάν οι μοναχές και ο κόσμος που βρίσκεται εκεί χρειάζεται βοήθεια προκειμένου να πάνε σε πιο ασφαλές σημείο.

Ενα τεράστιο σύννεφο καπνού έχει καλύψει τον ουρανό και είναι ευδιάκριτο από τις γύρω περιοχές.

Φυλή: Φωτιά σε δασική έκταση απειλεί τη Μονή Κλειστών – Μήνυμα του 112 στους κατοίκους – Καίγονται σπίτια
Φωτογραφία: Πυρκαγιά Ενημέρωση /Dionisis Rassias

Το μήνυμα του Δήμου Φυλής προς τους κατοίκους

Mε ενημέρωσή της η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φυλής καλεί τους κατοίκους της περιοχής ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία από την Φυλή προς τη Μονή Κλειστών για τη διευκόλυνση των πυροσβεστικών οχημάτων. Υδροφόρες του δήμου έχουν σπεύσει στο σημείο για να συνδράμουν στις προσπάθειες των πυροσβεστών. Λόγω των ισχυρών ανέμων οι φλόγες δείχνουν να πλησιάζουν τον οικιστικό ιστό.

 

Πηγή: ΕΡΤ