Φωτοβολταϊκά: Κόντρα ΥΠΑΑΤ – ΥΠΕΝ και ανησυχία στους αγρότες

Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών που επιθυμούν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά και έχουν υποβάλει αίτηση λήψης όρων σύνδεσης εδώ και πολλούς μήνες. Όπως μετέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), Κώστας Σπανούλης, «πριν από δύο εβδομάδες ξεκίνησαν να εκδίδονται απορριπτικές απαντήσεις σε αιτήσεις αγροτών από τον φορέα διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ). Η αιτιολόγηση είναι ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο λόγω του ότι εξετάστηκαν κατά προτεραιότητα τα αιτήματα που είχαν υποβάλλει Ενεργειακές Κοινότητες. Εμείς θεωρούμε ότι τα δίκτυα έχουν αρπαχτεί με άδικο τρόπο από τους αγρότες».

Σύμφωνα με τον ΠΣΑΦ, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι μεταξύ των αιτούντων για όρους σύνδεσης, υπάρχουν πολλές κατ’ επίφαση Ενεργειακές Κοινότητες, που εκμεταλλεύονται το προνομιακό γι’ αυτές καθεστώς για να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα αμφιβόλων προθέσεων.

«Το τελευταίο διάστημα απορρίπτονται από τον ΔΕΔΔΗΕ πολλοί παραγωγοί που έχουν αιτηθεί όρους σύνδεσης τον Απρίλη ή τον Φλεβάρη του 2019 ενώ βλέπουμε να συνδέονται Ενεργειακές Κοινότητες που υπέβαλαν δεκάδες αιτήσεις τον Φλεβάρη του 2020, στερώντας από ισάριθμους αγρότες τη δυνατότητα να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκό», σημείωσε ο κ. Σπανούλης.

Την άποψή του για το ζήτημα εξέφρασε στην «ΥΧ» και ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Παραγωγών Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ), Στέλιος Ψωμάς: «Η υφιστάμενη κατάσταση εμποδίζει όχι μόνο τους αγρότες, αλλά κάθε μεμονωμένο επενδυτή που θέλει να πραγματοποιήσει ένα μικρό έργο φωτοβολταϊκών. Δεν είναι τα πολύ μεγάλα έργα το πρόβλημα, αλλά το καθεστώς με τις Ενεργειακές Κοινότητες.

Κατά την άποψή μας, θα μπορούσε να υπάρξει μια πρόβλεψη που να αφαιρεί την προτεραιότητα σε Κοινότητες που διαπιστώνεται ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να επιτελέσουν τον σκοπό τους. Θέση του Συνδέσμου είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να δίνεται προτεραιότητα σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία πλην των φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή. Η ρύθμιση του ΥΠΕΝ περιέπλεξε την κατάσταση, αντί να την απλοποιήσει».

Η ΚΥΑ καθυστερεί, η κόντρα μεγαλώνει

Ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των αγροτών, στην επιφάνεια φαίνεται ότι βγαίνει η μέχρι πρότινος αθέατη διάσταση απόψεων μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων σε ό,τι αφορά την αγορά των φωτοβολταϊκών. Ήταν λίγους μήνες πριν, όταν από το συνέδριο του ΠΣΑΦ στην Καλαμπάκα, ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, δήλωνε ότι το να δοθεί προτεραιότητα στα έργα των αγροτών δεν θα έχει νόημα αν δεν υπάρχουν δίκτυα. Έκτοτε, με απόφαση του ΥΠΕΝ, τα έργα αγροτών εντάχθηκαν στην ομάδα χαμηλής προτεραιότητας, γεγονός που ήρθε σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από τη Βάθη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας έχει ετοιμαστεί εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, το περιεχόμενό της έχει εξελιχθεί σε ένα… πινγκ-πονγκ μεταξύ των δύο υπουργείων, λόγω μιας σειράς διαφωνιών. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι διαφορές των δύο υπουργείων αφορούν, σε πρώτη φάση, την προωθούμενη από το ΥΠΑΑΤ πρόβλεψη να κατασκευάζονται περισσότερα του ενός έργα σε ένα αγροτεμάχιο ΓΓΥΠ, ωστόσο δεν εξαντλούνται εκεί. Το γεγονός ότι η ΚΥΑ μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα φανερώνει το χάσμα μεταξύ των δύο υπουργείων για μια απόφαση που θεωρείτο διαδικαστική.

Απορριπτική απάντηση σε αίτημα αγρότη για λήψη όρων σύνδεσης. Ένα από τα δεκάδες αυτές τις μέρες, σύμφωνα με τον ΠΣΑΦ.