Φωτοβολταϊκά: Παίρνει μπρος το net-metering και τα έργα έως 400 kW

Eξελίξεις αναμένονται στο εγγύς μέλλον για τους αγρότες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τα οφέλη των φωτοβολταϊκών, με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας που περιλαμβάνονται σε τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, ψηφίστηκε και αναμενόταν να πάρει την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, ΦΕΚ.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, δίνεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να συνδέσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (net-metering) στην παροχή από όπου ρευματοδοτείται.

Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει διαθέσιμο δίκτυο για όσους αγρότες ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα και να μειώσουν έως να εκμηδενίσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Επιπλέον, μειώνεται δραστικά η δαπάνη λήψης όρων σύνδεσης.

Η ρύθμιση αυτή δίνει λύση και για τον εικονικό συμψηφισμό αυτοπαραγωγής ενέργειας, το λεγόμενο virtual net-metering, που δίνει λύσεις σε περιπτώσεις που το ηλιακό πάνελ δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια περιοχή με την εγκατάσταση κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. στάβλος, θερμοκήπιο κ.λπ.).

Δίκτυο για νέα έργα σε Πελοπόννησο και Κρήτη

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στη διάθεση δικτύου για σύνδεση νέων έργων έως 400 κιλοβάτ σε Πελοπόννησο και Κρήτη. Όπως έχει γνωστοποιηθεί από το ΥΠΕΝ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν το άνοιγμα ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταθέσουν αίτημα αδειοδότησης του φωτοβολταϊκού τους για να πάρουν σειρά και να κλειδώσουν σταθερή τιμή στα 6,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, εκτός εάν δοθεί παράταση για την ισχύουσα τιμή στα 6,8 λεπτά.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία της πλατφόρμας αναμένεται να ενεργοποιηθεί προς το τέλος του έτους ή από τις αρχές του 2022, επομένως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

ΠΣΑΦ: «Περιμένουμε περισσότερα»

Παρά τις ρυθμίσεις για όλους τους ιδιώτες, αλλά και για τις επιχειρήσεις που τους δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, Κώστας Σπανούλης, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για τους αγρότες. Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, «οι αγρότες έχουν συνεισφέρει στην κατασκευή του εθνικού δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ΥΠΕΝ και το ΥΠΑΑΤ πρέπει να στηρίξουν περισσότερο και ειδικότερα τους Έλληνες αγρότες, απελευθερώνοντας συγκεκριμένο ποσοστό των δικτύων και κατοχυρώνοντας κατά προτεραιότητα το δικαίωμα των παραγωγών να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά με σταθερή και βιώσιμη τιμή.

Επίσης, να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να συμμετάσχουν σε ομαδικά έργα σε γη χαμηλής παραγωγικότητας, με δικό τους υποσταθμό, ώστε να μοιραστούν το κόστος των όρων σύνδεσης και να μπορέσουν να αποκτήσουν ένα επιπλέον εισόδημα, που θα τους επιτρέψει να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και τις αναπτυξιακές τους προοπτικές. Επίσης, να δοθεί ώθηση σε μικρά αγροτικά έργα έως 100 kW, το κράτος μόνο κέρδη θα έχει από αυτή την εξέλιξη».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021