Εσπεριδοειδή: Οδηγίες για τη μείωση των πληθυσμών των κοκκοειδών
Το κατάλληλο κλάδεμα για τον καλύτερο αερισμό της κόμης μειώνει δραστικά τους πληθυσμούς των κοκκοειδών, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων. Πιο αναλυτικά, σε όσους οπωρώνες, μετά από τυχαία δειγματοληψία, διαπιστώνεται προσβολή καρπών από την κόκκινη ψώρα και αν η προσβολή είναι ομοιόμορφη (δηλαδή αφορά τα περισσότερα δέντρα), θα πρέπει να γίνεται επέμβαση σε όλες τις περιοχές, με ένα από τα κατάλληλα φάρμακα. Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στον μέγιστο αριθμό εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο.
Παρλατόρια
Σε όσους οπωρώνες παρουσιάζουν προβλήματα με την παρλατόρια, θα πρέπει να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση της δεύτερης γενιάς του κοκκοειδούς. Τα συμπτώματα είναι τα εξής: Προσβάλλονται όλα τα μέρη του δέντρου. Στον κορμό και τα κλαδιά σχηματίζονται επιφανειακές κηλίδες, ενώ στους καρπούς, οι κηλίδες είναι σκούρες, μωβ έως μαύρου χρώματος. Γενικά, το δέντρο εξασθενεί λόγω απομύζησης φυτικών χυμών.
Ψευδόκοκκος
Οι συλλήψεις στις φερομονικές παγίδες είναι αυξημένες μόνο σε ορισμένες περιοχές. Θα πρέπει να γίνει επέμβαση με τη λήψη του δελτίου στους οπωρώνες που κατά την περσινή χρονιά παρουσίασαν προβλήματα.
Όσον αφορά τη δράση των ψευδόκοκκων, βυθίζουν το ρύγχος τους σε τρυφερούς οφθαλμούς, μίσχους και καρπούς και απομυζούν φυτικούς χυμούς. Ακόμη, μπορεί να επεκταθούν στα φύλλα ή τον κορμό (ανάλογα με την καλλιέργεια). Το αποτέλεσμα είναι η εξασθένιση και η καχεξία του φυτού και σε ορισμένες περιπτώσεις η ξήρανση των σημείων που έχει εγκατασταθεί ο ψευδόκοκκος.
Τα κηρώδη εκκρίματα των ψευδόκοκκων, καθώς και η καπνιά που αναπτύσσεται δευτερογενώς στα μελιτώματα του εντόμου, υποβαθμίζουν την ποιότητα και την αξία των καρπών, των ανθέων και των φυτών.