Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Φωτοβολταϊκά: «Με σοβαρά προβλήματα οι διαγωνισμοί για τα έργα έως 400 kW στη Νότια Ελλάδα»

Τι απεφάνθη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
10/10/2023
2' διάβασμα
fotovoltaika-me-sovara-provlimata-oi-diagonismoi-gia-ta-erga-eos-400-kw-sti-notia-ellada-303297

Μετά από περίπου έναν χρόνο, η υπ’ αριθμόν Ε-132/2023 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (η επονομαζόμενη, πλέον, ΡΑΑΕΥ) σχετικά με τις καταγγελίες περί προβληματικών συνθηκών των δύο διαδικτυακών διαγωνισμών του ΔΕΔΔΗΕ για την κατοχύρωση δικτύου φωτοβολταϊκών, ισχύος έως 400 κιλοβάτ, για τις περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ήταν «καταπέλτης».

Φωτοβολταϊκά: Όποιος πρόλαβε τον… Κύριο είδε

Η «ΥΧ» είχε αναδείξει το ζήτημα (5/11/2022), μετά από καταγγελίες αγροτών και ιδιωτών που είχαν μείνει εκτός και είχαν καταγγείλει ότι οι «θέσεις» του διαθέσιμου χώρου των 86 μεγαβάτ δεν ήταν διαθέσιμες σε όλους επί ίσοις όροις.

Η απόφαση επιδικάζει πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ, καταλογίζοντάς του, μεταξύ άλλων, έλλειψη επιμέλειας στην προετοιμασία και στην αρτιότητα του πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε για τους διαγωνισμούς αυτούς και που, εξαιτίας του λόγου αυτού, απέτυχαν να διασφαλίσουν τις προβλεπόμενες εκ του νόμου συνθήκες διαφάνειας και ισότητας στην πρόσβαση μεταξύ των συμμετεχόντων.

Για τα προβλήματα που υπήρξαν και απέτρεψαν την πρόσβαση υποψήφιων αιτούντων στο πληροφοριακό σύστημα των διαγωνισμών, είχε υποβάλει καταγγελία στις αρμόδιες αρχές και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), Δρ. Στέλιος Λουμάκης, ο οποίος ήταν και ο ίδιος μεταξύ των καταγγελλόντων. Ο ίδιος, μετά την απόφαση της ΡΑΑΕΥ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προτείνει πολιτική λύση για την αποκατάσταση της αδικίας που υπέστησαν οι παθόντες, χωρίς δική τους ευθύνη.

Σε επικοινωνία της «ΥΧ» με τον γραμματέα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), Κώστα Γιωτάκο, ο ίδιος μάς είπε: «Είναι γεγονός ότι αρκετοί αγρότες δεν είχαν καταφέρει να κάνουν χρήση της πλατφόρμας τότε και είχαν μείνει εκτός. Το ερώτημα είναι αν, και υπό ποιες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκ νέου οι διαγωνισμοί που, όπως επιβεβαιώνεται πλέον και από την ΡΑΑΕΥ, είχαν σοβαρά προβλήματα».