Σ υνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Ηλεία και στη Δυτική Αχαΐα, καθώς από τη μία αποτελούν ένα ασφαλές περιβάλλον, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες παραγωγής των προϊόντων, και από την άλλη βοηθούν, ώστε να επιτευχθεί η πρωιμότητά τους και η προώθησή τους στην αγορά σε υψηλή τιμή.

Άλλωστε, η περιοχή διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων, χάρη στη γεωγραφική της θέση, όπως οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, για την παραγωγή όλο τον χρόνο αγροτικών προϊόντων, που κερδίζουν το στοίχημα της πρωιμότητας, αλλά και την προτίμηση των καταναλωτών.

Ροδάκινο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καλλιέργεια θερμοκηπιακού ροδάκινου στις περιοχές Λάππα και Απιδεώνα, που ξεκίνησε πριν από περίπου πέντε χρόνια πειραματικά από τον τεχνολόγο γεωπόνο-οινολόγο Σάκη Μαυρόγιαννη και τον γεωπόνο Φάνη Παπανικολόπουλο, ο οποίος δημιούργησε την εταιρεία BerryPlasma, με σκοπό την εφαρμοσμένη έρευνα (R&D) στα μικρά οπωροφόρα.

Πρόκειται για το πιο πρώιμο ροδάκινο ολόκληρης της Ευρώπης, το οποίο ετοιμάζεται να βγει και πάλι στην αγορά περί τις 10 Απρίλη, προλαβαίνοντας τους ανταγωνιστές της χώρας μας, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Όμως και στην εγχώρια αγορά το όφελος από την πρώιμη συγκομιδή (οι παραδοσιακές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ξεκινούν περί τα τέλη του Μάη) είναι πολύ σημαντικό για τους παραγωγούς, καθώς το προϊόν απορροφάται πολύ γρήγορα και κάθε χρόνο γίνεται ανάρπαστο από τις πρώτες κιόλας ημέρες.

Μεγαλύτερη παραγωγή

Οι θερμοκηπιακές εκτάσεις βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, εντούτοις η παραγωγή αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη εξαιτίας της ολοένα και πιο βελτιωμένης τεχνικής, όπως μας εξηγεί ο κ. Παπανικολόπουλος. Αυτό, άλλωστε, είναι και το ζητούμενο για να γίνει η συγκεκριμένη καλλιέργεια πιο ελκυστική στους παραγωγούς, προκειμένου να επενδύσουν στην κατασκευή θερμοκηπίων. «Έχουμε αναπτύξει παραγωγικές δομές για να μπορούμε να εξελίξουμε την καλλιέργεια του θερμοκηπιακού ροδάκινου, βασιζόμενοι στην υψηλή τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί από το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της Berryplasma. Και όλα αυτά τα χρόνια βελτιωνόμαστε και σήμερα είμαστε σε θέση να παράγουμε ένα ποιοτικότερο προϊόν και σε μεγαλύτερη ποσότητα. Και αυτό μας δίνει μεγαλύτερη σιγουριά για να συνεχίσουμε», τονίζει ο κ. Παπανικολόπουλος.

Και τη φετινή χρονιά βρίσκονται σε πλήρη παραγωγή σε 100 στρέμματα ροδακινιού υψηλής κάλυψης, μη θερμαινόμενης, ενώ η παραγωγή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 200 τόνους.

Από την πλευρά του, ο Σάκης Μαυρόγιαννης επισημαίνει τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη καλλιέργεια για την περιοχή, αφού δίνει μία εναλλακτική στους νέους αγρότες να μείνουν στον τόπο τους και να επενδύσουν σε αυτόν. «Μακάρι να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και άλλοι και με την κατάλληλη τεχνική να παράγουν πρώιμα ροδάκινα. Εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε. Να αποκτήσει η περιοχή μια δυναμική για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια που και εγγυημένο εισόδημα έχει και σίγουρη απορρόφηση από την αγορά», τονίζει ο κ. Μαυρόγιαννης.

Να σημειωθεί ότι η καλλιέργεια ροδάκινου σε θερμοκήπια ακολουθείται εδώ και χρόνια από την Ισπανία και την Ιταλία που επιτυγχάνει τη διάθεση της παραγωγής σε πολύ καλές τιμές.

Κατά 30% έχουν αυξηθεί οι καλλιεργούμενες εκτάσεις πρώιμου καρπουζιού στον Νομό Ηλείας

Μία θερμοκηπιακή καλλιέργεια που προτιμάται από τους αγρότες της Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας είναι αυτή του καρπουζιού, καθώς υπάρχει σημαντική απορρόφηση από τη διεθνή, αλλά και ελληνική αγορά. Και αυτό διότι τα καρπούζια στα θερμοκήπια που βρίσκονται από τα Σαγέικα της Αχαΐας μέχρι τον Πύργο της Ηλείας είναι τα πιο πρώιμα καρπούζια της χώρας. Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι φυτεύσεις που είχαν ξεκινήσει από τις 15 Γενάρη και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις καιρικές συνθήκες, καθώς παίζουν καθοριστικό ρόλο για το δέσιμο του καρπού.

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις πρώιμου καρπουζιού έχουν αυξηθεί στον Νομό Ηλείας κατά 30%
Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις πρώιμου καρπουζιού έχουν αυξηθεί στον Νομό Ηλείας κατά 30%

«Οι μεταβολές του καιρού με τη μεγάλη διαφορά της θερμοκρασίας μπορεί να κάνουν ζημιά στο δέσιμο του καρπού και να χρειάζεται να περιμένουμε και δεύτερο δέσιμο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η όλη διαδικασία», μας εξηγεί ο Δημήτρης Τακτικός, ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας φρούτων και λαχανικών στον Νομό Ηλείας, παραγωγός και ο ίδιος.

Όπως ο ίδιος προσθέτει, «αν όλα πάνε καλά, στις αρχές με μέσα Μαΐου θα αρχίσει η συγκομιδή του προϊόντος». Η θερμοκηπιακή καλλιέργεια στην Ηλεία παρουσιάζει αυξητική τάση, καθώς μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι καλλιεργούμενες εκτάσεις πρώιμου καρπουζιού έχουν αυξηθεί στον Νομό Ηλείας κατά 30%. Πρόκειται για μία εξέλιξη αναμενόμενη, δεδομένου ότι το προϊόν απορροφάται από την αγορά σε καλές τιμές για τον παραγωγό. Φέτος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν φυτευτεί σε θερμοκήπια περισσότερα από 5.000 στρέμματα. Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η φύτευση καρπουζιών σε χαμηλή κάλυψη.