Φουντώνει ο πόλεμος για το νερό στη Θεσσαλία

«Επιτέλους το πολιτικό σύστημα της χώρας, και κυρίως η παρούσα κυβέρνηση, πρέπει να βρει το θάρρος και να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το αν θέλει να μεταφερθεί νερό από τον Αχελώο ποταμό προς τη θεσσαλική πεδιάδα ή όχι. Η κλιματική κρίση έφτασε και εμείς ακόμη συζητάμε πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα των 3 δισ. κυβικών μέτρων νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα του θεσσαλικού κάμπου». Αυτό είναι το μήνυμα των θεσσαλικών φορέων, κυρίως γεωτεχνικών και αυτοδιοικητικών, που έστειλαν μετά τη λήξη της ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας στη Λάρισα, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Μετά την ομιλία του Τρικαλινού υπουργού ότι θα ολοκληρωθεί το υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας και πως προκηρύχθηκε η μελέτη για την αναθεώρηση των διαχειριστικών σχεδίων του 2017 (Φάμελλου), χωρίς όμως να υπάρξει αναφορά στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των έργων που σχετίζονται με τον Αχελώο, η ανησυχία των τοπικών φορέων φούντωσε. Κάποιοι, μάλιστα, σχολίασαν με σκωπτικό ύφος τη δήλωση του κ. Σκρέκα ότι «το υδατικό έλλειμμα στα επιφανειακά νερά της Θεσσαλίας μπορεί να καλυφθεί μελλοντικά από τις βροχοπτώσεις».

Στη Βουλή

Πριν από την ημερίδα της ΠΕΔ, η Επιτροπή για τη Διεκδίκηση επίλυσης του Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ) σε συνέντευξη Τύπου αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει να έρθει στη Βουλή το πρόβλημα του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας και το ζήτημα του Αχελώου, με επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο της Βουλής, κ. Τασούλα, θέτοντας το εξής δίλημμα: ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς, δηλαδή τον ταμιευτήρα /ΥΗΕ Συκιάς και τη σήραγγα μεταφοράς προς Μουζάκι, ή κατεδάφιση των έργων, «απελευθέρωση» του μπαζωμένου ποταμού Αχελώου και επαναφορά της φυσιολογικής/οικολογικής λειτουργίας του, με παράλληλη αποκατάσταση του τοπίου στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, από τη Λάρισα, επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος ότι «αντί η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας να συζητάει για τον Αχελώο, έργο που έχει απορρίψει το ΣτΕ, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει την αναθεώρηση του διαχειριστικού σχεδίου της υδάτινης λεκάνης της Θεσσαλίας, καθώς η ημερομηνία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 και δεν έχει ξεκινήσει καν η διαβούλευση, πόσω μάλλον η προκήρυξη της μελέτης».

Πρόσθεσε, δε, ότι «αν δεν προχωρήσει το έργο του Αχελώου, σε σχέση με τα έργα στη Συκιά και τη σήραγγα της Δρακότρυπας, θα πρέπει να υπάρξει περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, αλλά και θωράκισή της από το ενδεχόμενο πλημμυρών».

Τέλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, επέμεινε στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των έργων του Αχελώου, επανέλαβε το πάγιο αίτημα της περιφέρειας να αναλάβει η ίδια το έργο και να δώσει τα κλειδιά της λειτουργίας του στους Αιτωλοακαρνάνες, «αν φοβούνται ότι θα υποστούν οικολογική ζημιά».