Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Φουρνά Ευρυτανίας: Πώς η δασκάλα και ο ιερέας φέρνουν κατοίκους στο χωριό

23/10/2024
5' διάβασμα
fourna-evrytanias-pos-i-daskala-kai-o-iereas-fernoun-katoikous-sto-chorio-335819

Μία ξεχωριστή πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από μία παλιά ιδέα του μητροπολίτη Καρπενησίου, δίνει νέα πνοή σε μια περιοχή της Ευρυτανίας όπου η συρρίκνωση του πληθυσμού φθάνει σε οριακά επίπεδα.

Η δράση αυτή αποκτά μια ιδιαίτερη δυναμική μέσα από την κοινωνία των πολιτών και ανοίγει προοπτικές για μειονεκτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, της Ελληνικής υπαίθρου. Η Παναγιώτα Διαμαντή διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου, μαζί με τον πατέρα Κωσταντίνο εφημέριο της ενορίας της Φουρνάς οργανώσανε μια προσπάθεια προσέλκυσης οικογενειών στον τόπο τους, με τους ελάχιστους  πόρους και τα μέσα που είχαν διαθέσιμα.

Όπως εξηγεί στο  «ypaithros.gr» η κ. Διαμαντή «Ήρθαμε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς του Δήμου Καρπενησίου , της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και της μητρόπολης, προκειμένου να εξασφαλίσουμε οτιδήποτε μπορεί να παράσχει ο κάθε φορέας, έτσι ώστε να καταφέρουμε να φέρουμε οικογένειες με παιδιά στον τόπο μας. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε όσους μπορούμε για να μην κλείσει το σχολείο, διότι αποτελεί τον βασικό πυλώνα ενός τόπου. Απευθύναμε δημόσιο κάλεσμα και στα πρώτα εικοσιτετράωρα είχαμε περισσότερες από 1000 κλήσεις».

Με βάση τα νέα δεδομένα, καταρτίστηκε μία λίστα με δεκάδες οικογένειες που επιθυμούν να μετοικήσουν στο χωριό. Παράλληλα οργανώθηκε ένα ολόκληρο πρωτόκολλο ενεργειών και δημιουργήθηκε ένα μοντέλο, το οποίο ακολουθούν, προκειμένου να καταφέρουν να έρθουν σε επαφή με τις ενδιαφερόμενες οικογένειές, ώστε να μελετήσουν, ποιες από αυτές θα ταίριαζαν καλύτερα στο χωριό, ώστε  να κατοικίσουν και όχι απλά να ζήσουν για λίγους μήνες . «Είναι πολύ σημαντικό το ότι όλο το χωριό αγκάλιασε την πρωτοβουλία και σίγουρα είναι σημαντικό ότι ο τόπος μας, αποτελείται από πολύ φιλοξενούς ανθρώπους». Με εργαλείο την ΑΜΚΕ «Νέα Ζωή στο Χωριό» προσπαθούν να αξιοποιήσουν και άλλες δυνατότητες ώστε με τις κατάλληλες ενέργειες να έχουν άμεσα αποτελέσματα. «Στην Φουρνά όπως και σε πολλά χωριά υπάρχουν σπίτια, τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα, σπίτια τα οποία είναι κλειστά και ανήκουν σε «εγγόνια», τα οποία δεν έχουν σκοπό να επιστρέψουν ποτέ στο χωριό.

Θα ήτανε πολύ θετικό να παραχωρήσουν τα σπίτια αυτά δωρεάν, προκειμένου να τα συντηρήσουν οι ενοικιαστές οικογένειες ή έναντι κάποιου αντιτίμου ενοικίου, προκειμένου να μπορέσουν να έρθουν οικογένειες στο χωριό», εκτιμά η κ. Διαμαντή και συνεχίζει. «Ο κόσμος του χωριού παίζει καταλυτικό ρόλο  στην διαμονή των οικογενειών αυτών καθώς αυτοί είναι οι άνθρωποι, με τους οποίους καθημερινά θα έρχονται σε επαφή και μπορούν μέσω της καλής θέλησης και της συνεργασίας, να βοηθήσουν τις οικογένειές να προσαρμοστούν και να ζήσουν μια καλή ζωή στο χωριό». Η πρωτοβουλία αυτή έχει γίνει πλέον νομικό πρόσωπο και ως «Νέα Ζωή στο Χωριό» έχει ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης ,όλων των πολιτών του χωριού και τη γενικότερη οικονομική, κοινωνική και εκπαιδευτική, ανάπτυξη του.

Από την δράση αυτή, δεν έχουν να επωφεληθούν μόνο οι δύο οικογένειες που επιλέχθηκα αρχικά, αλλά θα ωφεληθεί και ολόκληρο το χωριό, αφού άρχισε πλέον να διαφαίνεται το αποτέλεσμα του εγχειρήματος. Επίσης ευελπιστούν στην περαιτέρω ανάπτυξη καθώς για να συνεχιστεί όλο αυτό το τόλμημα θα πρέπει να υπάρξουν προτάσεις και επενδύσεις στο χωριό, για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής δίνουν πολλαπλές  δυνατότητες, προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να απασχολείται σε πολλούς τομείς της παραγωγικής αλυσίδας σε έναν τόπο με πλούσια παράδοση και φυσικό περιβάλλον, αλλά και με μηδενικούς ρύπους.

«Το παράδειγμά μας ευελπιστούμε να αποτελέσει έμπνευση και για άλλες περιοχές και ήδη έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας, τόσο από νησιά όσο και από περιοχές του ορεινού όγκου της Ελλάδος, προκειμένου να τους βοηθήσουμε. Θέλουμε η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί και σε εκείνους τους τόπους, ώστε να υπάρχει μια συνεργασία με κοινούς στόχους και άμεσα αποτελέσματα . Αυτό το μοντέλο δημιουργίας να θέλουμε να επεκταθεί ώστε να υπάρχει συνέχεια στην ύπαιθρο, δηλαδή η Νέα Ζωή στο χωριό να παρέχει την τεχνογνωσία της και το μοντέλο της σε άλλες περιοχές», καταλήγει με ενθουσιασμό και δημιουργική διάθεση η κ. Διαμαντή.  

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: