Φράουλα: «Φρένο» στις φυτεύσεις βάζει η έλλειψη εργατών

Απειλείται η πολυετής ανοδική πορεία της καλλιέργειας

Η έλλειψη εργατικών χεριών απειλεί και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη -για σχεδόν δύο δεκαετίες- επιτυχημένη και δυναμική πορεία της καλλιέργειας φράουλας στη Δυτική Ελλάδα.

Το πρόβλημα άρχισε να διαφαίνεται από τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, από τα μέσα προς το τέλος της περασμένης άνοιξης παρατηρήθηκε μια σταδιακή μείωση του αριθμού εργατών γης, που έγινε μεγάλη στην πορεία μέχρι σήμερα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, κατά τη φετινή σεζόν, το 30% της συνολικής παραγωγής «έμεινε» στο χωράφι, αφού δεν μπόρεσε να συλλεχθεί.Και όλα αυτά, τη στιγμή που η ελληνική φράουλα κατακτά ολοένα και περισσότερο τις ευρωπαϊκές αγορές και στέκεται επάξια απέναντι σε μεγάλες δυνάμεις τους κλάδου, όπως είναι η Ισπανία.

«Όλη αυτή η προσπάθεια χρόνων κινδυνεύει να πάει στράφι, αφού αντί να αυξάνουμε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και να καλύπτουμε την αυξημένη ζήτηση, προχωράμε σε μείωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της αγροτικής αυτής δραστηριότητας. Παρά τη δύσκολη συγκυρία και την απώλεια της Ρωσίας ως αγοράς, η φράουλα εξακολουθεί να καταγράφει δυναμική πορεία στην Ευρώπη», δηλώνει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος και εκπρόσωπος της Berryplasma, Θεοφάνης Παπανικολόπουλος, και προσθέτει: «Εκτιμώ ότι οι νέες φυτεύσεις φέτος θα μειωθούν κατά 15%, λόγω αυτής της κατάστασης, καθώς φέτος το 30% της παραγωγής δεν μαζεύτηκε από το χωράφι και η μέση τιμή πώλησης (1,30 ευρώ το κιλό) κατά 3%».

Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού

Ο κ. Παπανικολόπουλος επεσήμανε πως θα πρέπει η πολιτεία να λύσει εδώ και τώρα το πρόβλημα θεσμικά. «Ήδη, έχει καθυστερήσει δραματικά, παρά το γεγονός ότι από το 2013 είχαμε ενημερώσει για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία του αριθμού των εργατών γης με τις πραγματικές ανάγκες της καλλιέργειας. Υπολογίζεται ότι χρειάζεται περίπου 0,75 ΜΑΕ/στρέμμα (και όχι 1 ΜΑΕ /7 στρέμματα, όπως από λάθος προφανώς, προβλέπεται στην ΚΥΑ της 4ης Φεβρουαρίου του 2021 αριθ. φύλλου 430, που χρήζει άμεσης διόρθωσης για να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες).

Η αλλαγή του δείκτη ΜΑΕ πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Γιατί έτσι αποτυπώνονται οι πραγματικές ανάγκες όσον αφορά τον αριθμό των εργατών ανά καλλιέργεια. Με βάση τις ΜΑΕ καθορίζεται και ο αριθμός των εργατών για τους οποίους μπορεί να γίνει αίτηση για μετάκληση. Παράλληλα, έτσι θα καθορίζονται και οι απαιτήσεις όσον αφορά τις εγκαταστάσεις στέγασής τους».

Αναφορικά με τη φύτευση νέων ποικιλιών, ο κ. Παπανικολόπουλος ανέφερε πως δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή, ωστόσο τόνισε πως υπάρχει μια τάση για φύτευση περισσότερων πρώιμων ποικιλιών, σε μια προσπάθεια να γίνεται νωρίτερα η συγκομιδή και να μην πέφτει όλη η παραγωγή φράουλας μαζί, κάνοντας εντονότερη την έλλειψη εργατικών χεριών.