Αγρίεψε η «αρκούδα», κινδυνεύει να μείνει στα τελάρα η φράουλα

Εργασιακό και capital controls τροχοπέδη για τη φράουλα

«Είμαστε πολύ κάτω από το 1 ευρώ. Αρκετοί έχουν ήδη σταματήσει να εξάγουν ενώ τα έξοδα τρέχουν»

Στο ζενίθ βρίσκεται το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, με τις ελληνικές εξαγωγές φράουλας οι οποίες… βρίσκουν τοίχο στα σύνορα των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, δίχως να καταφέρνουν να φτάσουν στη ρωσική αγορά.

Εσθονία, Λιθουανία και Λευκορωσία αρνούνται να επιτρέψουν τη διέλευση της μεσογειακής φράουλας προς τη Ρωσία, έχοντας προκαλέσει έντονο προβληματισμό ακόμα και σε μεγάλες παραγωγικές χώρες, όπως η Ισπανία. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν είναι μόνο ότι η τιμή έχει κατρακυλήσει, σε ένα εύρος από 60 έως 80 λεπτά/κιλό, αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί παραγωγοί αδυνατούν παντελώς να εξάγουν, κάτι που απειλεί τη βιωσιμότητά τους.

«Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε πλέον στις τιμές με την υπάρχουσα κατάσταση. Στην ουσία, ο κάθε παραγωγός… όπου προλάβει, δίνει. Είμαστε πολύ κάτω από το 1 ευρώ. Αρκετοί έχουν ήδη σταματήσει να εξάγουν ενώ τα έξοδα τρέχουν», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Κυριαζής, που καλλιεργεί για τον ΑΣ Φρούτων και Λαχανικών «Υρμίνη».

Αν και υπάρχουν παρόμοιες προηγούμενες χρονιές, φέτος «το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο γιατί είμαστε στο φουλ της παραγωγής, δεν έχουμε μαζέψει κιλά και ουσιαστικά δεν έχουμε βγάλει ούτε τα πρώτα έξοδά μας. Επιπλέον δεν είχαμε και πρώιμη παραγωγή», συνεχίζει.

«Διέξοδος οι ποικιλίες που ζητούν οι δυτικές αγορές»

Όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, «πριν από μία εβδομάδα υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας, με την οποία αποδέχεται η δεύτερη ότι δε θα εκδίδει εφεξής φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά με προορισμό τη Ρωσία». Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, το πρόβλημα είναι γενικευμένο, καθώς έχουν κλείσει και οι δίοδοι μέσω Εσθονίας και Λιθουανίας, παρά το γεγονός ότι εκεί δεν υπάρχει κάποια γραπτή συμφωνία. «Το πρόσφατο άνοιγμα της Ρωσίας στο ευρωπαϊκό κρέας είναι μια κίνηση καλής θέλησης, που αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας. Όμως, θα πρέπει και η ΕΕ να μην ανανεώσει της κυρώσεις προς τη Μόσχα, μετά το 2019», προσθέτει ο ίδιος.

Ο κ. Πολυχρονάκης θεωρεί ότι «οι Έλληνες παραγωγοί πρέπει πλέον να αναδείξουν νέες ποικιλίες που απευθύνονται στις ανάγκες και στις προτιμήσεις των δυτικών αγορών. Παρά το εμπάργκο, δυστυχώς δεν έχει γίνει κατανοητό το πρόβλημα της προσήλωσης σε μία μόνο αγορά».