Φράουλα: Ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές από την ποικιλία Fortuna

Χωρίς σημαντικές μεταβολές στις καλλιεργούμενες εκτάσεις ολοκληρώθηκε η φύτευση και, παράλληλα, ξεκίνησε η συλλογή στις φράουλες, από την ποικιλία Fortuna. Προβλήματα που παρουσιάστηκαν από ακατάλληλο πολλαπλασιαστικό υλικό ανάγκασαν τους παραγωγούς να μεταφέρουν την καλλιεργητική περίοδο για αργότερα. Ο κύριος όγκος της συλλογής θα ξεκινήσει από τις αρχές της άνοιξης.

Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και η φράουλα αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα από τις αγορές. Το βλέμμα των εξαγωγέων στρέφεται και σε άλλες χώρες, ώστε να καλύψουν όσο είναι δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Αρβανιτάκη, εξαγωγέα φράουλας από τη Μανωλάδα Ηλείας, έχει ολοκληρωθεί η φύτευση των φυτών της φράουλας, με την ποικιλία Fortuna να καταλαμβάνει περίπου το 15% της παραγωγής. «Ολοκληρώσαμε τη φύτευση και ξεκινήσαμε τη συλλογή των πρώιμων από τις Fortuna. Οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες και αναμένουμε τον μεγαλύτερο όγκο από αυτή την ποικιλία έως τα Χριστούγεννα».

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής, είπε ότι αυτή κυμαίνεται στα 3,5 – 4 ευρώ το κιλό, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «οι αγορές θα δυσκολέψουν περισσότερο το επόμενο διάστημα λόγω της μειωμένης ζήτησης από τους καταναλωτές, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά». Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Αρβανιτάκης τη χαρακτήρισε μέτρια, διότι «έχει απορροφήσει σημαντικά το αυξημένο κόστος παραγωγής, το οποίο διαμόρφωσε και το τελικό εισόδημα».

Στο ερώτημά μας αν υπάρχει δυνατότητα εναλλαγής καλλιεργειών, ο ίδιος ήταν σαφέστατος. «Η φράουλα αποτελεί μονόδρομο για την περιοχή μας, διότι ήδη έχουμε κάνει τις επενδύσεις και δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε».

Μείζον ζήτημα τα εργατικά χέρια

Η έλλειψη εργατών γης που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα δημιουργεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στην καλλιέργεια της φράουλας και ειδικότερα την επίμαχη περίοδο Μαρτίου-Μαΐου, που απαιτείται σημαντικός όγκος χεριών για τη συλλογή, ώστε να μη μείνει πίσω ο καρπός, γιατί αλλοιώνεται και υποβαθμίζεται. Αυτό υποστηρίζει ο Σάκης Μαυρόγιαννης, παραγωγός φράουλας από τον Απιδεώνα Αχαΐας. «Τα εργατικά χέρια είναι το ζητούμενο, έχει ανέβει το εργατικό κόστος και το βασικότερο είναι ότι δεν βρίσκουμε εργάτες γης, ώστε να ολοκληρώσουμε τον προγραμματισμό μας».

Κλείνοντας, ο κ. Μαυρόγιαννης αναφέρεται και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το ακατάλληλο πολλαπλασιαστικό υλικό, με αποτέλεσμα «να μείνουν κάποια χωράφια ακαλλιέργητα και να ξεκινήσει όψιμα η παραγωγή, κάτι το οποίο θα έχει αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην ποιότητα, όσο και στην ποσότητα».