Φράουλα: Μπαίνει στην αγορά η ποικιλία Fortuna

Στο 40% το πολλαπλασιαστικό υλικό που επαναφυτεύτηκε

Από τις πρωιμότερες ποικιλίες φράουλας, όπως είναι η Fortuna, ξεκίνησε η συλλογή για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Η πρωίμιση της παραγωγής, όπως και οι μικρές ποσότητες που διακινούνται στην αγορά αυτή την περίοδο, έχουν ανεβάσει την τιμή του προϊόντος.

Μπορεί η εικόνα της συλλογής να έχει αυτήν τη θετική εξέλιξη, εντούτοις υπάρχει και η γκρίζα πλευρά της ιστορίας. Η διαδικασία των φυτεύσεων δεν αναφέρεται μόνο σε προγραμματισμένες εργασίες που σχεδίασαν οι παραγωγοί, αλλά και σε έκτακτες επαναφυτεύσεις λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από το πολλαπλασιαστικό υλικό.

Το θετικό, όμως, της υπόθεσης είναι ότι ακόμη και με αυτά τα προβλήματα, όπως και πολλά άλλα, που κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί μέσα από τις σελίδες της «ΥΧ», οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας και της Αχαΐας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Για μία σημαντική καλλιέργεια, με αμιγώς εξωστρεφή χαρακτήρα, κάνει λόγο ο Βασίλης Τσιρίκος, γεωπόνος από τη Βάρδα Ηλείας, με πολύχρονη εμπειρία στην καλλιέργεια της φράουλας. Ο ίδιος αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει η συλλογή της ποικιλίας Fortuna. «Η ζήτηση του προϊόντος είναι μεγάλη από πολλές χώρες του εξωτερικού, ωστόσο η παραγωγή περιορίζεται, για την ώρα, σε μικρές ποσότητες, διότι οι παραγωγοί έχουν ρίξει το μεγαλύτερο βάρος στις μεσοόψιμες και όψιμες ποικιλίες, που είναι περισσότερο αποδοτικές», σημειώνει.

Σημείο αναφοράς, όμως, για τον κ. Τσιρίκο αποτελεί το πολλαπλασιαστικό υλικό, το οποίο χρησιμοποίησαν οι παραγωγοί κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. «Ένα σημαντικό ποσοστό των ριζωμάτων που χρησιμοποιούμε στην καλλιέργεια της φράουλας ήταν ακατάλληλο, με αποτέλεσμα το σύνολο των παραγωγών να προχωρήσουν σε επαναφύτευση». Ο ίδιος εξηγεί, επίσης, ότι αυτή η εξέλιξη δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στον προγραμματισμό των φυτεύσεων, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος της καλλιέργειας.

Από το ρεπορτάζ που κάναμε στην περιοχή με παραγωγούς φράουλας, οι απαντήσεις που εισπράξαμε έδειξαν ότι το πρόβλημα είναι σημαντικό και φθάνει ακόμα και στο 100%. Ως αποτέλεσμα αυτού, το ποσοστό του πολλαπλασιαστικού υλικού που επαναφυτεύτηκε μεσοσταθμικά αγγίζει το 40%, όταν άλλες χρονιές δεν ξεπερνούσε το 20%.

Από τις 15 Δεκεμβρίου μπαίνει στην παραγωγή και η ποικιλία Victory, η οποία έχει κερδίσει σημαντική μερίδα του ενδιαφέροντος των καταναλωτών.

Αυξάνονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις

Μπορεί η έλλειψη των εργατών γης, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις μεταφορές, λόγω και της ευαισθησίας του καρπού, καθώς και το υψηλό κόστος παραγωγής, να αποτελούν σημαντικούς επιβραδυντικούς παράγοντες σε αυτό το είδος καλλιέργειας, ωστόσο οι εκτάσεις που μπαίνουν στη διαδικασία των φυτεύσεων αυξάνονται σταθερά κάθε χρόνο.

Ο κ. Τσιρίκος μάς εξηγεί ότι το κόστος των εισροών είναι ανεβασμένο, όμως, στο σύνολο των γεωτεχνικών της περιοχής, όπως και των παραγωγών, εφαρμόζονται φιλικές μέθοδοι προς το περιβάλλον, ώστε το παραγόμενο προϊόν να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επιβαρυμένο.

«Με τη μέθοδο της ηλιοαπολύμανσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τις τεχνικές που εφαρμόζουμε, μας δίνεται η δυνατότητα να ελέγχουμε όσο μπορούμε τους παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τις φυτείες. Επίσης, μέσω της σύγχρονης κατεργασίας του εδάφους, επιδιώκουμε το μέγιστο αποτέλεσμα, ώστε να δημιουργήσουμε διαφορετικές συνθήκες ανάπτυξης στα φυτά της φράουλας, χωρίς προβλήματα».

Κλείνοντας, ο ίδιος αναφέρει ότι η συλλογή της φράουλας θα έχει μια παραγωγική διακύμανση ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. «Ξεκινάμε από σήμερα τη συλλογή της φράουλας και ο όγκος παραγωγής θα κορυφωθεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν και θα έχει τις μεγαλύτερες απαιτήσεις όχι μόνο σε συλλογή, αλλά και σε άλλες καλλιεργητικές φροντίδες. Ανάλογα με τη διαχείριση και τη δυνατότητα των ποικιλιών, η συλλογή θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου».

Σε έναν μήνα η συλλογή της Victory

Για μικρές παραγόμενες ποσότητες αυτή την περίοδο κάνει λόγο και ο Χρήστος Σάμαρης, έμπορος του προϊόντος από τη Μανωλάδα Ηλείας. Όπως υποστηρίζει, από τις 15 Δεκεμβρίου μπαίνει στην παραγωγή και η ποικιλία Victory, η οποία έχει κερδίσει σημαντική μερίδα του ενδιαφέροντος των καταναλωτών.

«Στοχεύουμε περισσότερο στις δυτικές χώρες της Ευρώπης, χωρίς όμως να αφήνουμε έξω τις υπόλοιπες. Η εσωτερική αγορά καλύπτεται κυρίως τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, όταν η ζήτηση του προϊόντος από τους καταναλωτές είναι ιδιαίτερα αυξημένη», εξηγεί.

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό για την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Σάμαρης υποστηρίζει ότι η χρονιά για τους παραγωγούς ήταν καλή, αλλά το κόστος παραγωγής ήταν σημαντικά αυξημένο. Εστιάζοντας ιδιαίτερα στο θέμα των εργατικών χεριών, ο ίδιος δηλώνει ότι «η έλλειψή τους δυσχεραίνει σημαντικά τον προγραμματισμό».

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι παρατηρεί αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, «κάτι το οποίο δείχνει ενίσχυση της ταυτότητας του προϊόντος της φράουλας και του τόπου μας, όμως αυξάνει και τα προβλήματα στη διαχείριση, τα οποία θα πρέπει να λυθούν άμεσα από όλους μας».