Φράουλες: Σημάδια κόπωσης δείχνουν τα φυτά από τις αυξημένες αποδόσεις και την πρωίμιση

Σε μία δύσκολη φάση περνάει η καλλιέργεια της φράουλας. Οι παραγωγοί βρίσκονται στα μέσα της καλλιεργητικής περιόδου και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις εξελίξεις, αλλά και να προβλέψουν τη συμπεριφορά του φυτού.

Η φετινή χρονιά δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες. Λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες, η παραγωγή ήταν πρώιμη, ακόμη και στις όψιμες ποικιλίες. Ταυτόχρονα οι στρεμματικές αποδόσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 50% σε σύγκριση με άλλα χρόνια, κάτι το οποίο δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το επόμενο διάστημα.

Ανησυχία για τις αποδόσεις της άνοιξης

Ο Γιάννης Αρβανιτάκης, παραγωγός και έμπορος φράουλας από τη Μανωλάδα Ηλείας, δείχνει να είναι προβληματισμένος για την εξέλιξη της παραγωγής, αλλά παράλληλα κάνει λόγο και για καλές αποδόσεις τους δύο μήνες που πέρασαν. Συγκρίνοντας την παραγωγή με προηγούμενα χρόνια, εκτιμά ότι η απόδοση των φυτών αυξήθηκε πάνω από το 50% από την έναρξη της συλλογής μέχρι και σήμερα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει μια οικονομική ανάσα.

«Όμως, αυτές τις ημέρες οι αποδόσεις παρουσιάζουν σημαντική μείωση, λόγω της συννεφιάς και των χαμηλών θερμοκρασιών», όπως μας εξηγεί. Παράλληλα, οι αυξημένες αποδόσεις του φυτού από την πρώιμη συλλογή τον προβληματίζουν «γιατί δεν ξέρουμε πώς θα επηρεάσουν το επόμενο διάστημα το φυτό. Ως ζωντανός οργανισμός, έχει συνηθίσει σε έναν τρόπο παραγωγής, μέσα από τη σταδιακή αύξηση της καρποφορίας και μετά από μία περίοδο ύφεσης. Παρακολουθούμε την καρποφορία για τη φετινή χρονιά και η εικόνα που βλέπουμε δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.

Τα φυτά δείχνουν να έχουν σημάδια κόπωσης και μπορεί την άνοιξη που έρχεται να έχουμε μειωμένες αποδόσεις. Αυτό βέβαια δεν μπορούμε να το κρίνουμε εμείς και περιμένουμε από τους ειδικούς να μας δώσουν συμβουλές», αναφέρει ο κ. Αρβανιτάκης. Κρίνοντας τη συμπεριφορά των ποικιλιών κατά την παρούσα περίοδο, μας διασαφηνίζει ότι, τόσο οι πρώιμες, όσο και οι όψιμες ποικιλίες, έχουν μπει σε παραγωγή, με αποτέλεσμα να αλλάξουν και τις καλλιεργητικές πρακτικές. «Η ποικιλία Fortuna καλύπτει ένα 10%, η ποικιλία Victory το 60% και το υπόλοιπο 30% καλύπτεται από άλλες ποικιλίες», τονίζει.

Ικανοποιητική η ζήτηση

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο ίδιος κάνει λόγο για μία μέση τιμή παραγωγού στα 2,20 έως 2,80 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την ποικιλία. Υποστηρίζει ότι το 95% της παραγωγής φεύγει στο εξωτερικό και η αγορά δείχνει να κινείται σε καλά επίπεδα, λόγω του γεγονότος ότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.

«Η Ισπανία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά όλα δείχνουν ότι από τα μέσα Φεβρουαρίου αυξάνει τις ποσότητες στις αγορές». Κλείνοντας, ο κ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε στο αυξημένο κόστος παραγωγής, όπως επίσης και στη διακίνηση του προϊόντος στο εξωτερικό. «Η φράουλα είναι ένα ευαίσθητο προϊόν και απαιτεί ψυκτικά από τη συλλογή, την εμπορία και μέχρι τον τελικό καταναλωτή, με υψηλό κόστος ενέργειας. Ο κύκλος ζωής ως εμπορεύσιμο προϊόν φτάνει περίπου στις 10 ημέρες, γιατί στη συνέχεια υποβαθμίζεται», κατέληξε.

Ξεγελάστηκαν τα φυτά από τις υψηλές θερμοκρασίες

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Διονύση Σάμαρη, παραγωγού από τη Νέα Μανωλάδα. Παρουσιάζοντας τη δική του εικόνα για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, κάνει λόγο για μειωμένη παραγωγή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της προηγούμενης περιόδου. «Τα φυτά ξεγελάστηκαν και τώρα εμείς δεν γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθούν το επόμενο διάστημα. Πρακτικά, θα έπρεπε να περάσουν μία περίοδο ύπνωσης, ώστε να είναι έτοιμα την άνοιξη και να δώσουν ποσότητες, έτσι όπως είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή την περίοδο είναι σαν να πηγαίνουμε χωρίς πυξίδα», υποστηρίζει ο κ. Σάμαρης.

Εργατικά και κόστος παραγωγής

Μπορεί οι τιμές της φράουλας και οι μέχρι τώρα αποδόσεις να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, όμως τα προβλήματα της εξεύρεσης εργατικών χεριών και του αυξημένου κόστους εισροών απασχολούν σημαντικά τους παραγωγούς. Ο Μάκης Λαγός, από τη Λάππα Αχαΐας, κάνει λόγο για μία αύξηση που ξεπερνά το 50% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. «Κάτι το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά και το εισόδημά μας», υποστηρίζει ίδιος, ενώ τονίζει ότι οι καιρικές συνθήκες αυτή την περίοδο δεν ευνοούν την ωρίμανση των καρπών και επηρεάζουν σημαντικά τη φράουλα. «Ανάλογα με τις ποικιλίες και τον χρόνο φύτευσης θα έχουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα για το επόμενο διάστημα», καταλήγει ο ίδιος.