Φρένο ΕΛΓΑ σε πιέσεις για ένταξη ζημιών από παγετό στο πακέτο στήριξης

Πριν τα Χριστούγεννα η συμπληρωματική προκαταβολή των αποζημιώσεων

Σε συμπληρωματική πληρωμή προκαταβολής των αποζημιώσεων στη φυτική παραγωγή για τους πληγέντες γεωργούς της Θεσσαλίας προσανατολίζεται ο ΕΛΓΑ λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ δεν σκοπεύει να συμπεριλάβει στο πακέτο στήριξης για τις πλημμύρες από τον Daniel άλλες ζημιές σε καλλιέργειες, όπως είναι ο παγετός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι πολιτικές πιέσεις, κυρίως από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις για τις πλημμύρες και ζημιές που υπέστησαν παραγωγοί από άλλα καιρικά φαινόμενα, σε άλλες χρονικές περιόδους.

Νόμιμη οδός

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΛΓΑ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αυτό το «τσουβάλιασμα», καθώς δεν επιτρέπεται νομικά, και δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα ακολουθηθεί η νόμιμη οδός, με βάση και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το θέμα των αποζημιώσεων.

Ειδικά, δε, για το θέμα των ζημιών που προκλήθηκαν σε δέντρα λόγω του παγετού, οι αποζημιώσεις θα καλυφθούν, όπως προβλέπεται, από τον ΕΛΓΑ, μάς εξηγούν κύκλοι του Οργανισμού. Διευκρινίζουν, βέβαια, ότι στο πακέτο των αποζημιώσεων για τις πλημμύρες θα δοθούν αποζημιώσεις για πάγιο κεφάλαιο, όπως π.χ. μηχανήματα που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες, σε εκμεταλλεύσεις π.χ. με δέντρα που είχαν υποστεί ζημιά από τον παγετό.

Συμπληρωματική

Όσον αφορά τη συμπληρωματική πληρωμή της προκαταβολής στη φυτική παραγωγή, οι δικαιούχοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 20 με 22 Δεκεμβρίου 2023, προκειμένου να λάβουν τις αποζημιώσεις τους.

Τέλος, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει κυβερνητική επιτροπή προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των αποζημιώσεων έτους 2023, όσον αφορά τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου.

Πάντως, μαθαίνουμε ότι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον Οργανισμό δυσκολεύει σημαντικά την επίσπευση των διαδικασιών, με το αίτημα για επιπλέον στελέχωση να φθάνει μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023