Φρένο στο ράλι του αγελαδινού βάζει η ανάκαμψη της παραγωγής

Σημάδια κόπωσης δείχνει το τελευταίο διάστημα το ράλι στο αγελαδινό, καθώς η παγκόσμια παραγωγή αρχίζει... δειλά δειλά να ανακάμπτει, δημιουργώντας νέες ισορροπίες στην αγορά.

Φρένο στο ράλι του αγελαδινού βάζει η ανάκαμψη της παραγωγής
Σταθεροποίηση της διεθνούς αγοράς από το β’ εξάμηνο βλέπει η Rabobank

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Rabobank, η αύξηση της παραγωγής αναμένεται τους επόμενους μήνες να φρενάρει την άνοδο των τιμών, κάτι που θα γίνει πιο εμφανές στο δεύτερο μισό του 2017.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η τάση αυτή έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Γάλακτος, από τα οποία φαίνεται ότι οι ρυθμοί αύξησης των τιμών παραγωγού σε μηνιαία βάση στην ΕΕ ακολούθησαν σταθερά πτωτική πορεία στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2016 και Ιανουαρίου 2017 (από 7,6% έφτασαν στο 1,2%) και, μάλιστα, τον Φεβρουάριο γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο (- 0,3%).

Τον Μάρτιο οι τιμές στην ΕΕ σημείωσαν οριακή αύξηση (0,3% στα 33,42 λεπτά/κιλό), συνέχισαν όμως να μειώνονται σε αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα όπου η μέση τιμή διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στα 37,30 λεπτά το κιλό (37,37 λεπτά/κιλό τον Μάρτιο).

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι τιμές στην Ευρώπη απέχουν, αυτήν τη στιγμή, πολύ από τις αντίστοιχες περυσινές (σ.σ. «βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2014», σημειώνει χαρακτηριστικά η Rabobank), στοιχείο που έχει παίξει τον ρόλο του στην ανάκαμψη της παραγωγής και στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των κτηνοτρόφων. Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2017, η συνολική παραγωγή αγελαδινού στην Ευρώπη θα είναι μειωμένη κατά μόλις 1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Αντίστοιχα, στη Νέα Ζηλανδία, οι ποσότητες για ολόκληρη τη σεζόν αναμένονται κατά 2% μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς, εκτός από τις αυξημένες τιμές, και οι καιρικές συνθήκες στη χώρα έχουν αποδειχθεί έως τώρα ευνοϊκές.

Η Rabobank προβλέπει ότι οι πρώτες αυξήσεις στην παγκόσμια παραγωγή –αλλά και στις εξαγωγές– θα καταγραφούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, όμως οι επιπλέον ποσότητες αναμένεται να απορροφηθούν από την Κίνα, όπου η ζήτηση για αγελαδινό δείχνει να ανακάμπτει.