EIP-Agri: Φρέσκα τρόφιμα για τους κατοίκους των πόλεων

Δημιουργία πιο έξυπνων αλυσίδων εφοδιασμού για τη σύνδεση παραγωγών και καταναλωτών

eip-agri

Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της ΕΕ ζει στα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και όσους εμπλέκονται στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας EIP-Agri, στην ετήσια έκθεση της, που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες, παρουσίασε τρεις προσπάθειες από παραγωγούς και συνεταιρισμούς, για πρόσβαση των κατοίκων των πόλεων σε φρέσκα και υγιεινά φρούτα, λαχανικά αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Με τον αριθμό των μεσαζόντων να περιορίζεται σε αυτήν τη διαδικασία, τόσο ο καταναλωτής όσο και ο παραγωγός μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές. Μέσα σε αυτές τις προσπάθειες (σε Πολωνία και Δανία) συμπεριλαμβάνεται και μία ελληνική, αυτή του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, από τη Λάρισα.

Πολωνία: Τοπικά αγροτικά προϊόντα στην αγορά της Malopolska

Η πρωτοβουλία «τοπικά προϊόντα από τη Μαλοπόλσκα» δημιουργήθηκε στην Πολωνία ύστερα από απαίτηση των κατοίκων της πόλης, ώστε τα φρέσκα τρόφιμα που παράγονται από τους παραγωγούς της περιοχής να φτάνουν και σε αυτούς.

Η πρωτοβουλία έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για τους τοπικούς αγρότες, καθώς πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας, μέσω των λαϊκών αγορών, χωρίς μεσάζοντες, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος. Στις αγορές της πόλης φτάνουν και εγχώρια μεταποιημένα προϊόντα όπως μαρμελάδες, βούτυρο, τυριά και χυμοί.

Δανία: Φρέσκα τρόφιμα στις κουζίνες της Κοπεγχάγης

Το κίνημα «δημόσιες κουζίνες» της Κοπεγχάγης αφορά την προμήθεια φρέσκων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας της πόλης. Η Betina Bergmann Madsen, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προμηθειών για τον Δήμο της Κοπεγχάγης, αναφέρει στην έκθεση της EIP-Agri «πως αυτή η κίνηση φέρνει ακόμα πιο κοντά τους παραγωγούς της περιοχής με τους καταναλωτές της πόλης μας, βελτιώνοντας κατά πολύ τόσο το σύστημα προμηθειών όσο και την ποιότητα των προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή».

Συμπληρώνει, δε, πως «στην καλύτερη διατροφή των κατοίκων της Κοπεγχάγης έρχεται να συμβάλει και το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης της χώρας, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2001 και σύμφωνα με το οποίο το 90% των αγροτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στα δημόσια γεύματα να είναι βιολογικής προέλευσης».

Ελλάδα: Φρέσκο γάλα και τυροκομικά για τους κατοίκους των πόλεων

Ως μία «εμπνευσμένη ιδέα» περιγράφεται στο κείμενο της έκθεσης η προσπάθεια του Γαλακτοπαραγωγικού Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα να προμηθεύει τους καταναλωτές των μεγάλων ελληνικών πόλεων με φρέσκο γάλα και τυροκομικά προϊόντα, μέσω μηχανημάτων αυτόματης πώλησης (ΑΤΜ γάλακτος). Η έκθεση ενημερώνει τους Ευρωπαίους πολίτες για το εγχείρημα του συνεταιρισμού που ξεκίνησε το 2013 από τη Λάρισα και ήδη διαθέτει 63 αυτόματους πωλητές σε τρεις πόλεις, που πωλούν γάλα σε περίπου 25.000 πελάτες καθημερινά.

Στην… ουρά των ΑΤΜ οι ΑθηναίοιΜετρώντας πολλά βραβεία, όπως αυτό της καινοτομίας για το 2016 και έχοντας στο δυναμικό της 45 κτηνοτρόφους, ο συνεταιρισμός παράγει ημερησίως 120 τόνους αγελαδινού γάλακτος, που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής εγχώριας παραγωγής.

Στα σχέδια του συνεταιρισμού, όπως αναφέρει στην έκθεση, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΘΕΣγάλα, Γιάννης Γιαννακόπουλος, είναι «η διαφοροποίηση και ο περαιτέρω εμπλουτισμός της γκάμας με νέα προϊόντα, η δέσμευση για οικονομική διαφάνεια του συνεταιρισμού, η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στα ζώα, και βεβαίως η επέκταση των ΑΤΜ και σε άλλες ελληνικές πόλεις».