Freskon 2025: Γέφυρα εμπορικής συνεργασίας και διεθνούς δικτύωσης για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά

Με αυξημένη επισκεψιμότητα και περισσότερες από 2.000 B2B συναντήσεις ολοκληρώθηκε η φετινή διοργάνωση
21/04/2025
10'+ διάβασμα
freskon-2025-gefyra-eborikis-synergasias-kai-diethnous-diktyosis-gia-ta-ellinika-frouta-kai-lachanika-351132

Εναν δυναμικό κόμβο συνάντησης για επαγγελματίες του κλάδου των φρέσκων φρούτων και λαχανικών από όλον τον κόσμο αποτέλεσε και φέτος, από τις 10 έως τις 12 Απριλίου, το Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών Freskon, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 275 άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες από 22 χώρες. Με φόντο τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ-HELEXPO, η έκθεση αναδείχθηκε σε μια πλατφόρμα όπου η παράδοση συνάντησε την καινοτομία και η εξωστρέφεια την ανάπτυξη.

Από παρουσιάσεις πρωτοποριακών τεχνολογιών μέχρι γεύσεις που ανέδειξαν τον πλούτο της γης, την αυθεντικότητα και, κυρίως, την ποιότητα, η Freskon έκανε τη διαφορά, αφού αποτέλεσε, επίσης, έναν χώρο ανταλλαγής ιδεών για νέα προϊόντα, έξυπνες λύσεις και στρατηγικές προώθησης. Παραγωγοί, προμηθευτές και αγοραστές συνεργάστηκαν για να ενισχύσουν τις εμπορικές σχέσεις και να δημιουργήσουν ευκαιρίες που υπερβαίνουν τα στενά γεωγραφικά όρια.

Με πνεύμα συνεργασίας και βλέμμα στραμμένο στις αμέτρητες δυνατότητες που κρύβονται στην εύφορη γη, η έκθεση έδωσε τη δυνατότητα πραγματοποίησης πάνω από 2.000 συναντήσεων μεταξύ εκθετών και εμπορικών επισκεπτών, φέρνοντας κοντά hosted buyers από 38 χώρες και οργανωμένες αποστολές επιχειρηματιών από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία.

Το FreshCon Market, ως αναπόσπαστο κομμάτι της έκθεσης, άνοιξε τις πόρτες των μεγάλων λιανεμπορικών δικτύων στα ελληνικά φρούτα και λαχανικά, γεφυρώνοντας τον τοπικό πλούτο με τις διεθνείς απαιτήσεις, ενώ οι 17 αλυσίδες σούπερ μάρκετ από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που συμμετείχαν στο στοχευμένο πρόγραμμα Β2Β συναντήσεων, δημιούργησαν το ιδανικό περιβάλλον για νέες εμπορικές σχέσεις.

Διάχυτη η ικανοποίηση των εκθετών

Ελένη Κακαρίδη, γεωπόνος, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η Freskon κέρδισε για ακόμη μια χρονιά τις εντυπώσεις με την αυξημένη επισκεψιμότητά της, επιβεβαιώνοντας, έτσι, τη δυναμική που κατέχει ως έκθεση. Οι εκθέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους τόσο για την υψηλή προσέλευση όσο και για τις ευκαιρίες που τους προσέφερε η Freskon να συνδεθούν με σημαντικούς αγοραστές και επαγγελματίες του κλάδου, με υπάρχοντες, αλλά και νέους πελάτες, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για να ενισχύσουν τις εμπορικές τους συνεργασίες και να διευρύνουν τις εξαγωγικές τους προοπτικές. Με ένα εντυπωσιακό περίπτερο και επιχειρήσεις που κάλυπταν μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΔΕ έδωσαν το «παρών» στη φετινή διοργάνωση. «Η περιοχή μας έχει εξαιρετικής ποιότητας αγροδιατροφικά προϊόντα και φημίζεται για τα νωπά κηπευτικά της. Ως περιφέρεια, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς μας στην εξωστρέφεια, την προβολή και την προώθηση των υψηλής ποιότητας προϊόντων, αλλά και της ποικιλίας που διαθέτουν, οπότε ακολουθώντας μια συγκεκριμένη πολιτική συμμετέχουμε σε διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις», ανέφερε η γεωπόνος και υπάλληλος της ΠΔΕ, Ελένη Κακαρίδη.

Παναγιώτης Σκεύης, Evrotas Gold.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος και από τη φετινή διοργάνωση ήταν ο Παναγιώτης Σκεύης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Evrotas Gold, με έδρα τη Σκάλα Λακωνίας, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της εμπορίας, της εξαγωγής και της συσκευασίας εσπεριδοειδών και λοιπών αγροτικών προϊόντων. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την παρουσία μας στην έκθεση. Όλες οι ημέρες ήταν γεμάτες από εμπορικούς επισκέπτες και μας δόθηκε η ευκαιρία τόσο να διευρύνουμε το πελατολόγιό μας, όσο και να έρθουμε σε επαφή με τους υπάρχοντες πελάτες μας», είπε ο κ. Σκεύης.

Το ενδιαφέρον των εμπορικών επισκεπτών προσέλκυσε και το περίπτερο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος παράγει τα φημισμένα μήλα Ζαγορίν, σύμφωνα με τον Αντώνη Σπανό, προϊστάμενο ψυκτικών εγκαταστάσεων – Eμπορικό Tμήμα, ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου.

Αισθητός ο αντίκτυπος από τις απεργίες

Αντώνης Σπανός, προϊστάμενος ψυκτικών εγκαταστάσεων – Eμπορικό Tμήμα, ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου.

Για μια εξαιρετικά σημαντική διοργάνωση για τον πρωτογενή τομέα και την αγορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών έκανε λόγο, μιλώντας στην «ΥΧ», ο διευθυντής του περιοδικού Φρουτονέα και διοργανωτής της Freskon, Παναγιώτης Ορφανός. Ωστόσο, ο ίδιος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες της έκθεσης, είχαν οικονομικό αντίκτυπο, αφού πολλοί ξένοι επισκέπτες και εκθέτες δεν κατάφεραν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη.

«Οι απεργίες μάς παρέλυσαν, δεν ήρθαν πάρα πολλοί ξένοι, χάθηκαν πολλά χρήματα και αναρωτιέμαι ποιος θα αποζημιώσει για αυτό το γεγονός. Η έκθεση πάντα θα πηγαίνει καλά και για αυτό θα πρέπει να προσέχουν όταν κάνουν απεργίες και να ενδιαφέρονται για τον κλάδο. Αυτή η έκθεση θέλει στήριξη και δεν είναι δυνατόν να γίνεται απεργία σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός για την οικονομία της χώρας και την εξωστρέφεια των ελληνικών φρούτων και λαχανικών», τόνισε με νόημα ο κ. Ορφανός.

Τιμώμενη χώρα η Πολωνία

Τη φετινή Freskon εγκαινίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος χαρακτήρισε την κλαδική έκθεση ως μια ευκαιρία ανάδειξης και προβολής των φρέσκων φρούτων και λαχανικών και δημιουργίας μεγαλύτερων προοπτικών στο επίπεδο της εμπορικής συνεργασίας.

Τιμώμενη χώρα ήταν η Πολωνία, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε με 26 επιχειρήσεις, όπως έκανε γνωστό η περιφερειάρχης, Αθηνά Αηδονά, που χαρακτήρισε την έκθεση ως μια εξαιρετικά σημαντική διοργάνωση για τον πρωτογενή τομέα, για την αγορά και τους επαγγελματίες των φρέσκων φρούτων και λαχανικών και ως μία από τις σημαντικότερες στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλες εκδηλώσεις Freskon: Καινοτόμες προσεγγίσεις για αχλάδι, λωτό,
σύκο και κίτρινο ακτινίδιο

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και στη φετινή Freskon τα φρέσκα φρούτα βρέθηκαν στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, των συζητήσεων, των ενημερώσεων και των εργαστηρίων, μέσα από μια σειρά παράλληλων δράσεων που εστίαζαν σε καινοτόμες καλλιέργειες και εμπορικές ευκαιρίες στον αγροτικό τομέα και ξεχώριζαν για το περιεχόμενο και την προσέγγισή τους. Το σύκο, ο λωτός και το κίτρινο ακτινίδιο αποτέλεσαν χαρακτηριστικά παραδείγματα καλλιεργειών, τα οποία εξετάστηκαν, με έμφαση στις προοπτικές τους. Υπενθυμίζεται ότι η αρχή των εκδηλώσεων έγινε με το Διεθνές Συνέδριο για το αχλάδι, για το οποίο διαβάσατε εκτενές αφιέρωμα στο προηγούμενο φύλλο της «ΥΧ».

Ευνοϊκές οι προοπτικές για το σύκο

Για τη βιώσιμη ανάπτυξη της καλλιέργειας σύκων στη χώρα μας μίλησε ο γεωπόνος-βιοτεχνολόγος, υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Κάτσαρης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, σύκα στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως σε Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία), Εύβοια (Κύμη, Ταξιάρχης), Αττική και Κεντρική Μακεδονία (Κιλκίς). Τα στρέμματα νωπού σύκου στην Ελλάδα ανέρχονται σε 38.000, με παραγωγή νωπών και ξηρών σύκων περίπου 13.700 τόνους. ΠΟΠ προϊόντα είναι τα ξηρά σύκα Κύμης και Ταξιάρχη.

Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κάτσαρης, για την καλλιέργεια της συκιάς απαιτείται εκσυγχρονισμός της παραγωγής, νέα συστήματα φύτευσης – εύκολης συγκομιδής (σ.σ. μηχανική συγκομιδή) και έρευνα μετασυλλεκτικών χειρισμών παράτασης συντήρησης. Χρειάζεται, ακόμη, η αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, έρευνα για τις πρώιμες και υπερπρώιμες ποικιλίες στον ελλαδικό χώρο και ποικιλίες που καρποφορούν τον Ιούλιο, οι οποίες θα καλύπτουν το κενό της παραγωγής, όπως και η δημιουργία μητρικών φυτών, για λήψη πολλαπλασιαστικού υλικού. Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή και στη διάθεση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

Τέλος, αναφορικά με τις προοπτικές που έχει η καλλιέργεια του σύκου στην Ελλάδα, ο κ. Κάτσαρης σημείωσε ότι είναι τεράστιες, ειδικά για εξαγωγές στη Βόρεια Ευρώπη, τόσο για το νωπό όσο και για το ξηρό, με ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Όπως είπε, υπάρχουν ανταγωνίστριες χώρες, αλλά και η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Επεσήμανε, τέλος, ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ελληνικό ξηρό σύκο για να καλύψει τη ζήτηση της εγχώριας και διεθνούς αγοράς. Για τις προκλήσεις της εμπορίας των σύκων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, όπως και για την αναγκαιότητα των πιστοποιήσεων μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξανδρος Τόλης, μέτοχος της Litras Fresh.

Λωτός και κίτρινο ακτινίδιο

Για ένα ιδιαίτερο και ίσως λιγότερο αξιοποιημένο φρούτο, τον λωτό, και τις προκλήσεις της καλλιέργειας ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες της επόμενης ενότητας του ειδικού forum της Freskon. Ομιλητής ήταν ο Pascual Prats, πρόεδρος της Ισπανικής Ένωσης Λωτού, ο οποίος αναφέρθηκε στην ποικιλία Rojo Brillante, τις βέλτιστες πρακτικές, τη βιώσιμη καλλιέργεια, αλλά και τη σωστή εμπορική στρατηγική.

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, η οποία προσέλκυσε πλήθος συμμετεχόντων, ήταν αυτή για το κίτρινο ακτινίδιο, που είναι ο νέος πρωταγωνιστής της παγκόσμιας βιομηχανίας. Ο Αθανάσιος Μολασιώτης, καθηγητής Δενδροκομίας του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στο κίτρινο ακτινίδιο, ένα φρούτο που έχει ιδιαίτερη δυναμική και στο οποίο η χώρα μας έχει πολύ μικρή παραγωγή, αν και είναι η Νο1 παραγωγός χώρα πράσινων ακτινιδίων στον κόσμο.

Τελευταία, όπως είπε ο κ. Μολασιώτης, το σύστημα παραγωγής ακτινιδίων στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από την είσοδο κλαμπ/κονσόρτια, όπως των JingGold, Zespri, KIKOKA, που αλλάζουν τη φυσιογνωμία της καλλιέργειας παγκοσμίως, και τα οποία παρέχουν συγκεκριμένες κίτρινες/πράσινες ποικιλίες σε περιορισμένο αριθμό καλλιεργητών. Η Zespri ξεκίνησε να λειτουργεί το 2015 στην Ελλάδα για τα πράσινα ακτινίδια και το 2018 για τα κίτρινα. Συνεργάζεται με 12 συσκευαστήρια για τα πράσινα ακτινίδια και με τέσσερα για τα κίτρινα. Πραγματοποιεί πειράματα σε τέσσερις διακριτές θέσεις για τα κίτρινα ακτινίδια (Κατερίνη, Άρτα, Καβάλα, Αγρίνιο) και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Πάντως, όπως είπε ο κ. Μολασιώτης, το πράσινο ακτινίδιο (Hayward) είναι και θα παραμείνει κυρίαρχο στην Ελλάδα. Ο ίδιος σημείωσε ότι «η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την καλλιέργεια του προϊόντος, αφού υπάρχει τεχνογνωσία και αναμένεται να καλύψει το κενό του ιταλικού και νεοζηλανδικού πράσινου ακτινιδίου». Δυστυχώς, όπως στο ελληνικό ελαιόλαδο, έτσι και στο πράσινο ακτινίδιο, οι περισσότερες ποσότητες εξάγονται μη συσκευασμένες στην Ιταλία, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιότυπο καθεστώς αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης της ελληνικής και ιταλικής βιομηχανίας ακτινιδίου.

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση της ανάπτυξης κίτρινων ακτινιδίων στη χώρα μας, ο καθηγητής του ΑΠΘ σημείωσε ότι αυτή οφείλεται τόσο στην απροθυμία/κουλτούρα πολλών παραγωγών να ενταχθούν σε κλαμπ/κονσόρτια, όπως και στην υψηλή κερδοφορία του πράσινου ακτινιδίου, όσο και στο υψηλό κόστος επένδυσης για το κίτρινο ακτινίδιο και την ελλιπή γνώση για την καλλιέργειά του.

Σχετικά με το μέλλον του ακτινιδίου στην Ελλάδα, ο κ. Μολασιώτης τόνισε ότι οι εξελίξεις και οι τάσεις της παγκόσμιας αγοράς για τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες θα ωθήσουν νομοτελειακά τους παραγωγούς να εγκαταστήσουν νέες καλλιέργειες. Οι νέες ποικιλίες, ωστόσο, αναμένεται να προκαλέσουν αναδυόμενες ασθένειες. Παρουσιάσεις έκαναν, επίσης, ο Αθανάσιος Πισαλίδης, τεχνικός διευθυντής της JINGOLD GREECE SA, η Flavia Succi, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα της Zespri, και ο Fabio Zanesco, CEO της KIKOKA.

Ημερίδα για τα οπωροκηπευτικά

Η καινοτομία στον τομέα των οπωροκηπευτικών αναδείχθηκε και μέσα από ειδικές ενότητες, που αφορούσαν την εξαγωγική στρατηγική για προϊόντα όπως το ροδάκινο και το μήλο. Εξειδικευμένοι ομιλητές και εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών μίλησαν για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που ανοίγονται για μια σειρά ελληνικών προϊόντων, με αφορμή τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ, για τις δράσεις και τις ενέργειες που γίνονται, ώστε το μήλο να έχει θετικές προοπτικές στην εποχή της πράσινης μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής, όπως και για τη σημασία της καινοτομίας και της συνεργασίας στην προώθηση της εξωστρέφειας στον τομέα των οπωροκηπευτικών.