Φθιώτιδα: Αυξάνουν τα κρούσματα από την ασθένεια της ευλογιάς στη Λοκρίδα

Ακόμη 2 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με συνολικά 350 ζώα, προστέθηκαν στον κατάλογο της κτηνιατρικής υπηρεσίας και σύμφωνα με το πρωτόκολλο, αύριο Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, θα οδηγηθούν σε σφαγή.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους της Λοκρίδας  διότι το σύνολο των κοπαδιών έχουν τεθεί σε επιτήρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σύμφωνα με την Κατερίνα Καλατζή αντιπεριφερειάρχη κτηνοτροφίας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε αδιέξοδα τους κτηνοτρόφους της περιοχής, διότι δεν μπορούν ελεύθερα να ασκήσουν τις δραστηριότητες τους και ειδικότερα σε μία περίπτωση όπου η ανάγκες των ζωικών προϊόντων παρουσιάζουν σημαντική ζήτηση. «Με το πρωτόκολλο που εφαρμόζουμε η ζώνη προστασίας επεκτείνεται σε ακτίνα 10 χιλιόμετρων, από τα σημεία που παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Σε αυτή την περιοχή έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και παρακολουθήσουμε στενά όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να περιορίσουμε τυχόν έξαρση της ασθένειες. Με τακτικούς ελέγχους που κάνουμε από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο στο ακέραιο. Παράλληλα επεκτείναμε και άλλα 10 χιλιόμετρα επιπλέον τη ζώνη επιτήρησης για να μπορούμε και εκεί σε δεύτερο βαθμό να ελέγξουμε καλύτερα την περιοχή για τυχόν κρούσματα».

Επίσκεψη από κλιμάκιο ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων

Χθες την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου το πρωί σε έκτακτη σύσκεψη στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος με την παρουσία Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, αξιολογήθηκε η πορεία της ασθένειας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Φθιώτιδας. Οι ίδιοι επισκέφτηκαν κτηνοτροφικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εργασίες, ελέγχου και προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες . Υποστήριξαν ότι ο ρόλος τους δεν είναι ελεγκτικός, αλλά, καθαρά συμβουλευτικός, ώστε να μεταφέρουν την εμπειρία και από άλλες χώρες, για να είναι αποτελεσματικότερη η προστασία των ζώων.

Ο δήμος Λοκρών ενημερώνει τους κτηνοτρόφους

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται από την πλευρά του και ο δήμος Λοκρών, όπου καθημερινά ενημερώνει τους κτηνοτρόφους, αλλά και άλλους εμπλεκόμενους επαγγελματίες για την ορθή διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου. Όπως δηλώνει στην «Υ.Χ» ο Θανάσης Ζεκεντές δήμαρχος Λοκρών, «οι υπηρεσίες του δήμου έχουν ξεκινήσει την ενημέρωση όλων των κτηνοτρόφων, ώστε να είναι περισσότερο προσεκτικοί σε τυχόν κρούσματα και να ενημερώσουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες». Το γεγονός για τον ίδιο ότι εντοπίστηκαν άλλα δύο κρούσματα σε κοπάδια είναι ένα ανησυχητικό δείγμα και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα ενδεικνυόμενα μέτρα, για να μην υπάρξει κλιμάκωση του προβλήματος.