Οι φτωχότεροι υποφέρουν περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση του αγροτικού τομέα

Εκτός από τις άμεσες διατροφικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ο τετραπλασιασμός της παραγωγής κρέατος στην Κίνα μεταξύ 1980 και 2010 οδήγησε σε αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω της αμμωνίας από τα ζωικά απόβλητα και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια ζωοτροφών.

Όπως αναφέρει η Guardian, η τροφοδοτούμενη από την αγροτική παραγωγή ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι προκάλεσε 90.000 επιπλέον θανάτους το 2010 – οι 66.000 απορρέουν από την αυξανόμενη ζήτηση για κρέας. Μάλιστα, οι άνθρωποι σε φτωχότερες αγροτικές περιοχές υπέστησαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, παρότι κατανάλωναν το λιγότερο κρέας.

Η Κίνα δεν είναι μόνη που αντιμετωπίζει προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την πρωτογενή παραγωγή. Τον περασμένο Νοέμβριο, στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη, περισσότερες από 100 χώρες προσχώρησαν στην «Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο», η οποία θα αυξήσει την πίεση για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων από τον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα την κτηνοτροφία.

Σε έκθεση για την ποιότητα του αέρα από την ομάδα εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (AQEG), τονίζεται ότι οι εκπομπές αμμωνίας θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 40%-60% με την καλύτερη διαχείριση της κοπριάς. Αυτό περιλαμβάνει την κάλυψη των χώρων αποθήκευσης κοπριάς, τον επανασχεδιασμό των σταβλικών εγκαταστάσεων όπου στεγάζονται τα ζώα και των εργαλείων για την τοποθέτηση της κοπριάς απευθείας στο έδαφος ή την έγχυσή της στο έδαφος αντί της διασποράς.

Η φύτευση δέντρων γύρω από τις σταβλικές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να συμβάλει στη δέσμευση της αμμωνίας και στην άρση της εξάπλωσής της. Έως και το 40% της αμμωνίας από την εκτροφή κοτόπουλων μπορεί να δεσμευτεί, όταν τα κοτόπουλα διατηρούνται κάτω από κάλυψη των δέντρων.