«Οι φυτικές δίαιτες μπορούν να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία και την κλιματική αλλαγή»

Κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος ΕΕ

Ποιες τροφές προτείνει ο Eric Lambin

Το τρέχον σύστημα τροφίμων βλάπτει σοβαρά την υγεία των ανθρώπων, συντελώντας –μεταξύ άλλων– στην παχυσαρκία, ενώ παράλληλα καταστρέφει το περιβάλλον, τροφοδοτώντας εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και απώλεια βιοποικιλότητας. Μια εκ βάθρων αλλαγή στο διατροφολόγιό μας θα είναι κεντρικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, σύμφωνα με τον Eric Lambin, καθηγητή Γεωγραφίας και Επιστήμης Βιωσιμότητας στο Université catholique de Louvain του Βελγίου, και μέλους της Ομάδας Επιστημονικών Συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (GCSA).

Ο διακεκριμένος επιστημονικός σύμβουλος της ΕΕ θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να στραφούν σε πιο φυτικές δίαιτες, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού καταναλώνει σε υπερβολικές ποσότητες κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία έχουν πολύ υψηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από ό,τι τα φυτικά τρόφιμα.

«Για να στραφούν προς μια πιο υγιεινή και βιώσιμη διατροφή, συνιστάται να καταναλώνουν περισσότερα όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, και λιγότερο κρέας –ειδικά κόκκινο και επεξεργασμένο–, λιγότερα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, λιγότερα σνακ χαμηλής θρεπτικής αξίας και λιγότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ζαχαρούχα ποτά και αλκοολούχα ποτά», αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο επιστημονικό περιοδικό της ΕΕ, Horizon Magazine.

«Για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών που λαμβάνουμε με βιώσιμο τρόπο», προσθέτει.

«Πρέπει, επίσης, να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την περιττή χρήση πόρων για την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, τη μεταφορά και τη συσκευασία τροφίμων που καταλήγουν σε χωματερές», καταλήγει.