Φυτοπροστασία: Oι υπουργοί Γεωργίας ζήτησαν μελέτη για την αξιοποίηση των βιολογικών μεθόδων καταπολέμησης

Τη διενέργεια μελέτης για τη διερεύνηση της επέκτασης χρήσης βιολογικών μεθόδων καταπολέμησης στο πλαίσιο της βιολογικής φυτοπροστασίας ζήτησαν από την Κομισιόν οι υπουργοί Γεωργίας των κρατών-μελών κατά το πρόσφατο Συμβούλιο (28/06).

Κοινός τόπος του αιτήματος ήταν η θέση των υπουργών ότι ωφέλιμα έντομα, όπως αρπακτικά ακάρεα, παρασιτικές σφήκες κ.ά., μπορούν να καθιερωθούν ως αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις στα φυτοφάρμακα και να συμβάλουν στη μείωση της χρήσης των χημικών προϊόντων φυτοπροστασίας κατά 50% έως το 2030, όπως προβλέπεται από τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

Οι αντιπροσωπείες των κρατών-μελών υπογράμμισαν την ανάγκη για εναρμονισμό των κανόνων διάθεσης και ασφαλούς χρήσης των βιολογικών μεθόδων καταπολέμησης των παρασίτων. Από την πλευρά της, η επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, αποδέχθηκε το αίτημα, προειδοποιώντας όμως, παράλληλα, ότι οι λύσεις αυτές δεν θα πρέπει να συνεπάγονται οποιαδήποτε έκπτωση στα υψηλά ευρωπαϊκά κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων.