Γ. Γεωργαντάς: «Βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2021 η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αρχές Ιουλίου οι τομείς όπου θα δοθούν τα 100 εκατ. για τον πρωτογενή τομέα»

Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο η εξειδίκευση των μέτρων ενίσχυσης των πολιτών που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Τρίτη 21/6 από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Η ενημέρωση έγινε από τον υπουργό Οικονομικών X. Σταϊκούρα, ενώ στα μέτρα ειδικά για τον πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Γεωργαντάς. Ο ίδιος ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφέροντας ότι «Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών μπορέσαμε και συμπεριλάβαμε τον αγροτικό κόσμο στα νέα μέτρα» Και πρόσθεσε: «Η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα γίνει μέσα στον Αύγουστο. Απαραίτητη προϋπόθεση οι παραγωγοί να έχουν κάνει δήλωση ΟΣΔΕ για το 2022 η οποία θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί ενώ ο υπολογισμός του ποσού της επιστροφής θα γίνεται με βάση τα χαρακτηριστικά της δήλωσης ΟΣΔΕ του 2021». Ο ίδιος εξήγησε ότι θα πρέπει να συντρέχουν συνδυαστικά και οι δύο προϋποθέσεις ώστε να διαπιστώνεται ότι ο παραγωγός συνεχίζει κανονικά να καλλιεργεί και φέτος. Η επίσπευση του μέτρου που αρχικά προοριζόταν για το Φθινόπωρο έγινε λόγω του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή των προϊόντων.

Σε ερώτηση της «ΥΧ» για το πώς ακριβώς θα υπολογίζεται και θα καταβάλλεται η επιστροφή του ΕΦΚ, ο υπουργός ΑΑΤ εξήγησε ότι βάσει ενός αλγόριθμου και ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και βάσει των αναλωθέντων λίτρων πετρελαίου που θα δηλώνουν οι αγρότες (για κατανάλωση μέχρι το τέλος του Ιουνίου) σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θα υπολογίζεται το ποσό που θα λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος.  

Τι ακολουθεί για λιπάσματα και ζωοτροφές

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Γεωργαντάς «Ταυτόχρονα συνεχίζεται η επιδότηση των 15 λεπτών στη αντλία για το πετρέλαιο κίνησης. Αφορά τους κατά κύριο αλλά και τους μη κατά κύριο όλους τους αγρότες. Οι αγρότες ως οικογενειάρχες έχουν και τα οφέλη για τους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος»

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση για τις ζωοτροφές ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι «Δόθηκαν 40 εκατ. για ζωοτροφές, μένουν 10 εκατ. για τα 50 που ήταν διαθέσιμα. Καταλήγοντας έδωσε την είδηση ότι στις πρώτες μέρες Ιουλίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τους ευρωπαϊκούς πόρους 100 εκατ. ευρώ για τα στοχευμένα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα». 

Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ