Γ. Γεωργαντάς για ΟΣΔΕ: «Σε τρεις ημέρες δεν θα υπάρχει κανείς να πει τίποτα»

«Αυτοί που αντιδρούν κάνουν προσπάθεια να αποτρέψουν τη μεταρρύθμιση»

ΟΣΔΕ και κόστος παραγωγής είχαν την τιμητική τους στη σημερινή (10/5) συνέντευξη τύπου του ΥΠΑΑΤ και στη συζήτηση που ακολούθησε στη συνέχεια με τους εκπροσώπους του Τύπου. Σε ό, τι αφορά τα κονδύλια που θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα εφόδια, ο υπουργός Γ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα σε επίπεδο αποφάσεων και ότι ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει στο προσεχές διάστημα. Παράλληλα επανέλαβε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους αγρότες με ενίσχυση για πετρέλαιο και λιπάσματα ενώ απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά, παραπέμποντας στις προσεχείς αποφάσεις της ΕΕ και στο επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών (24/5).

Για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων σημείωσε ότι αναζητείται τρόπος ώστε να λάβουν την ενίσχυση για τις ζωοτροφές όσοι κτηνοτρόφοι έμειναν εκτός.

Στη συνέχεια ο υπουργός τοποθετήθηκε και απάντησε για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

Για ΟΣΔΕ

Ενδιαφέρον είχαν όσα ανέφερε ο υπουργός όταν η «ΥΧ» παρουσίασε και έθεσε ερώτημα για τη σημερινή επιστολή των δύο τρίτων των ΚΥΔ της χώρας προς τον πρωθυπουργό, με το συμπέρασμα ότι η εφαρμογή δεν ανταποκρίνεται στις πιο στοιχειώδεις απαιτήσεις και ότι πλέον η πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης δεν είναι δεδομένη. Μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι «Από την έκβαση του ΟΣΔΕ θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε όλοι μας. Αυτοί που αντιδρούν κάνουν μια ύστατη προσπάθεια  να αποτρέψουν τη μεταρρύθμιση. Η μεταρρύθμιση είναι της κυβέρνησης δεν είναι του Γεωργαντά». Ο υπουργός τόνισε ότι έχει γίνει σύμβαση μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τέλος απαντώντας στο ζήτημα των προβλημάτων της εφαρμογής δήλωσε ότι «Σε τρεις ημέρες δεν θα υπάρχει κανείς να πει τίποτα».

Για επισιτιστική επάρκεια

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι φέτος δεν υπάρχει πρόβλημα και οι παραγωγοί καλλιέργησαν, γιατί υπάρχουν προϊόντα για τα οποία οι τιμές παραγωγού αποτελούν κίνητρο», σημείωσε ο υπουργός συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση θα παρακολουθείται και θα αξιολογείται και ενόψει της ερχόμενης χρονιάς. Ο ίδιος στάθηκε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις που αναμένεται να εγκριθούν από την ΕΕ και να δοθούν για την παραγωγή μαλακού σίτου και αραβοσίτου ώστε όπως είπε να απεξαρτηθεί η χώρα από τις μεγάλες ποσότητες εισαγωγών σε αυτά τα προϊόντα.

Για ενίσχυση σε ζωοτροφές

Ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι διατέθηκαν 39 από τα 50 εκατ. ευρώ της ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους, αποδίδοντας τις μη καταβολές ποσών στο γεγονός ότι οι παραγωγοί δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Πρόσθεσε ότι αναζητείται τρόπος να πληρωθούν και αυτοί οι δικαιούχοι ενώ υπενθύμισε ότι το ΥΠΑΑΤ έχει περιθώριο έως το τέλος του 2022 για το εν λόγω καθεστώς.

Για ΕΛΓΑ

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός σήμερα (10/5) ψηφίζεται τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα προκαταβολής ζημίας για τον παγετό του τέλους Ιανουαρίου του 2022. Υπενθύμισε ότι η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής ήρθε τρεις φορές στη Βουλή με την παρούσα κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ενώ πρόσθεσε ότι η εν λόγω προκαταβολή ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε επιπλέον ότι θα δοθούν ακόμα 20 εκατ. ευρώ για το προανθικό που αφορά τον παγετό του 2021.

Για συνδεδεμένες ζωικής

Ο υπουργός ανέφερε ότι ενώ στα κράτη – μέλη της ΕΕ οι συνδεδεμένες ζωικής παραγωγής φθάνουν το 83%, στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 70% σημειώνοντας ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως δήλωσε θα γίνουν αλλαγές στις συνδεδεμένες, με ενίσχυση για γέννες στα 145 ευρώ ανά θηλάζουσα αγελάδα, ενώ θα θεσπιστεί συνδεδεμένη για παχυντές μόνο εφόσον αγοράζουν ζώα αποκλειστικά από ελληνικές φυλές.

Παρέμβαση Μητσοτάκη για το ΟΣΔΕ ζητά η συντριπτική πλειονότητα των ΚΥΔ – «Η πληρωμή των 2,5 δισ. ευρώ δεν είναι δεδομένη φέτος» προειδοποιούν