Παρέμβαση Μητσοτάκη για το ΟΣΔΕ ζητά η συντριπτική πλειονότητα των ΚΥΔ – «Η πληρωμή των 2,5 δισ. ευρώ δεν είναι δεδομένη φέτος» προειδοποιούν

Κοινή επιστολή για τα μεγάλα προβλήματα που παραμένουν μέχρι σήμερα άλυτα όσον αφορά την συλλογή των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ υπογράφουν 283 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), τα οποία υπέβαλαν 422.056 δηλώσεις αγροτών το 2021 (σε σύνολο 650.000).

«Είκοσι ολόκληρες ημέρες μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ που ανέφερε ότι «Η εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2022 έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο Κυβερνητικό Νέφος στη διεύθυνση eae.opekepe.gov.gr» καμία αίτηση δεν είναι δυνατό να υποβληθεί καθώς η εφαρμογή δεν ανταποκρίνεται ούτε στοιχειωδώς στις απαιτήσεις ενός πληροφοριακού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των δηλώσεων των παραγωγών. Επί είκοσι ημέρες έχουμε γίνει αποδέκτες κάθε πιθανής και απίθανης δικαιολογίας στα αγωνιώδη ερωτήματά μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι υπογράφοντες την επιστολή εξηγούν αναλυτικά τα τεράστια προβλήματα που εδώ και εβδομάδες παραμένουν άλυτα και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους ως προς την υλοποίηση του έργου ΟΣΔΕ. «Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί μόνο μία τεράστια δυσφήμηση του egov αλλά κυρίως έναν βαθύ εμπαιγμό για τους χιλιάδες εργαζομένους στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο του αγροτικού τομέα που αποδίδει κάθε έτος 2,5 δις ευρώ σε 650.000 και πλέον αγρότες» σημειώνουν.

Και προσθέτουν: «Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο σας δηλώνουμε ότι η πληρωμή αυτών των 2,5 δις ευρώ μόνο δεδομένη δεν είναι για την φετινή χρονιά. Ο χρόνος έχει παρέλθει ήδη, η εφαρμογή είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί και τα πιστοποιημένα ΚΥΔ βρισκόμαστε μπροστά σε οικονομική καταστροφή».

Τα 283 ΚΥΔ τα οποία υπέβαλαν 422.056 δηλώσεις αγροτών το 2021, και υπογράφουν την επιστολή, καλούν τους αρμόδιους να παρέμβουν άμεσα και να δώσουν «ουσιαστική λύση εδώ και τώρα, παρέχοντας απλώς το στοιχειώδες: μία κανονική και λειτουργική εφαρμογή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης καθώς και να αναλάβει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον πραγματικό του ρόλο στην εξέλιξη της διαδικασίας δηλαδή του κεντρικού συντονιστή του έργου όπως ορίζουν και οι συμβατικές του υποχρεώσεις».

Προβλήματα και ελλείψεις

Όπως εξηγούν: «Με τα ισχύοντα δεδομένα αυτό που αντιλαμβανόμαστε έντονα είναι ότι ο ρόλος των πιστοποιημένων ΚΥΔ περνάει σε δεύτερη μοίρα. Η έμμεση μεταφορά στο ίδιο περιβάλλον με την Online δήλωση, η εξατομικευμένη εισαγωγή στο σύστημα για υποβολή της ΕΑΕ2022 και η ανυπαρξία εργαλείων υποβοήθησης και συνολικής διαχείρισης καταργούν εντελώς οποιαδήποτε διαφοροποίηση μεταξύ της ελεύθερης αίτησης και της αίτησης μέσω των ΚΥΔ. Παράλληλα η πιστοποίηση δημιουργεί δεσμεύσεις των ΚΥΔ και ως προς τον αγρότη και κατ’ επέκταση και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες είναι δυσανάλογες όσων εργαλείων πραγματικά παρέχονται από τον Οργανισμό. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να μπαίνει σε πραγματικό κίνδυνο και η εξέλιξη του έργου του ΟΣΔΕ2022. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι τα ΚΥΔ αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους αγρότες και επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους έναντι όσων απειλούν της ύπαρξή τους με τις πράξεις και παραλήψεις τους».

Η επιστολή συνοδεύεται και από ένα παράρτημα, όπου οι υπογράφοντες αναλύουν μία σειρά από βασικά προβλήματα και ελλείψεις πάνω στην εφαρμογή για το ΟΣΔΕ του έτους 2022 τα οποία καθιστούν την εφαρμογή μη λειτουργική με τεράστιες ελλείψεις, κενά και μη λειτουργικότητα σε πολλά βασικά σημεία.

«Το διακύβευμα είναι γιγάντιο και οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να γίνουν καταστροφικές αν οι πληρωμές στο τέλος του έτους δεν είναι οι αναμενόμενες εξαιτίας της εφαρμογής η οποία επιλέχθηκε και η οποία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του όλου εγχειρήματος» προειδοποιούν.

Διαβάστε εδώ την επιστολή με τα ονόματα όλων των υπογραφόντων