Γ. Γεωργαντάς: «Προτεραιότητα η δημιουργία ενεργειακής αυτάρκειας και αυτονομίας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις»

ÂÏÕËÇ ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÅÐÉÊÁÉÑÙÍ ÅÑÙÔÇÓÅÙÍ (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKNISSI)

«Σύντομα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι η δημιουργία ενεργειακής αυτάρκειας και αυτονομίας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις για να υπάρξει πραγματικά προστιθέμενη αξία στον ιδρώτα και στο μόχθο του Έλληνα αγρότη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΙΝΑΛ.

Συμπλήρωσε δε ότι: «η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει στην πράξη τους Έλληνες παραγωγούς και μέσα στην κρίση έχει διαθέσει για τη στήριξή τους περισσότερα από 1,250 δισεκ. ευρώ».

Ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να μην αναπληρώνει το χαμένο εισόδημά τους μέσα στην κρίση, αλλά είναι η μεγαλύτερη στήριξη που έχει γίνει σε κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

«Η κριτική που ασκείτε είναι άδικη», είπε στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ο ΥΠΑΑΤ, και τόνισε ότι η στήριξη προς τον πρωτογενή τομέα από την κυβέρνηση της ΝΔ και στο χωράφι αλλά και  διεθνώς, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων  είναι θετικό. Το πλεόνασμα το 2020 ήταν 510.953.000 € και το 2021 ήταν 459.331.000 €.

Δεν είναι μόνο το θετικό εμπορικό ισοζύγιο που καταδεικνύει τη σοβαρή δουλειά που έχει γίνει. Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, έχουμε και διατήρηση, παρά τις δύσκολες συνθήκες, της ακαθάριστης αξίας της εγχώριας παραγωγής στα 10,420 δισ. ευρώ έναντι 10,652 δισ. πέρυσι.

Διατηρήσαμε την ελπίδα στον Έλληνα αγρότη εφαρμόζοντας ένα συγκροτημένο σχέδιο, στον πρωτογενή τομέα, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Ο ΥπΑΑΤ υπενθύμισε ότι από το φθινόπωρο και μετά, οπότε εμφανίσθηκαν εξωγενή προβλήματα, αυξήθηκε το κόστος παραγωγής. Τότε, υπενθύμισε, η κυβέρνηση, χωρίς να προϋπάρξουν διαμαρτυρίες από τους αγρότες, κινήθηκε εμπροσθοβαρώς και ανακοίνωσε στοχευμένα μέτρα για τη στήριξή τους.

Όσον αφορά στις ελληνοποιήσεις ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι, λόγω των αυστηρών ελέγχων και της πολιτικής που έχει εφαρμοσθεί, είχαμε αύξηση κατά 60% της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Επανέλαβε προς τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, ότι η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή για συνεργασία με στόχο την στήριξη των αγροτών.

Στη δευτερολογία του ο κ. Γεωργαντάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ΚΑΠ των 19,3 δις ευρώ, την οποία χαρακτήρισε εθνική επιτυχία, στις ενισχύσεις των 2 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, στα 510 εκατ. ευρώ του ΕπΑλΘ, αλλά και στις δράσεις του ΠΑΑ.