Γ. Στρατάκος: Οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της πανώλης μικρών μηρυκαστικών

Με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών να μονοπωλεί την ειδησεογραφία -αγροτική και μη- και τα νέα κρούσματα να ανεβάζουν κι άλλο το επίπεδο κινδύνου, οι κτηνοτρόφοι δίκαια ανησυχούν για το μέλλον των εκτροφών τους. Από την πλευρά τους, τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αντέδρασαν άμεσα και αποφασιστικά, πραγματοποιώντας ελέγχους, δειγματοληψίες και αναλύσεις, και λαμβάνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο μπορεί μεν να είναι σοβαρό, ωστόσο, όμως, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε και νωρίτερα σε σχετικό ρεπορτάζ το ypaithros.gr, στην περιοχή έχουν μεταβεί 100 κτηνίατροι και έχουν συγκροτηθεί 34 συνεργεία ελέγχων με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Γιώργο Στρατάκο.
Σε επικοινωνία με το ypaithros.gr, ο κ. Στρατάκος, δήλωσε αρχικά ότι οι αναφορές για κρούσματα στην Ήπειρο είναι «fake news και όποιος τα γράφει στο τέλος χάνει και την αξιοπιστία του. Αυτή τη στιγμή έχουμε 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα στα Τρίκαλα και 1 επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Λάρισα (σ.σ. σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΑΤ, αύριο αναμένεται να δηλωθούν στην ΕΕ ακόμη έξι κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Λαρίσης). Καμία άλλη περιοχή της χώρας -σαφώς και έχουν γίνει κλινικοί έλεγχοι, σαφώς και έχουν γίνει εργαστηριακοί έλεγχοι- δεν έχει έως τώρα επιβεβαιωμένο κρούσμα πανώλης».
Ο κ. Στρατάκος επεσήμανε ακόμη πως «πρόκειται για ζωονόσο και όχι ζωανθρωπονόσο, οπότε δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Τα παράγωγα της αιγοπροβατοτροφίας, δηλαδή το γάλα και το κρέας, μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, εφόσον τηρηθούν τα προβλεπόμενα στον ευρωπαϊκό κανονισμό διαχείρισης κρίσεων. Στο γάλα υψηλή παστερίωση 72 βαθμούς για 15 δευτερόλεπτα και το κρέας, μετά τη σφαγή, εφόσον περάσει θερμική επεξεργασία καταναλώνεται κανονικά. Επομένως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα σε ό,τι αφορά την κατανάλωση του κρέατος και του γάλακτος».
Σε ερώτηση αν οι έλεγχοι θα συνεχίσουν και στα προϊόντα των αιγοπροβάτων, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ ήταν κάθετος: «Οι έλεγχοι γίνονται σε καθημερινό επίπεδο στα τρόφιμα που διακινούνται στη χώρα μας. Άρα δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στην κατανάλωσή τους. Να σας πω ότι 10 κλιμάκια του ΕΦΕΤ, 9 στην περιφέρεια Θεσσαλίας και ένα στην περιφέρεια Γρεβενών, επισκέπτονται όλα τα τυροκομεία της περιοχής ούτως ώστε να τους ενημερώσουν για τα μέτρα και, εν συνεχεία, να πιστοποιήσουν ότι τηρείται η μέθοδος που περιγράφεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό».
Επιπλέον, ανέφερε ότι «έχουμε ορίσει τις ζώνες προστασίας και τις ζώνες επιτήρησης, 3 και 10 χιλιομέτρων, αντίστοιχα, με βάση πάντα το επίκεντρο, το σημείο στο οποίο είχαμε θετικό δείγμα και, με τη συνεργασία των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιφέρειας Θεσσαλίας, κτηνιάτρων που έχουν καταφθάσει στη Θεσσαλία από όλη την Ελλάδα και είναι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε στο ΥΠΑΑΤ είτε σε εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, αλλά και στρατιωτικοί κτηνίατροι και κτηνίατροι μεταδιδακτορικοί, διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σκανάρονται όλα τα μαντριά, όλες οι στάνες και γίνεται κλινική εξέταση σε ένα ένα στα ζώα που βρίσκονται μέσα στη ζώνη προστασίας και επιτήρησης. Στέλνονται καθημερινά εκατοντάδες δείγματα στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών όπου από τα ζώα τα οποία θεωρούμε ότι έχουν πιθανότητα να φέρουν τον ιό, και ανάλογα με τα ευρήματα, βρίσκουμε και το σύνολο των ζώων που νοσούν».
Όσον αφορά την προέλευση της νόσου, ο κ. Στρατάκος εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή διενεργείται επιδημιολογική έρευνα και δεν μπορώ να σας πω κάτι νεότερο. Όταν ολοκληρωθεί θα κάνουμε τις όποιες ανακοινώσεις. Σαφώς και έχουμε ενδείξεις από το πού προέρχεται η νόσος και γι’ αυτό το λόγο στρέφουμε τις δυνάμεις μας προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα δεν μπορώ επίσημα να σας αναφέρω κάτι».
«Αυτή τη στιγμή διαχειριζόμαστε τα αποτελέσματα που μας έχουν δοθεί από το εργαστήριο βάσει των οποίων δημιουργούμε τις ζώνες προστασίας και ζώνες επιτήρησης. Πρέπει να ελέγξουμε κλινικά όλα τα ζώα που βρίσκονται εντός των ζωών αυτών και όταν ολοκληρώσουμε και δεν έχουμε νέο κρούσμα, να περιμένουμε 30 ημέρες ούτως ώστε να θεωρηθεί η χώρα μας απαλλαγμένη από το συγκεκριμένο νόσημα», κατέληξε ο κ. Στρατάκος.
Οι τελευταίες εξελίξεις – κλιμάκιο της ΕΕ στην περιοχή
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου, αύριο τα συνεργεία που θα επιχειρούν στην περιοχή θα είναι 39 και οι κτηνίατροι θα ξεπεράσουν τους 110.
Έως σήμερα έχουν σταλεί 1.371 δείγματα στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών για έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι όταν σε μια μονάδα επιβεβαιωθεί κρούσμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όλα τα ζώα της μονάδας θανατώνονται και ακολουθεί υγειονομική ταφή τους και απολύμανση της μονάδας.
Επίσης αύριο, θα φτάσει στην περιοχή κλιμάκιο της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης ζωονόσων της ΕΕ, η EUVet, συνοδευόμενο από υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μέχρι την Παρασκευή εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και στις δύο ζώνες επιτήρησης (των 10χλμ). Συνολικά και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν ελεγχθεί γύρω στα 124.000 ζώα (14.000 στην ΠΕ Τρικάλων και άνω των 110.000 στην ΠΕ Λάρισας).