Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Στρατάκος στο ypaithros.gr για ευλογιά: Επιστολή στην ΕΕ για έγκριση επενδυτικού μέτρου με 100% χρηματοδότηση

Ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ μίλησε στο ypaithros.gr κατά τη διάρκεια συναντήσεων που πραγματοποιεί σήμερα στις περιοχές που έχουν πληγεί από την ευλογιά
23/10/2024
5' διάβασμα
stratakos-sto-ypaithros-gr-gia-evlogia-epistoli-stin-ee-gia-egkrisi-ependytikou-metrou-me-100-chrimatodotisi-335895

Στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων πάνω στο θέμα της ευλογιάς των προβάτων, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας από τον ιό. Συγκεκριμένα, ύστερα από την εμφάνιση κρουσμάτων -μετά τον Έβρο- στη Μαγνησία και στην Κορινθία, το υπουργείο προχώρησε σε 10ήμερη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων προκειμένου να εμποδίσει την περαιτέρω διάδοση της νόσου και να διασώσει το ζωικό κεφάλαιο που από το καλοκαίρι έχει πληγεί σημαντικά.

Απανωτές συναντήσεις στις πληγείσες περιοχές

Μάλιστα, ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ, κ. Γιώργος Στρατάκος βρέθηκε την Τετάρτη 23/10 στις 12 το μεσημέρι στην Κομοτηνή ώστε να συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς τα επόμενα βήματα για τον περιορισμό και, εν τέλει, την καταπολέμηση της ευλογιάς.

«Βλέποντας τα αποτελέσματα που μας έστειλε το εργαστήριο αναφοράς και την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς σε Μαγνησία και Κόρινθο, χθες αποφασίσαμε την αναβάθμιση των μέτρων και ουσιαστικά προβήκαμε στην απαγόρευση των μετακινήσεων ζώντων ζώων -και αναφέρομαι στα αιγοπρόβατα- για τις επόμενες δέκα ημέρες στο σύνολο της επικράτειας», δήλωσε σε επικοινωνία που είχε με το ypaithros.gr ο κ. Στρατάκος, ενώ μας ενημέρωσε ότι οι συναντήσεις θα έχουν συνέχεια προκειμένου να συντονιστούν όλοι οι φορείς και όλες οι υπηρεσίες των περιφερειών και του υπουργείου.

«Σήμερα, από το πρωί, επισκεπτόμαστε μαζί με τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, τον κ. Αλεξανδρόπουλο, όλες τις πληγείσες περιφερειακές ενότητες. Πριν από λίγο έγινε μια σύσκεψη στην Κομοτηνή, τώρα, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην Αλεξανδρούπολη, θα ακολουθήσει η Καβάλα, η Ξάνθη, οι Σέρρες και η Μαγνησία, ούτως ώστε να συντονίσουμε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις περιφέρειες, με τη βοήθεια πάντα και των κτηνιάτρων του υπουργείου και να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το “παράθυρο” των δέκα ημερών της απαγόρευσης και να έχουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα και πιο πολλά αποτελέσματα στην κλινική επισκόπηση που διενεργούμε σε όλα τα ζώα εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης», συνέχισε ο Γ.Γ..

Ανησυχία και μέτρα προστασίας

Στην ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία δεδομένου ότι ο χρόνος επώασης του συγκεκριμένου ιού είναι μεν περίπου ίδιος με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, αλλά ο χρόνος ανθεκτικότητας είναι πολύ μεγαλύτερος, ο κ. Στρατάκος εξήγησε ότι «είναι ένα δεδομένο που δημιουργεί μεγαλύτερη δυσκολία στην προσπάθειά μας για την εκρίζωση», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «αυτό βεβαίως το αντιμετωπίζουμε τηρώντας τους κανόνες βιοασφάλειας τόσο στις μετακινήσεις των ζώντων ζώων αλλά και όλων των υπόλοιπων κρίκων της αλυσίδας της κτηνοτροφίας και αναφέρομαι στη μετακίνηση των ζωοτροφών, στη συγκομιδή του γάλακτος – γενικότερα οτιδήποτε μπαίνει ή βγαίνει στη μονάδα είτε είναι αυτοκίνητο είτε άνθρωπος. Σε οποιαδήποτε μετακίνηση είναι επιτακτικό να τηρούμε τους κανόνες ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης και διάδοσης της νόσου».

Επιπλέον στήριξη

Όσο για τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει το υπουργείο για να στηρίξει τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί φέτος πάρα πολύ, ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ απάντησε πως «έχει ήδη υπογραφεί η ΚΥΑ των αποζημιώσεων τόσο από τον ΥπΑΑΤ όσο και από τον υπουργό Οικονομικών, όπου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2023, οι τιμές είναι κατά πολύ αυξημένες. Σε κάποιες κατηγορίες ζώων ακουμπάει το 100% η αύξηση, σε κάποιες το 66%. Είναι μία πρώτη κίνηση στήριξης των ανθρώπων που άμεσα έχουν πληγεί από τον ιό».

Την ίδια, όμως, στιγμή, ο κ. Στρατάκος ενημέρωσε το ypaithros.gr πως «πέραν τούτου, στα πλαίσια της υποστήριξης, έχουμε αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία επιστολή με την οποία ζητούμε την έγκριση ενός επενδυτικού μέτρου, βάσει του οποίου θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να αποκαταστήσουν το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο με χρηματοδότηση που θα φτάνει το 100%».

Ο κ. Στρατάκος ξεκαθάρισε πως «είναι πολύ σημαντικό να τους δώσουμε όλα εκείνα τα εργαλεία, και τα θεσμικά αλλά τα οικονομικά ώστε να αποφασίσουν να παραμείνουν στο επάγγελμα, να παραμείνουν στα χωριά τους και να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά – να παράγουν,

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ:

Έχει σπουδάσει γαλλική φιλολογία, ενδυματολογία και product development στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ζήσει στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Μιλάνο δουλεύοντας για γνωστά περιοδικά, διεθνή brands και μεγάλες εταιρείες. Λατρεύει τα ταξίδια, τα ζυμαρικά, τα βιβλία και την όπερα (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά).

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά και εδώ και χρόνια προσπαθεί να ξεκινήσει γιαπωνέζικα. Είναι παντρεμένη και έχει αποδεχτεί το χάος της καθημερινότητας με τρεις γάτες και έναν -επίμονο- σκύλο.