«Ο χαρακτηρισμός τμήματος της Μεσογείου ως περιοχής ελέγχου των εκπομπών οξειδίων του θείου δεν είναι πανάκεια, αλλά θα ανοίξει νέες διόδους για το μέλλον της, ενώ θα συμβάλει και στην υγεία της», γράφει ο Gaetano Leone, συντονιστής του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP).

Η πρόταση για τον χαρακτηρισμό της Μεσογείου θάλασσας ή τμημάτων αυτής ως περιοχής ελέγχου των εκπομπών οξειδίων του θείου (ΠΕΕΟΘ) θα περιορίσει την περιεκτικότητα σε οξείδια του θείου στο μαζούτ, που καίγεται από πλοία στο 1/5 του νομικού ορίου που ισχύει επί του παρόντος. «Σύμφωνα με μελέτη για λογαριασμό του Περιφερειακού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Ρύπανσης της Μεσογείου Θάλασσας (REMPEC), η πρόταση ορισμού της Μεσογείου ως ΠΕΕΟΘ μεταφράζεται σε μείωση 78,7% των εκπομπών οξειδίων του θείου», επισημαίνει ο Leone.

«Στη Μεσόγειο, η οποία φιλοξενεί τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές λωρίδες στον κόσμο, τα αποτελέσματα αυτού του μεγέθους θα έχουν μεγάλη σημασία, ειδικά στις πυκνοκατοικημένες παράκτιες ζώνες», προσθέτει ο συντονιστής του UNEP/MAP, εξηγώντας: «Η έκθεση σε ορισμένες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων συνδέεται με κινδύνους εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, καρδιαγγειακών παθήσεων και άσθματος.

Ο καθαρότερος αέρας συνεπάγεται καλύτερη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ευπάθειας στην COVID-19 – που είναι γνωστό ότι λαμβάνει οξείες μορφές, όταν ο ιός πλήττει άτομα με υποκείμενες ασθένειες».