gaiasense1 app: Το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης είναι εδώ, στο κινητό μας!

Τι δυνατότητες προσφέρει – Πώς αλλάζει τη ζωή των αγροτών

«Καλημέρα, Γιάννη! Σήμερα ο καιρός θα είναι πολύ κρύος, ο δείκτης βλάστησης στο κίτρινο, και τα φύλλα θα έχουν αυξημένη υγρασία».

Αν πριν από μερικά χρόνια έλεγε κάποιος αγρότης στους συγχωριανούς του ότι μπορεί να δει από το κινητό του τι γίνεται στο χωράφι του, σίγουρα θα τον κοιτούσαν με δυσπιστία. Σήμερα, όμως, η τεχνολογία αλλάζει τα δεδομένα και σχεδόν τίποτα δεν ακούγεται παράλογο. Ούτε ο αγρότης που παρακολουθεί απομακρυσμένα το χωράφι του από όπου κι αν βρίσκεται, αλλά ούτε και η γυναίκα του που πλέον μπορεί να βλέπει την πορεία της καλλιέργειας ταυτόχρονα με τις άλλες δουλειές της. Γιατί αυτή είναι η ευκολία που δίνει το gaiasense 1 σε κάθε μικρό και μεγάλο καλλιεργητή. Να μπορεί να ξέρει τι γίνεται στο χωράφι και στην καλλιέργειά του, με μια ματιά από το κινητό του. Για να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα τους κινδύνους και τα προβλήματα της παραγωγής και να κάνει τη δουλειά του πιο εύκολη και πιο αποδοτική.

Ναι, δοκιμάσαμε το gaiasense 1, το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης μέσω της νέας εφαρμογής του gaiasense για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και tablets και σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι θα βοηθήσει πολύ τους αγρότες να κατανοήσουν την αξία της ευφυούς γεωργίας και να κάνουν το πρώτο βήμα για τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή.

Τι φέρνει το gaiasense 1 σε όλους τους καλλιεργητές

Το gaiasense 1 είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια εφαρμογή πρόγνωσης καιρού. Με υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας, προσωποποιημένη πληροφόρηση και εύκολη πρόσβαση σε θέματα αγροτικής παραγωγής, το gaiasense 1 είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα της μετάβασης κάθε μικρού και μεγάλου καλλιεργητή στη νέα ψηφιακή εποχή της γεωργίας. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τι φέρνει το gaiasense 1.

 Εξειδικευμένη πρόγνωση καιρού για κάθε αγροτεμάχιο και προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα

Ο καιρός είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάζουν οι αγρότες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά, οι αγρότες προσπαθούν να ενημερωθούν από δύο ή και περισσότερες πηγές. Για να μπορούν να έχουν μια καλύτερη και πιο αξιόπιστη εικόνα για τον καιρό.

Το gaiasense 1 προσφέρει μια τριήμερη πρόγνωση καιρού για κάθε αγροτεμάχιο που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει εξειδικευμένα μετεωρολογικά μεγέθη και προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα 48 ώρες πριν εμφανιστούν.

Εξειδικευμένα μετεωρολογικά μεγέθη

Εκτός από τις συνήθεις ατμοσφαιρικές παραμέτρους (θερμοκρασία, σχετική υγρασία κ.λπ.), η πρόγνωση του gaiasense 1 περιλαμβάνει και εξειδικευμένα μετεωρολογικά μεγέθη όπως εξατμισοδιαπνοή αναφοράς (ETo) και διύγρανση φύλλου (ΔΦ).

Διύγρανση φύλλου (ΔΦ)

Η διύγρανση φύλλου (ΔΦ) μετράει πόσες ώρες υπάρχει νερό σε μορφή σταγόνων πάνω στα φύλλα, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα (24ωρου ή 3ωρου). Όσο περισσότερες είναι οι ώρες διύγρανσης τόσο πιο ευνοϊκές γίνονται οι περιβαλλοντικές συνθήκες για την ανάπτυξη συγκεκριμένων μυκήτων.

Εάν, λοιπόν, ο αγρότης γνωρίζει ποιοι μύκητες αναπτύσσονται σε αυτήν τη συνθήκη, μπορεί, παρακολουθώντας τη ΔΦ σε συνδυασμό και με τη θερμοκρασία, να έχει μια αίσθηση του κινδύνου προσβολής από τον συγκεκριμένο μύκητα. Ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που θα διαπιστώσει, αποφασίζει αν θα προχωρήσει ή όχι σε ψεκασμό.

Εξατμισοδιαπνοή αναφοράς (ΕΤο)

Η εξατμισοδιαπνοή αναφοράς (ΕΤο), με απλά λόγια, δείχνει την ημερήσια απώλεια νερού από ένα συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, εάν αυτό ήταν καλυμμένο με γρασίδι (καλλιέργεια αναφοράς).

Ο αγρότης μπορεί να συγκρίνει τα ημερήσια δεδομένα ανά ημέρα ή ανά εβδομάδα και να δει ποια ημέρα ή εβδομάδα είχε περισσότερο ή λιγότερο ξηροθερμικές συνθήκες. Περισσότερο ξηροθερμικές συνθήκες σημαίνει ότι η καλλιέργειά μου χρειαζόταν ανάλογα περισσότερο νερό για εκείνη τη χρονική περίοδο.

 

Προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Συνήθως οι υπηρεσίες μετεωρολογικών προγνώσεων εκτελούν ένα προγνωστικό σενάριο, το οποίο είναι το πιθανότερο (κατά την κρίση τους) να συμβεί.

Το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense εκτελεί πολλά διαφορετικά σενάρια. Και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπολογίσει την πιθανότητα να συμβούν ακραία καιρικά φαινόμενα (π.χ. παγετός, βροχόπτωση μεγάλης έντασης, καύσωνας), ακόμα και όταν αυτά δεν περιλαμβάνονται στο πιθανότερο σενάριο.

Με αυτόν τον τρόπο, παράγονται οι εξειδικευμένες προειδοποιήσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, μαζί με το ποσοστό που καταδεικνύει την πιθανότητα να συμβούν, ακόμα και όταν η πιθανότητα αυτή είναι της τάξης του 10%.

Ο παραγωγός θα λάβει ξεχωριστή ειδοποίηση για κάθε αγροτεμάχιό του, που θα αναφέρει την πιθανότητα, αλλά και την πιθανή ώρα εμφάνισης του συγκεκριμένου φαινομένου 48 ώρες πριν αυτό συμβεί. Η ειδοποίηση θα εμφανιστεί στην αρχική οθόνη του gaiasense 1. Με τον τρόπο αυτόν, ο παραγωγός μπορεί πλέον να προστατεύσει την καλλιέργειά του.

Ακρίβεια και αξιοπιστία προγνώσεων ειδικά στις αγροτικές περιοχές

Το σύστημα gaiasense διαθέτει το πιο εκτεταμένο δίκτυο αγρομετεωρολογικών σταθμών στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδος. Το 2020 το δίκτυο ξεπέρασε τους 300 σταθμούς και ο προγραμματισμός είναι να υπερδιπλασιαστεί μέσα στους επόμενους μήνες. Τα μετρούμενα δεδομένα αυτών των σταθμών αφομοιώνονται στις προγνώσεις και έτσι αυξάνουν κατακόρυφα την αξιοπιστία τους ειδικά στις αγροτικές περιοχές.

Συντελεστές ανάπτυξης καλλιέργειας

Ο αγρότης στο gaiasense 1 μπορεί να δει πώς αναπτύσσεται η καλλιέργειά του μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα από δύο βασικούς συντελεστές, τους ημεροβαθμούς και τις ώρες ψύχους.

Ημεροβαθμοί ανάπτυξης

Ο ρυθμός ανάπτυξης κάθε φυτού εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας καθ’ όλη τη διάρκεια της βλαστικής και αναπαραγωγικής περιόδου. Συγκεκριμένα, όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία τόσο αναλογικά πιο γρήγορος γίνεται ο ρυθμός ανάπτυξης. 

Στο gaiasense 1, οι ημεροβαθμοί ανάπτυξης υπολογίζονται με τον πλέον ακριβή τρόπο: Με την ωριαία καταγραφή των βαθμών θερμοκρασίας, πάνω από το αρχικό σημείο ανάπτυξης της κάθε καλλιέργειας. Συνήθως στις πολυετείς καλλιέργειες αυτό το σημείο είναι μετά τον λήθαργο και στις μονοετείς αμέσως μετά τη σπορά ή τη μεταφύτευση. 

Μόλις, λοιπόν, ο χρήστης εισαγάγει αυτές τις ημερομηνίες, το σύστημα θα μπορέσει να ξεκινήσει τον υπολογισμό των ημεροβαθμών για το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο και την καλλιέργεια.

Οι 122 ώρες, για παράδειγμα, που εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού είναι οι βαθμοί θερμοκρασίας που υπολόγισε το σύστημα, πάνω από τη βασική θερμοκρασία που είχε η καλλιέργεια τη χρονική στιγμή της εκκίνησης. Με αυτόν τον τρόπο, ο αγρότης μπορεί να συγκρίνει αγροτεμάχια ή διαφορετικές καλλιεργητικές περιόδους και να καταλάβει αν τα αποτελέσματα θα είναι πρώιμα ή όψιμα. Επιπλέον, αν καταχωρίζει συστηματικά φαινολογικά στάδια, δίνει τη δυνατότητα στο σύστημα, μετά από μια καλλιεργητική περίοδο, να αρχίσει να κάνει αυτόματη εκτίμηση του φαινολογικού σταδίου της συγκεκριμένης ποικιλίας της καλλιέργειας. 

Ώρες ψύχους

Κατά τη χειμερινή περίοδο, αρκετά είδη οπωροφόρων δέντρων μπαίνουν σε μια κατάσταση λήθαργου. Τα είδη αυτά για να διακόψουν τον λήθαργο και να είναι σε θέση να ανθίσουν και να βλαστήσουν την άνοιξη, πρέπει να υποστούν την επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το χρονικό διάστημα αυτό μετριέται σε ώρες, που συμπληρώνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ονομάζονται ώρες ψύχους.

Οι ώρες ψύχους υπολογίζονται αυτόματα από το gaiasense 1 για κάθε καλλιέργεια και αγροτεμάχιο ξεχωριστά και απεικονίζονται γραφικά, καθώς συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τι μπορεί να καταλάβει ένας αγρότης βλέποντας τις ώρες ψύχους στο τέλος του χειμώνα;

Αν η καλλιέργειά του θα καθυστερήσει ή όχι να βγει από τον λήθαργο ή και ακόμα αν μπορεί να παρουσιάσει πρόβλημα στην άνθιση και στην καρποφορία. Σε κάθε περίπτωση, έχει μια έγκαιρη ένδειξη, ώστε να γνωρίζει αν πρέπει να προβεί σε κατάλληλες ενέργειες διαχείρισης.

 

Κατάλληλες συνθήκες ψεκασμού

Υπάρχουν διεθνώς κοινώς αποδεκτές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι μετεωρολογικές συνθήκες επηρεάζουν το ψεκαστικό νέφος. Ένα μέρος αυτών των προδιαγραφών έχει υιοθετήσει και η νομοθεσία που είναι σε ισχύ στην Ελλάδα και έτσι όταν οι συνθήκες ανέμου, θερμοκρασίας και υγρασίας είναι ακατάλληλες για ψεκασμό, ουσιαστικά αυτός απαγορεύεται. 

Το gaiasense 1 υπολογίζει την καταλληλότητα του ψεκασμού, συνδυάζοντας τις μετεωρολογικές προγνώσεις που πραγματοποιεί με τις παραπάνω προδιαγραφές. Ο υπολογισμός γίνεται για κάθε αγροτεμάχιο ξεχωριστά και για κάθε τρίωρο εντός της τριήμερης πρόγνωσης που παρέχει.

Αν, λοιπόν, ο αγρότης ετοιμάζεται να ψεκάσει και θέλει να μάθει αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ακολουθεί τα εξής απλά βήματα:

1. Επιλέγει το αγροτεμάχιο που θέλει να ψεκάσει.

2. Κοιτάζει στην πρόγνωση καιρού ποιες ώρες μέσα στο επόμενο τριήμερο είναι κατάλληλες για ψεκασμό.

Σε όποιο τρίωρο είναι χρωματισμένο κόκκινο, οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για ψεκασμό. Για τα κόκκινα τρίωρα, ο αγρότης μπορεί να δει και τον περιοριστικό παράγοντα που απαγορεύει τον ψεκασμό.

Σε όλες τις υπόλοιπες διαβαθμίσεις χρωμάτων (αποχρώσεις πράσινου-κίτρινου) επιτρέπεται ο ψεκασμός. Οι ιδανικές συνθήκες, βέβαια, είναι όταν το χρώμα είναι έντονο πράσινο. Τότε η αποτελεσματικότητα του ψεκασμού είναι μεγαλύτερη.

Με αυτόν τον τρόπο, ο αγρότης μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ψεκασμών ανά καλλιεργητική περίοδο και να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους.

Δορυφορική παρακολούθηση της βλάστησης από όπου κι αν βρίσκεσαι

Στο gaiasense 1 o αγρότης μπορεί να δει πόσο «ζωηρή» βλάστηση έχει το χωράφι του, αξιοποιώντας τις δορυφορικές εικόνες και τα δεδομένα του δείκτη βλάστησης NDVI.

Δείκτης βλάστησης

Η τιμή του δείκτη βλάστησης μεγαλώνει όσο περισσότερο «ζωηρεύει» η βλάστηση στο χωράφι. Θεωρητικά μπορεί να λάβει τιμές από το -1 έως και το +1. Παρ’ όλα αυτά, η διακύμανση του δείκτη σε καλλιεργήσιμο έδαφος και ανοιχτές καλλιέργειες είναι μεταξύ των τιμών 0 και 1. 

Το gaiasense 1 απεικονίζει τον δείκτη βλάστησης για κάθε αγροτεμάχιο του χρήστη. Στην εφαρμογή, ο χρήστης μπορεί να δει τόσο τη μέση τιμή του δείκτη για ολόκληρο το αγροτεμάχιο, όσο και τη μεταβολή της τιμής του σε κάθε σημείο εντός αυτού. 

Στη δεύτερη περίπτωση, η τιμή του δείκτη εμφανίζεται ως ένα συγκεκριμένο χρώμα, πάνω στη δορυφορική εικόνα του αγροτεμαχίου. Όσο πιο πράσινο το χρώμα, τόσο πιο μεγάλη και κοντά στο 1 η τιμή του δείκτη. Όσο πιο κίτρινο και προς το καφέ, η τιμή του δείκτη μικραίνει και είναι κοντά στο 0.

Με την εφαρμογή gaiasense 1 είναι εξαιρετικά απλό και γρήγορο να εμφανίσεις την εικόνα του δείκτη βλάστησης, για οποιοδήποτε αγροτεμάχιό σου και οποιαδήποτε από προηγούμενες χρονικές στιγμές, κατά τις οποίες υπήρχε καθαρή εικόνα από τον δορυφόρο.

Τι μπορείς να καταλάβεις από κάθε εικόνα; 

Αν κάτι δεν πάει καλά σε κάποιο κομμάτι της καλλιέργειάς σου. Αν υπάρχει, δηλαδή, σημαντική διαφοροποίηση στην τιμή του δείκτη σε ένα ή περισσότερα σημεία του χωραφιού.

Η διαφοροποίηση φαίνεται απλά με την αλλαγή του χρώματος. Αν, λοιπόν, αυτή η διαφοροποίηση υπάρχει σε περισσότερες από μία εικόνες, κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και εντοπίζεται στα ίδια σημεία του χωραφιού, τότε μάλλον θα πρέπει να κάνεις μια επιτόπια επιθεώρηση για να δεις από κοντά πιθανά προβλήματα στα συγκεκριμένα σημεία.

Επίσης, για εκείνα τα χωράφια που σπέρνονται με ετήσιες καλλιέργειες, μπορείς να διαπιστώσεις την ύπαρξη ζιζανίων κατά την περίοδο που είναι ακαλλιέργητα. Με λίγα λόγια, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ένα τσεκ-απ στο χωράφι σου, κατευθείαν από το κινητό σου.

 

Εδαφοκλιματική καταλληλότητα

Η εδαφοκλιματική καταλληλότητα δείχνει κατά πόσο οι συγκεκριμένες εδαφολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις κλιματικές στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, ευνοούν ή δυσχεραίνουν την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου είδους καλλιέργειας. 

Ο αγρότης με το gaiasense 1 μπορεί πλέον να γνωρίζει άμεσα ποιες καλλιέργειες ευδοκιμούν στο χωράφι του ή ποια χωράφια του είναι κατάλληλα για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Η καταλληλότητα αυτή αποδίδεται με έναν από τους εξής βαθμούς:

1. Ιδανικά κατάλληλη
2. Κατάλληλη
3. Οριακά κατάλληλη
4. Ακατάλληλη

Οι τρεις πρώτοι βαθμοί σημαίνουν ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια μπορεί να καλλιεργηθεί στο συγκεκριμένο χωράφι και να υπάρχουν επαρκείς αποδόσεις. 

Ο τέταρτος βαθμός σημαίνει πως, στο συγκεκριμένο χωράφι, αυτή η καλλιέργεια είναι πιθανό να μην έχει επαρκείς παραγωγικές αποδόσεις χωρίς τουλάχιστον κάποια εδαφοβελτιωτική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας ή και λόγω κλιματολογικής ακαταλληλότητας. 

Πώς μπορεί ο αγρότης να αξιοποιήσει την εδαφοκλιματική καταλληλότητα;

Μπορεί να αξιοποιηθεί ως μια πρώτη ένδειξη για την καταλληλότητα καλλιεργειών. Ειδικά όταν δεν υπάρχει πρότερη εμπειρία των αποδόσεών της στη συγκεκριμένη περιοχή. 

 

 Οδηγός σε θέματα αγροτικής παραγωγής

Στο gaiasense 1, εκτός από υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας, θα βρείτε και έναν χρήσιμο οδηγό σε θέματα αγροτικής παραγωγής. Με καθημερινά μαθήματα σε θέματα ευφυούς γεωργίας. Απορίες για τη φυτοπροστασία, την άρδευση, το έδαφος, τον καιρό, την ίδια την εφαρμογή. Όλα σε έναν οδηγό, με σύντομες και κατανοητές επεξηγήσεις.

Ομαλή μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή

Σίγουρα ο αγρότης ξέρει ήδη πολλά από την εμπειρία του και ίσως την επιστημονική γνώση του γεωπόνου της περιοχής του. Τώρα, όμως, με το gaiasense 1, μπορεί να μάθει ακόμα περισσότερα. Να γνωρίσει καλύτερα το χωράφι του, να βελτιώσει την παραγωγή του και να φτιάξει ό,τι καλύτερο υπάρχει.

Με σύγχρονες τεχνολογίες, επιστημονική γνώση και σωστές αποφάσεις που θα ωφελούν όχι μόνο την αγροτική παραγωγή, αλλά και το περιβάλλον.

Και όταν έρθει η στιγμή της μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή της γεωργίας, να μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα με μεγαλύτερη σιγουριά και αισιοδοξία.