gaiaTRAP: Η πρώτη αποτελεσματική & αξιόπιστη λύση για τον δάκο της ελιάς

Aκόμα μία καινοτομία προς όφελος του παραγωγού από τη NEUROPUBLIC σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
10/07/2024
5' διάβασμα
gaiatrap-i-proti-apotelesmatiki-axiopisti-lysi-gia-ton-dako-tis-elias-326058

Την πλέον ολοκληρωμένη λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου, του μεγαλύτερου προβλήματος φυτοπροστασίας της ελαιοκαλλιέργειας στις παραμεσόγειες χώρες, υπόσχονται η εταιρεία NEUROPUBLIC και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το ολοκληρωμένο αυτό σύστημα ακούει στο όνομα gaiaTRAP και αποτελεί μία λύση που συνδυάζει την έρευνα με την τεχνολογία και το όραμα για εφαρμογή συστημάτων ευφυούς γεωργίας στην ελληνική ύπαιθρο.

Η συσκευή τοποθετείται στον ελαιώνα και χρησιμοποιεί ελκυστικά για την προσέλκυση των δάκων. Οι αισθητήρες καταγράφουν την παρουσία των εντόμων και τα δεδομένα μεταδίδονται μέσω ασύρματων δικτύων σε μια πλατφόρμα παρακολούθησης. Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες μέσω εφαρμογής ή διαδικτυακού περιβάλλοντος, ώστε να λαμβάνουν άμεσα μέτρα καταπολέμησης. Έτσι, δεν χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση και να ελέγχουν μία προς μία τις συμβατικές δακοπαγίδες, ώστε να εντοπίσουν το μέγεθος του πιθανού προβλήματος. Το σύστημα διαθέτει κάμερα υψηλής ανάλυσης και προηγμένο σύστημα ΑΙ με γραφήματα, ώστε ο ελαιοπαραγωγός να λαμβάνει στοχευμένες προειδοποιήσεις, κερδίζοντας χρόνο, χρήμα και αξιόπιστα αποτελέσματα.

Προσεγγίζοντας ολιστικά το πρόβλημα

Πώς, όμως, το gaiaTRAP παρακολουθεί και ελέγχει τον πληθυσμό του δάκου; Η συσκευή συνδυάζει την εντομοπαγίδα με αισθητήρες, προσφέροντας στους αγρότες τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την παρουσία του δάκου στους ελαιώνες τους. Αυτό γίνεται μέσω της συλλογής δεδομένων που μεταφέρονται αυτόματα σε μια κεντρική βάση δεδομένων.

Συγκεκριμένα, το ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα διαχείρισης της προστασίας της ελιάς από τον δάκο αποτελείται από:

  • Ψηφιακές δακοπαγίδες τελευταίας τεχνολογίας, της NEUROPUBLIC.
  • Ψηφιακή πλατφόρμα, όπου συγκεντρώνονται όλα τα κρίσιμα δεδομένα για κάθε χρήστη, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία το έργο της δακοκτονίας (υπάρχει η δυνατότητα συνδυαστικής χρήσης ψηφιακών και συμβατικών δακοπαγίδων).
  • Ψηφιακό ημερολόγιο εργασιών.
  • Αξιοποίηση κλιματικών δεδομένων για την εκτίμηση της επικινδυνότητας.
  • Εκτίμηση σημειακής και χωρικής επικινδυνότητας από τις μετρήσεις των δακοπαγίδων.
  • Χρήση ιστορικών δεδομένων αγροτεμαχίου.
  • Χωροθέτηση δακοπαγίδων, σύμφωνα με βέλτιστες τεχνικές των Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων.

 

Η δακοπαγίδα gaiaTRAP με μια ματιά

Η ψηφιακή δακοπαγίδα, που σχεδίασε και κατασκευάζει η NEUROPUBLIC στην υπερσύγχρονη και πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής της στην Ελλάδα, διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό αισθητήρα υγρασίας/θερμοκρασίας υψηλής ακρίβειας, για την καταγραφή των συνθηκών της καλλιέργειας όλο το 24ωρο. Επιπλέον, φέρει ψηφιακή κάμερα υψηλής ανάλυσης για αξιόπιστη αναγνώριση εντόμων σε καθημερινή βάση, καθώς και ψηφιακή παγίδα τύπου McPhail. Έχει ενσωματωμένο GPS με εμφάνιση της παγίδας στον χάρτη του δικτύου, ενώ αποτελεί μία πλήρως αδιάβροχη κατασκευή. Λειτουργεί μέσω επαναφορτιζόμενων μπαταριών με μεγάλη αυτονομία και εύκολη αντικατάσταση.

 

Σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αξίζει να αναφερθεί πως στο σύστημα χρησιμοποιούνται αλγόριθμοι ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη), που έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με τον τεχνοβλαστό Smart SensIon του Ιονίου Πανεπιστημίου, για την αυτοματοποιημένη αναγνώριση του αριθμού των εντόμων εντός της παγίδας.

Η συσκευή συνδυάζει την εντομοπαγίδα με αισθητήρες, προσφέροντας στους αγρότες τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την παρουσία του δάκου στους ελαιώνες τους

 

Δημήτρης Τσεσμελής, διευθυντής Τεχνολογίας Προϊόντων και Υπηρεσιών, NEUROPUBLIC

Η νέα λύση για τον δάκο λειτουργεί σε μια ευρύτερη διάσταση, που θα προσφέρει τη συνολική διαχείριση του έργου της δακοκτονίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω δεδομένων πεδίου, ΑΙ, γεωσταστικών μεθόδων και μεγάλων γεωχωρικών δεδομένων, προσαρμόζοντάς τα σύμφωνα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κάθε πελάτη. Στόχος είναι η προστασία της ελιάς, αλλά και ταυτόχρονα η αειφορία του περιβάλλοντος.

 

Καθηγητής Μάρκος Αυλωνίτης, δ/ντής Ινστ. Μηχανικής Φυσικών Κινδύνων, δ/ντής CMODLab, Τμ. Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου

Ο τεχνοβλαστός Smart SensIon του Ιονίου Πανεπιστημίου πρωτοπορεί σε θέματα γεωργίας ακριβείας και συνεργαζόμενος με τη NEUROPUBLIC προτείνουν από κοινού την πρώτη ολιστική προσέγγιση στο πρόβλημα του δάκου της ελιάς. Η καινοτόμος προσέγγιση βασίζεται στη νέα έκδοση της Ηλεκτρονικής Δακοπαγίδας, που αναπτύχθηκε από τη NEUROPUBLIC και το λογισμικό ΑΙ που έχει αναπτυχθεί από τον τεχνοβλαστό Smart SensIon και αφορά στην αυτόματη καταμέτρηση του δακοπληθυσμού, τη χαρτογράφηση των μικροκλιμάτων στον ελαιώνα, καθώς και στην ανάπτυξη ενός ΑΙ εργαλείου λήψης απόφασης για την πρόβλεψη της δακοπροσβολής.

 

Στέργιος Δήμου-Σακελλαρίου, διευθυντής IoT, NEUROPUBLIC

Με την καινοτομία της gaiaTRAP, η NEUROPUBLIC αξιοποιεί την εκτεταμένη τεχνογνωσία και την πολύχρονη πείρα της στα προϊόντα αιχμής του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT), για τον εκσυγχρονισμό και τη διασύνδεση ενός ακόμα κομματιού του παζλ
του ψηφιακού μετασχηματισμού της αγροδιατροφής, προς όφελος του παραγωγού, του περιβάλλοντος και του καταναλωτή.

ΓΡΑΦΕΙ: