Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας: Το προφίλ των 30 εκπαιδευομένων

Οι πρώτοι 30 μαθητές της θα λάβουν πιστοποιημένη εκπαίδευση και θα συμβάλουν στον εθνικό στόχο, που είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, με πρώτη και καλύτερη τη φέτα.

Γεγονός η λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα
-Διαφήμιση-

Ξεκίνησε τη λειτουργία της η Σχολή Γαλακτοκομίας στην Ελασσόνα, η οποία, όπως ήδη είναι γνωστό, τον πρώτο χρόνο θα λειτουργήσει ως ειδικότητα του 2ου ΙΕΚ Λάρισας. Για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου Ελασσόνας, η σχολή θα μεταφερθεί στον χώρο του παλιού καπνεργοστασίου της περιοχής, εκεί όπου προβλέπονται να γίνουν εργασίες ανακαίνισης μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος. Προ ημερών πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς, ενώ λίγο πριν από τα μαθήματά τους, εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Ελασσόνας, όπου και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής.

Εκεί, ο δήμαρχος, Νίκος Ευαγγέλου, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία της Σχολής και δεσμεύθηκε πως η δημοτική αρχή θα είναι στο πλευρό όλων, ώστε να ξεπεραστούν όσα προβλήματα μπορεί να προκύψουν στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της. Ο διευθυντής του 2ου ΔΙΕΚ Λάρισας, Γιώργος Ραφτούλης, στάθηκε στη δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση, με πιστοποίηση.

Η σχολή σε νούμερα

Ουσιαστικά, πρόκειται για την ειδικότητα «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος» που υπάγεται στο τμήμα του 2ου ΔΙΕΚ Λάρισας. Στο τμήμα έχουν εγγραφεί 30 εκπαιδευόμενοι, εκ των οποίων δύο έχουν κτηνοτροφική μονάδα. Όπως είναι λογικό, η πλειοψηφία των μαθητών (21) προέρχεται από την επαρχία Ελασσόνας, οκτώ από τη Λάρισα κι άλλες περιοχές του νομού και ένας από την Κατερίνη.

Ηλικιακά συναντάμε εκπαιδευόμενους από 20 ως και 50 ετών, οι οποίοι θεωρούν ότι η τυροκομία μπορεί να τους προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση. Οι περισσότεροι διαθέτουν (οι ίδιοι ή οι οικογένειες τους) κάποια ζώα και θέλουν να μάθουν περισσότερα γύρω από την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων. Πρόκειται για την πρώτη γενιά που θα ξεκινήσει με αυτή την ειδικότητα και το πρώτο τμήμα πανελλαδικά ως ΙΕΚ.

Για τον εκπαιδευτικό κύκλο της σχολής μίλησε στην «ΥΧ» ο κ. Ραφτούλης: «Στο Ά εξάμηνο θα εργαστούν 6 πιστοποιημένοι εκπαιδευτές ενηλίκων και μη, καθώς και ένας ή δύο εμπειροτεχνίτες των τυροκομείων, όπου θα γίνει η πρακτική και ορισμένα εργαστηριακά μαθήματα. Τα θεωρητικά μαθήματα και ορισμένα εργαστηριακά θα γίνουν στο χώρο του ΕΠΑΛ Ελασσόνας. Το τμήμα έχει 4 εξάμηνα συν την πρακτική άσκηση, που μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια των εξαμήνων. Οι μαθητές εφόσον παρακολουθήσουν τα τέσσερα εξάμηνα και την πρακτική άσκηση, αποκτούν βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης και έπειτα μπορούν να δώσουν τις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΕΠ. Την πιστοποίηση μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

-Διαφήμιση-