Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων: Μαθητές από Ελλάδα και εξωτερικό μαθαίνουν για το γάλα και τα ελληνικά τυριά

Προετοιμασία των μελλοντικών καταναλωτών μέσω της εκπαίδευσης

Ο αντίκτυπος της εκπαίδευσης και της γνώσης δεν πρέπει να σταματά στους εκπαιδευόμενους, αλλά να διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίσει τα οφέλη της.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, η οποία κρατά ανοιχτές τις πόρτες της σε μικρούς και μεγάλους μαθητές που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον κόσμο του τυριού και να μάθουν πώς φτάνει μέχρι το πιάτο μας. Με αφορμή τις πρόσφατες επισκέψεις σχολείων στις εγκαταστάσεις της Γαλακτοκομικής Σχολής, η διευθύντρια, Αλεξάνδρα Μέγα, εξηγεί στην «ΥΧ» ότι «οι επισκέπτες της Γαλακτοκομικής Σχολής ανήκουν σε μια ευρύτατη γκάμα ηλικιών.

Η μεγάλη πλειοψηφία είναι οι μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων κυρίως από την περιοχή του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και ακολουθούν μαθητές Γυμνασίων και Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων από όλη την Ελλάδα, που συμπεριλαμβάνουν τη Γαλακτοκομική Σχολή στους προορισμούς των πολυήμερων εκδρομών τους.

Μας επισκέπτονται, επίσης, μαθητές από Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια, την ΕΛΕΠΑΠ και δομές φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων. Υποδεχόμαστε φοιτητές Γεωπονικών Σχολών, επαγγελματίες της εστίασης, ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων, αλλά και επισκέπτες από άλλες χώρες, όπως ήταν η ομάδα Αμερικανών δημοσιογράφων ή οι Γάλλοι ελληνομαθείς, ενώ σύντομα θα έρθει μια ομάδα Βέλγων που ενδιαφέρονται για τα ελληνικά τυριά. Ο αριθμός των επισκεπτών είναι αρκετές εκατοντάδες, και μόνο κατά το τρέχον σχολικό έτος, μέχρι στιγμής, ξεπερνούν τα 500 άτομα».

Η ίδια τονίζει ότι «οι επισκέψεις αυτές οπωσδήποτε δεν παρακωλύουν την εκπαιδευτική λειτουργία των σπουδαστών μας, αλλά εντάσσονται σε αυτήν, ώστε οι επισκέπτες να παρακολουθήσουν άμεσα την παραγωγική διαδικασία».

Επίσκεψη στη Σχολή

Η ιστορία της ελληνικής τυροκομίας και ο ρόλος της Γαλακτοκομικής Σχολής σε αυτήν, οι εγκαταστάσεις και οι εξοπλισμοί, αλλά και ο τρόπος παραγωγής του τυριού βρίσκονται ανάμεσα σε όσα θα μάθουν και θα δουν οι επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, «οι μικροί μας επισκέπτες, αλλά και οι μεγαλύτεροι μαθητές πληροφορούνται για την ιστορία και την προσφορά της Σχολής στην ελληνική τυροκομία και το σημερινό καθεστώς λειτουργίας της. Με τη βοήθεια προβολής διαφανειών και βίντεο, ενημερώνονται για το γάλα, τη θρεπτική του αξία και τα προϊόντα του. Ακολουθεί η ξενάγηση στους χώρους παραγωγής, όπου εκπαιδεύονται οι σπουδαστές μας και όπου δίνεται στους φιλοξενούμενους η δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά την καθημερινότητα του τυροκομείου, τα στάδια της παραγωγής και ωρίμανσης των τυριών, να μάθουν πώς φτιάχνεται το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, να δουν τα μηχανήματα, τις συσκευές, τον κύριο και βοηθητικό εξοπλισμό και να εισπράξουν πολλές εικόνες και πληροφορίες. Πολλές φορές, τα παιδιά συμμετέχουν περισσότερο ενεργά π.χ. στο αλάτισμα των τυριών, κάτι που τα ενθουσιάζει ιδιαίτερα», αναφέρει η κα Μέγα.

Τα σημεία ενδιαφέροντος

Η παραγωγική διαδικασία και η μεταποίηση του γάλακτος είναι αυτά που, όπως εξηγεί η ίδια, ενθουσιάζουν περισσότερο τους επισκέπτες. «Είναι αξιοθαύμαστα το ενδιαφέρον και η προσοχή των επισκεπτών μας, που ξεκινούν από την προσεκτική τήρηση των μέτρων που απαιτούνται σε έναν χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως το τυροκομείο μας, και συμπληρώνονται με την ενθουσιώδη συμμετοχή κατά την ενημέρωση και την ξενάγηση με εύστοχες ερωτήσεις που το προσωπικό, αλλά και οι σπουδαστές μας χαίρονται να απαντούν» σημειώνει.

Επιπλέον, η κα Μέγα τονίζει ότι «τα στάδια παραγωγής και ο μετασχηματισμός του γάλακτος σε τυρί, γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως και όλη η ατμόσφαιρα της δημιουργίας που υπάρχει στον χώρο, κερδίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών».

Οι καταναλωτές του αύριο

Με τους μαθητές τόσο των μικρότερων όσο και των μεγαλύτερων ηλικιών να είναι οι μελλοντικοί καταναλωτές, η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής τονίζει τη σημασία της εκπαίδευσης στον τρόπο παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η ίδια εξηγεί ότι «κατά τις επισκέψεις τους σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον παραγωγής τροφίμων, τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι το τρόφιμο για να φθάσει στο σούπερ μάρκετ απαιτεί κόπο, χρόνο και, κυρίως, γνώση. Βλέποντας τους σπουδαστές μας, νέους και νέες που με όρεξη και ενθουσιασμό μαθαίνουν την τέχνη του τυροκόμου, εκτιμούν την αξία της επαγγελματικής εκπαίδευσης ως μελλοντική επιλογή σταδιοδρομίας. Πάντα κερνάμε τους επισκέπτες από τα τυριά μας και το πολύ δημοφιλές παγωτό που παράγουμε, όπως και την κρέμα ή το ρυζόγαλο, και τονίζουμε, σε παιδιά και μεγάλους, που ενθουσιάζονται με τη γεύση τους, ότι το μυστικό είναι το φρέσκο ποιοτικό γάλα και η ήπια παραγωγική τεχνική. Στους μαθητές, οι οποίοι αποτελούν τους αυριανούς καταναλωτές, η ανάδειξη της ποιότητας του γάλακτος μαζί με την αξία της παραδοσιακής τυροκομίας ως βασικών προϋποθέσεων για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων παραπέμπει ευθέως στην εκτίμηση και στην υποστήριξη του Έλληνα κτηνοτρόφου και της ελληνικής τυροκομίας – γαλακτοκομίας».

Τέλος, η κα Μέγα αναφέρει ότι «αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης που, με πραγματικό ενδιαφέρον και ζήλο, φροντίζουν για τη βιωματική εκπαίδευση των μαθητών τους, προετοιμάζουν ενημερωμένους μελλοντικούς καταναλωτές και αναδεικνύουν την επαγγελματική εκπαίδευση ως σημαντική επιλογή σταδιοδρομίας των νέων ανθρώπων».