ΗΠΑ: Επιστροφή στο καθεστώς διαχείρισης της προσφοράς ζητούν οι γαλακτοπαραγωγοί

Η πτώση των τιμών έχει οδηγήσει τον κλάδο σε ύφεση κατά την τελευταία τετραετία

Εδαφος κερδίζει συνεχώς στις τάξεις των Αμερικανών γαλακτοπαραγωγών η αντίληψη ότι ο κλάδος θα πρέπει να επιστρέψει σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα διαχείρισης της προσφοράς για να καταπολεμηθούν οι πτωτικές τιμές στο γάλα. Παρότι δεν βλέπουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με θετικό μάτι την επιβολή πλαφόν στην παραγωγή του γάλακτος, αρκετές οργανώσεις παραγωγών είναι αποφασισμένες και καλούν σε δραστικές αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ επικρατούσε επί σειρά δεκαετιών ένα σύστημα που περιελάμβανε μέτρα διαχείρισης της προσφοράς γάλακτος. Σε παρόμοιο μοτίβο με τις ευρωπαϊκές ποσοστώσεις γάλακτος, το σύστημα αυτό εξασφάλιζε ότι κανείς γαλακτοπαραγωγός δεν θα μπορούσε να παράγει ανεξέλεγκτες ποσότητες, επιτυγχάνοντας έτσι ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης και συντελώντας στη συγκράτηση των πλεονασμάτων.

Όταν αυτό το καθεστώς καταργήθηκε, στο πλαίσιο μιας νεοφιλελεύθερης επιλογής, η κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής κατέστησε την προσφορά σημαντικά μεγαλύτερη από την εκάστοτε ζήτηση της αγοράς.

Συνέπεια όλων αυτών, η σταθερά πτωτική πορεία των τιμών εδώ και μία τετραετία. Παρότι οι πρώιμες προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας (USDA) των ΗΠΑ κάνουν λόγο για ελαφρώς υψηλότερες τιμές γάλακτος φέτος, δεν έχει ακόμα αποφευχθεί το ενδεχόμενο το 2019 να είναι το πέμπτο συνεχόμενο έτος της ύφεσης, τη στιγμή που οι ζωοτροφές, ο εξοπλισμός και το κόστος εργασίας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Απέναντι σε αυτό το φλέγον ζήτημα των μειωμένων εσόδων που οδηγεί σε τέλμα τους κτηνοτρόφους, οργανώσεις που εκπροσωπούν τους μικρότερους αγρότες σε πολιτείες, όπως το Βερμόντ και το Ουισκόνσιν, επαναφέρουν στο τραπέζι την επιστροφή σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα διαχείρισης της προσφοράς, το οποίο θα διατηρεί τις τιμές του γάλακτος πάνω από το κόστος παραγωγής. Η Ένωση Αγροτών του Ουισκόνσιν, η Εθνική Οργάνωση Αγροτών (NFO) και η Holstein Association USA έχουν ξεκινήσει τη δική τους εκστρατεία προς αυτή την κατεύθυνση, με νέες συναντήσεις να έχουν προγραμματιστεί μέσα στον Μάιο σε πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, η Μινεσότα, το Νέο Μεξικό και η Καλιφόρνια.

Η NFO πιέζει για ένα νέο εθνικό σχέδιο τιμολόγησης του γάλακτος με την εισαγωγή διπλού καθεστώτος ποσοστώσεων, καταβάλλοντας στους γαλακτοπαραγωγούς μια μηνιαία πριμοδότηση για τους πρώτους 450 τόνους γάλακτος και μια χαμηλότερη τιμή για ό,τι παραπάνω παράξουν. Η οργάνωση εξηγεί ότι η προσέγγιση αυτή θα σταθεροποιήσει την αγορά και θα ωφελήσει τους μικρότερους παραγωγούς.