GALIRUMI: Αντιμετώπιση ζιζανίων χωρίς τη χρήση χημικών

Δύο διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης των ζιζανίων, μέσω της τεχνολογίας, δημιούργησε το ευρωπαϊκό έργο GALIRUMI, για την αποφυγή της χημικής ζιζανιοκτονίας. Στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε ένα ρομπότ το οποίο υποστηρίζεται από το Galileo, το ευρωπαϊκό σύστημα παγκόσμιας δορυφορικής πλοήγησης.
Η Esther Lοpez, συντονίστρια του έργου GALIRUMI από την Ισπανία, εξηγεί ότι η ανάπτυξη των ρομπότ εμπνεύστηκε από αγρότες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τα ζιζάνια που υπήρχαν στα χωράφια τους. «Η χειρωνακτική απομάκρυνση των ζιζανίων είναι ιδιαίτερα κοπιαστική, ενώ σε ορισμένα συστήματα παραγωγής, όπως η βιολογική γεωργία, δεν επιτρέπεται η χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων. Η χρήση ρομπότ μειώνει σημαντικά την ανάγκη για χειρωνακτική εργασία στην καταπολέμηση των ζιζανίων, μειώνοντας έτσι το κόστος διαχείρισης και διασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα και απόδοση του εδάφους χωρίς να μειώνεται η παραγωγικότητα. Παράλληλα, οι αγρότες έχουν περισσότερο χρόνο για άλλες εργασίες», τονίζει.
Για τους παραπάνω λόγους, στο πλαίσιο του έργου GALIRUMI αναπτύχθηκαν δύο μονάδες καταπολέμησης ζιζανίων με διαφορετικά συστήματα. Η πρώτη μονάδα είναι σχεδιασμένη για ηλεκτρική καταπολέμηση ζιζανίων και χρησιμοποιεί ηλεκτροσόκ υψηλής τάσης για την εξόντωσή τους. Η δεύτερη μονάδα χρησιμοποιεί τεχνολογία λέιζερ. Το ρομπότ διασχίζει συστηματικά ολόκληρο το χωράφι, καταγράφοντας εικόνες για την αναγνώριση των ζιζανίων. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί λέιζερ για να καταστρέψει τα φύλλα των ζιζανίων, υποβαθμίζοντάς τα αποτελεσματικά.
Και τα δύο συστήματα χρησιμοποιούν το σύστημα Galileo για να καταγράψουν με ακρίβεια τις θέσεις των εντοπισμένων ζιζανίων. Και τα δύο συστήματα μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε ρομπότ ή τρακτέρ για την καταπολέμηση. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί επιδείξεις πεδίου στην Ολλανδία, τη Δανία και τη Γαλλία. Όπως επισημάνθηκε στο σεμινάριο του EU CAP Network τον Φεβρουάριο 2025, καινοτομίες όπως το GALIRUMI δείχνουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική:
- Αυξάνουν την παραγωγικότητα μειώνοντας παράλληλα τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
- Ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα στον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό τομέα.
- Κάνουν τη γεωργία ακριβείας πραγματικότητα.