Παρά την παύση των εβδομαδιαίων λαϊκών αγορών κατά τη διάρκεια της δίμηνης καραντίνας την άνοιξη, οι αγρότες στην περιφέρεια Ερό της Νότιας Γαλλίας κατάφεραν να συνεχίσουν ή ακόμη και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους μέσω νέων καναλιών πώλησης των προϊόντων τους. Τώρα, με την κατάσταση να έχει εξομαλυνθεί και τους πάγκους των λαϊκών αγορών να έχουν ανοίξει ξανά, ορισμένοι από αυτούς δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην κατακόρυφα ανεβασμένη ζήτηση.

Σε μια αγορά στο Μονπελιέ, η Veronique και ο Antoine εξυπηρετούν με δυσκολία τους πελάτες, οι οποίοι έχουν σχηματίσει ουρά –φορώντας μάσκα και κρατώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις– μπροστά από τον πάγκο τους. Η απήχηση του ζευγαριού οφείλεται εμμέσως στο σύστημα διαδικτυακών παραγγελιών, που είχαν εγκαινιάσει κατά τη διάρκεια της καραντίνας. «Ξαφνικά εμφανίστηκε μια εντελώς διαφορετική πελατεία σε σχέση με τον συνηθισμένο άμεσο περίγυρο της γειτονιάς, αγοράζοντας απευθείας από την εκμετάλλευσή μας. Σήμερα, συνεχίζουν να έρχονται στη λαϊκή αγορά. Διανύουμε περίοδο αιχμής στην παραγωγή, έτσι γίνεται πολύ δύσκολο να διαχειριστείς τον φόρτο εργασίας», εξηγεί ο Antoine.

Η ανακοίνωση του κλεισίματος των λαϊκών αγορών για τουλάχιστον δύο μήνες είχε αρχικά προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των τοπικών παραγωγών, καθώς και την πεποίθηση ότι η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα από την περιοχή ενδέχεται να μην ικανοποιούνταν επαρκώς. Τελικά, οι φόβοι αυτοί δεν επαληθεύτηκαν για μεγάλη μερίδα των παραγωγών της περιοχής που ήταν οργανωμένοι σε τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες. Ανεξάρτητα από το αν τα προϊόντα διατέθηκαν υπό τη μορφή άμεσων πωλήσεων στο αγρόκτημα ή σε σημεία διανομής για καλάθια εμπορευμάτων, οι παραγωγοί έφτασαν στον στόχο τους. «Είναι ακόμη δύσκολο για ορισμένους από τους παραγωγούς μας να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα αυτά τα συστήματα», επιβεβαιώνει η Benedicte Firmin της οργάνωσης βιολογικής γεωργίας Civam Bio34, η οποία δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη περιφέρεια.