Γαλλία: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μεγαλύτερης καλοκαιρινής ξηρασίας από ό,τι πέρυσι

Μια περίοδος παρατεταμένης ξηρασίας οδηγεί σε μαρασμό τις καλλιέργειες και καθυστερεί τις σπορές σε ορισμένες από τις κορυφαίες παραγωγούς χώρες της Nότιας Ευρώπης, εγκυμονώντας κινδύνους περαιτέρω αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων.

Όπως γράφει το Bloomberg, περίπου το 60% της ισπανικής υπαίθρου πλήττεται από ξηρασία, ενώ οι συνθήκες επιδεινώνονται για τους αγρότες στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. Η συγκεκριμένη εικόνα διαδέχεται έναν εξαιρετικά ξηρό, ζεστό χειμώνα στη Νότια και Δυτική Ευρώπη, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα νερού για γεωργική χρήση ενόψει καλοκαιριού.

Οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου και του Απριλίου έχουν ενισχύσει την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγής σιτηρών να κυμαίνεται στο +8% από πέρυσι. Στον αντίποδα, η Νότια Ευρώπη, η οποία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στα φρούτα και στα λαχανικά, βλέπει τις αντίξοες καιρικές συνθήκες να διαδέχονται την ξηρασία που μαράζωσε τους ορυζώνες και τους ελαιώνες πέρυσι.

«Η σπορά στην περιοχή του ποταμού Πάδου ξεκινά παραδοσιακά στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, αλλά αυτήν τη στιγμή το έδαφος είναι πολύ ξηρό», δήλωσε ο Massimiliano Giansanti, επικεφαλής της ιταλικής αγροτικής οργάνωσης Confagricoltura. «Όμως, όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο λιγότερα θα πάρουμε από τις καλλιέργειες».

Η ανοδική πίεση στις τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη παραμένει σταθερή, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. Η ζέστη και η ξηρασία μαράζωσαν τις καλλιέργειες καλαμποκιού σε μεγάλο μέρος της ηπείρου το περασμένο καλοκαίρι και κατέβασαν τη στάθμη του νερού στον ποταμό Πάδο –τον μεγαλύτερο της Ιταλίας– σε χαμηλό 70 ετών.

Η φετινή ξηρασία θα μπορούσε να πλήξει την εαρινή συγκομιδή προϊόντων, όπως οι ντομάτες και τα φρούτα, μια βιομηχανία με ετήσιες πωλήσεις 20 δισ. ευρώ και εξαγωγές σχεδόν 8 δισ. ευρώ, είπε ο Giansanti. Η παραγωγή σόγιας και καλαμποκιού θα βρεθεί, επίσης, σε κίνδυνο, αυξάνοντας τα έξοδα για τους παραγωγούς κρέατος και πουλερικών.

Στην Ισπανία, υπάρχουν μη αναστρέψιμες απώλειες σε περισσότερα από 35 εκατ. στρέμματα σιτηρών, σύμφωνα με τοπική οργάνωση αγροτών. Μερικοί οπωρώνες ξηρών καρπών και αμπελώνες δυσκολεύονται να ευδοκιμήσουν και η έλλειψη λουλουδιών εμποδίζει τις μέλισσες από το να παράγουν μέλι.

Η Ιταλία προσπαθεί να δράσει πριν μπει ο καύσωνας του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι θα διορίσει έναν ανώτατο αξιωματούχο έκτακτης ανάγκης για το νερό, προκειμένου να επιταχύνει τα έργα στις υποδομές και να διορθώσει σωλήνες που παρουσιάζουν διαρροή σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι ταχέως μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες και το δυσεύρετο νερό έχουν αλλάξει τη διαθεσιμότητα των προϊόντων και οι τιμές για τις ντομάτες έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με το 2022, όπως δήλωσε ο Fabio Massimo Pallottini, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Δικτύου Αγορών χονδρικής της Ιταλίας, Italmercati.

Στον αντίποδα, καλύτερες είναι οι προοπτικές σε άλλες μεγάλες παραγωγούς χώρες στα βορειότερα της ηπείρου. Ενδεικτικά, μεγάλο μέρος της Γερμανίας και της Πολωνίας είχαν διπλάσιες βροχοπτώσεις από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου.