Γαλλία, Ιρλανδία, Γερμανία και Ισπανία καθυστερούν τις ενισχύσεις της ΚΑΠ για τη μετάβαση στη βιολογική γεωργία
Η ΕΕ θεωρεί τα βιολογικά προϊόντα εφόδια για την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης γεωργίας, όμως η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθυστερούν όλο και περισσότερο να εκταμιεύσουν τις επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) υπέρ αγροτικών εκμεταλλεύσεων που θέλουν να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση στη βιολογική γεωργία.
«Οι συζητήσεις για την επόμενη ΚΑΠ πρέπει να περιλαμβάνουν μια πιο αυστηρή διαχείριση, με δημόσιους πόρους που θα τεθούν στην υπηρεσία των γεωργικών επιδοτήσεων για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις», δήλωσε στη Euractiv ο Philippe Camburet, διευθυντής της γαλλικής Εθνικής Ομοσπονδίας Βιολογικής Γεωργίας (FNAB).
Καταβολή υποχρεωτικά εντός ενός έτους
Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, η FNAB ανέφερε ότι κέρδισε την πρώτη της νομική μάχη κατά της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με τις καθυστερήσεις στις ενισχύσεις της ΚΑΠ για τη μετατροπή σε βιολογικές καλλιέργειες. Τα διοικητικά δικαστήρια της Λυών, του Μπορντό και της Ναντ έκριναν ότι το γαλλικό κράτος πρέπει να εκταμιεύει τις εν λόγω επιδοτήσεις εντός ενός έτους το πολύ.
Η γαλλική κυβέρνηση είχε καθυστερήσει να καταβάλει τις ενισχύσεις στους αγρότες που υπέβαλαν αίτηση τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2023 μέχρι και τον Ιούλιο του 2024. Έτσι, οι δικαστές έκριναν ότι μια τέτοια καθυστέρηση, που υπερβαίνει το ένα έτος, «συνιστά σφάλμα εκ μέρους του κράτους».
Παρότι ο κανονισμός 2021/2116 της ΕΕ επιβάλλει προθεσμία ενός έτους για τις πληρωμές ενισχύσεων της ΚΑΠ, ο κανόνας αυτός δεν ισχύει για τις ενισχύσεις που αφορούν τη μετατροπή σε βιολογική καλλιέργεια. Η FNAB ζητά οι ενισχύσεις για τη βιολογική μετάβαση να υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς με τις άλλες επιδοτήσεις.
Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, οφείλονται σε σφάλματα των πληροφοριακών συστημάτων και, σύμφωνα με το συνδικάτο Confédération Paysanne, στην έλλειψη πόρων εκ μέρους των τοπικών διοικήσεων που διανέμουν τις επιδοτήσεις.
Εκτεταμένες καθυστερήσεις
«Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν και σε άλλες χώρες της ΕΕ, και κάποιες φορές όχι στον ίδιο βαθμό: Η Γερμανία καθυστέρησε μερικούς μήνες φέτος, αλλά όχι τόσους όσους η Γαλλία», δήλωσε στη Euractiv ο Eric Gall, αναπληρωτής διευθυντής της IFOAM Organics Europe. Οι καθυστερήσεις ήταν, επίσης, ο κανόνας στην Ιρλανδία, όπου η εθνική διοίκηση αντιμετώπισε δυσκολίες στον συντονισμό των διάφορων χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΚΑΠ. Η Ιρλανδική Ένωση Αγροτών (IFA) κατήγγειλε τις κωλυσιεργίες, οι οποίες επηρεάζουν 350 αγρότες φέτος. «Η διαδικασία είναι ελαττωματική και, ως αποτέλεσμα αυτού, οι αγρότες υποφέρουν», δήλωσε ο John Ftzpatrick, πρόεδρος της ομάδας βιολογικού έργου της IFA, σύμφωνα με το Irish Farmers journal.
Τέλος, και η Ισπανία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, με καθυστερήσεις να αναφέρονται σε διάφορες περιοχές, όπως η Εξτρεμαδούρα, λόγω σφαλμάτων στους φακέλους των αγροτών, όπως σημειώνει το μέσο ενημέρωσης Cadena SER.
Απλοποίηση της ενίσχυσης
Για τον Camburet, η ΕΕ πρέπει να αυστηροποιήσει την εποπτεία των κρατών-μελών και να παράσχει στις εθνικές διοικήσεις περισσότερους δημόσιους πόρους. «Πρέπει να κατοχυρώσουμε την ορθή διαχείριση των δημόσιων πόρων στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο [της ΚΑΠ] σε μια ευρωπαϊκή οδηγία», πρότεινε.
Για την IFOAM, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξορθολογήσει το σύστημα ενισχύσεων για τους βιοκαλλιεργητές και να το εναρμονίσει σε ολόκληρη την ΕΕ. «Η Επιτροπή έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, επειδή γενικά έχει ισχυρό αντίκτυπο στις εθνικές διοικήσεις», εξήγησε ο Gall, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» είναι να επιτευχθεί 25% βιολογική έκταση, ενώ σήμερα η ΕΕ παλεύει να φτάσει μόλις το 11%.