Γαλλία: Ιστορικό χαμηλό πεντηκονταετίας για τη βιομηχανία οίνου

Ένας συνδυασμός καιρικών φαινομένων έχει πλήξει σοβαρά τους γαλλικούς αμπελώνες

Frosted grapes in vineyards of Alsace in late fall, France

Τη χειρότερη συγκομιδή του τελευταίου μισού αιώνα καταγράφει φέτος η γαλλική βιομηχανία οίνου. Η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα κρασιού στον κόσμο βιώνει τη χειρότερη καλλιεργητική της περίοδο εδώ και γενιές, εξαιτίας μιας σειράς καταστροφικών καιρικών φαινομένων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το πρακτορείο Reuters είχε γράψει ότι η γαλλική βιομηχανία κρασιού αναμένει φέτος μείωση της παραγωγής έως και 30% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό πρακτικά καθιστά το 2021 ως το χειρότερο έτος για τον κλάδο μετά από το μακρινό 1970, χωρίς βέβαια να είναι καθόλου απίθανο η φετινή χρονιά να εξελιχθεί στο χειρότερο έτος που έχει καταγραφεί στα χρονικά.

Όπως έχετε διαβάσει κατά καιρούς στην «ΥΧ», υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που έχει οδηγήσει σε αυτή την καθίζηση. Υπάρχει όμως κι ένας κοινός παρονομαστής, που δεν είναι άλλος από τον καιρό. Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές Απριλίου, ένας απρόσμενος παγετός είχε πλήξει περίπου το 80% των αμπελώνων της Γαλλίας, ερχόμενος να προστεθεί στο οικονομικό χάος που ήδη είχε προκαλέσει η πανδημία COVID-19 και οι εμπορικοί πόλεμοι του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (όπου το γαλλικό κρασί βρέθηκε στο στόχαστρο). Στη συνέχεια, το καλοκαίρι έφερε μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις στην Ευρώπη, με καταστροφικές πλημμύρες να πλήττουν τη Γερμανία και το Βέλγιο.

Στη Γαλλία, οι πλημμύρες δεν ήταν τόσο σοβαρές, αλλά οι επιπλέον βροχοπτώσεις του Ιουλίου συνετέλεσαν στη δημιουργία ακατάλληλων συνθηκών για την καλλιέργεια. Πιο συγκεκριμένα, το πλεονάζον νερό, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, οδήγησε στην εμφάνιση μυκήτων στα αμπέλια, γεγονός που έπληξε περαιτέρω ένα μεγάλο μέρος της σωζόμενης φετινής σοδειάς.Μέχρι στιγμής, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο το πώς αυτή η ζημιά θα επηρεάσει τις τιμές του κρασιού.

Όπως γράφει το Modern Farmer, πολλοί παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τις συγκομιδές προηγούμενων ετών με τη σωζόμενη φετινή σοδειά. Ωστόσο, οι αμπελώνες είναι μακρόβιοι και η ζημιά στα αμπέλια μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη βιωσιμότητά τους.