Γαλλία: Πριμ 600 εκατ. ευρώ για νέο σύστημα γεωργικής ασφάλισης ανακοίνωσε ο Μακρόν

Τη διάθεση 600 εκατ. ευρώ ετησίως για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα είναι «απλούστερο, γρηγορότερο και αποδοτικότερο» εξήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε ομιλία του από το αγροτικό φεστιβάλ Les Terres de Jim, που διεξήχθη στη Nοτιοανατολική Γαλλία.

Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια των ρητών δεσμεύσεων του Μακρόν να μεταρρυθμίσει το σύστημα ασφάλισης των καλλιεργειών της χώρας για να βοηθήσει τους Γάλλους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις εκτεταμένες ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το σχέδιο θέλει να διασφαλίσει ότι όλοι οι αγρότες, είτε έχουν ιδιωτική ασφάλιση είτε όχι, θα μπορούν να αποζημιώνονται όταν αντιμετωπίζουν σοβαρές ζημιές από κλιματικά φαινόμενα. Το νέο σύστημα θα βασίζεται σε μια προσέγγιση τριών επιπέδων ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου, με τους αγρότες να έχουν τη δυνατότητα να αυτοασφαλίζονται (σ.σ. διαδικασία της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης) για τους «μικρούς» κινδύνους, να έχουν μια κρατική επιχορηγούμενη ιδιωτική ασφάλιση για τους «μεσαίους» κινδύνους και ένα εθνικό ταμείο αλληλεγγύης που θα ωφελήσει όλους τους αγρότες σε περίπτωση «ασυνήθιστων» απωλειών υπό έκτακτες συνθήκες.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα γαλλικό σύστημα ασφάλισης καλλιεργειών για να έχουμε την ταχύτερη δυνατή ανταπόκριση όταν επηρεαζόμαστε από μια αγροτική καταστροφή», δήλωσε ο Μακρόν.

Το νέο σύστημα θα αντικαταστήσει το υπάρχον, το οποίο έχει βασιστεί σε μια αυστηρή διάκριση μεταξύ ιδιωτικής ασφάλισης καλλιεργειών και ταμείου γεωργικών καταστροφών για ανασφάλιστους αγρότες και ασφαλίσιμες καλλιέργειες. Ο Μακρόν τόνισε ότι οι περιορισμοί αυτού του συστήματος έγιναν εμφανείς όταν την περασμένη άνοιξη η χώρα επλήγη από τον χειρότερο παγετό εδώ και 30 χρόνια, καθώς πολλοί αγρότες δεν καλύπτονταν για αυτές τις απώλειες λόγω του υψηλού κόστους.

Μόλις το 30% των Γάλλων αγροτών είναι ασφαλισμένοι τώρα, με μεγάλες αποκλίσεις ανά τομέα (μόλις το 6% των καλλιεργητών οπωροφόρων δέντρων και το 1% των κτηνοτρόφων).

Ο Μακρόν σημείωσε ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα χρηματοδοτηθεί από «ευρωπαϊκά και εθνικά κεφάλαια», ωστόσο μένει να δούμε πώς θα ενταχθεί στην ΚΑΠ, η οποία προβλέπει μόνο σχετικά χαμηλά κονδύλια για ασφάλιση και άλλα συστήματα διαχείρισης κινδύνων.

Η FNSEA, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση των Γάλλων αγροτών, χαιρέτισε την έναρξη της «φιλόδοξης μεταρρύθμισης» και τόνισε ότι οι αγρότες «την περιμένουν με ανυπομονησία» για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Θετική ήταν και η αντίδραση του σωματείου Νέων Αγροτών της Γαλλίας, το οποίο ανέφερε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι «ένα ουσιαστικό έργο για τη βιομηχανία» και ανταποκρίνεται στις μακροχρόνιες απαιτήσεις της.

Στον αντίποδα, ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες επέκριναν το σχέδιο, εκφράζοντας φόβους ότι τα χρήματα θα αποθαρρύνουν τους αγρότες από τη λήψη μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. «Με τις τρέχουσες κλιματικές τάσεις και τις τρέχουσες γεωργικές πρακτικές, αυτά τα φρέσκα χρήματα θα ακυρωθούν γρήγορα από τη φύση», δήλωσε ο Ariel Brunner της Birdlife Europe.