Γαλλία: Σε λειτουργία αυτόματοι πωλητές… στρειδιών

Γαλλία: Σε λειτουργία αυτόματοι πωλητές... στρειδιών

Από την εποχή που μηχανήματα παρείχαν πρόσβαση σε περιορισμένες ετικέτες σνακ και ανθρακούχων ποτών, πολλά έχουν αλλάξει για τους αυτόματους πωλητές. Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, πολλές περιοχές προμηθεύονται επί καθημερινής βάσης με φρέσκο γάλα, ενώ τώρα οι Γάλλοι εισάγουν την ιδέα της προσφοράς φρέσκων στρειδιών.

Σε αυτό το νέο «κίνημα» πρωτοστατεί ο καλλιεργητής στρειδιών Tony Berthelot, του οποίου ο αυτόματος διανομέας οστρακοειδών βρίσκεται στο νησί Ιλ ντε Ρε της δυτικής ακτής της Γαλλίας, παρέχοντας καθημερινά μια ευρεία γκάμα ποσοτήτων, ειδών και μεγεθών, 24 ώρες το 24ωρο. Το μηχάνημα αυτόματης πώλησης διαθέτει γυάλινα πλαίσια, ώστε οι πελάτες να μπορούν να βλέπουν ακριβώς τι αγοράζουν.

Δραστηριοποιούμενος στην εκτροφή στρειδιών επί μία τριακονταετία, ο Berthelot δεν αξιολογεί την πρωτοβουλία του ως εναλλακτική λύση στα κανονικά σημεία πώλησης, όπως οι αγορές τροφίμων, τα ιχθυοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ, όσο μια κίνηση που θα τον βοηθήσει να διαθέτει περισσότερο από το εμπόρευμά του εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας. «Υπήρχε η εντύπωση ότι χάναμε πολλές πωλήσεις, όταν ήμασταν κλειστά», τονίζει στο πρακτορείο Reuters.

Φυσικά, μια τέτοια μέθοδος πώλησης ενέχει τους κινδύνους της. Τα ζώντα μαλάκια, που δεν διατηρούνται αρκετά δροσερά ή αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από το θαλασσινό νερό, μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση, όταν καταναλωθούν.