Γαλλία: Σε συναγερμό για την καλοκαιρινή ξηρασία

Πάνω από το ήμισυ της χώρας κινδυνεύει να χτυπηθεί από τις ακραίες καιρικές συνθήκες

Γαλλία: Σε συναγερμό για την καλοκαιρινή ξηρασία

Στο κατώφλι ενός καλοκαιριού που αναμένεται ιδιαίτερα ξηρό και ζεστό στην Ευρώπη, το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο επερχόμενων ελλείψεων σε νερό και συστήνει πρόληψη ώστε να αποφευχθούν διακοπές εφοδιασμού.

Συνολικά 53 γαλλικά διοικητικά διαμερίσματα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο σοβαρής θερινής ξηρασίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο μετά από συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής υδάτων.

Ενδεικτική του πιθανού τιμήματος για τους Γάλλους αγρότες είναι η αναφορά της μεγαλύτερης αγροτοσυνδικαλιστικής οργάνωση της χώρας, FNSEA. Σύμφωνα με αυτήν, 14.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις από τις συνολικά 440.000 της γαλλικής επικράτειας υπέβαλαν αίτηση αποζημίωσης το 2019, μετά την υπερβολική ζέστη και την έλλειψη βροχής που έπληξαν τη Γαλλία πέρσι την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τότε, οι ζημιές στις καλλιέργειες είχαν οδηγήσει σε αλυσιδωτές απώλειες εσόδων, ειδικά για προϊόντα από καλοκαιρινές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, τα ζαχαρότευτλα και οι πατάτες.

Για τους επόμενους τρεις μήνες, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France προβλέπει ξηρότερο καιρό από τα συνηθισμένα για τη βορειοδυτική Ευρώπη στάνταρ, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου τμήματος της Γαλλίας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, η υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης Εμανουέλ Βαργκόν λαμβάνει τα μέτρα της τις ώστε οι γαλλικές υπηρεσίες να βρεθούν φέτος σε μεγαλύτερη ετοιμότητα ενάντια στην απειλή της ξηρασίας. Μια υπουργική οδηγία βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για την εναρμόνιση των περιοριστικών μέτρων όσον αφορά τη χρήση υδάτων σε εθνικό επίπεδο, πιθανότατα με τον καθορισμό ορίων ενεργοποίησης βάσει του υπάρχοντος μοντέλου ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Ο καλύτερος συντονισμός, ειδικά μεταξύ των διοικητικών διαμερισμάτων, θα επιτρέψει την ταχύτερη λήψη αποφάσεων, ούτως ώστε η κατανομή των χρήσεων νερού να γίνει υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε περίπτωση ελλείψεων, με προτεραιότητα στην παροχή πόσιμου νερού» διευκρίνισε η κα Βαργκόν.