Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Αλλαγή στην ΚΑΠ ζητούν οι υποψήφιοι

Λιγότερο από έναν μήνα από την προσφυγή των πολιτών στις κάλπες, οι υποψήφιοι των γαλλικών προεδρικών εκλογών παρουσίασαν τα σχέδιά τους για το μέλλον του αγροτικού τομέα στην πρόσφατη διεθνή αγροτική έκθεση Salon de l’Agriculture.

Ο νυν πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παραμένει καθαρό φαβορί των δημοσκοπήσεων, προτάσσει διαχρονικά την επισιτιστική ανεξαρτησία και κυριαρχία ως κυρίαρχες προτεραιότητές του.

Αυτές οι παράμετροι αποκτούν πλέον μεγαλύτερο βάρος μετά την πανδημία και, πιο πρόσφατα, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για να επιτύχει αυτό το όραμα, ο Γάλλος ηγέτης διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση των περιβαλλοντικών περιορισμών που ορίζονται στην εμβληματική πολιτική της ΕΕ για την αγροδιατροφή, τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (F2F), καθώς χωρίς αναπροσαρμογές θα μπορούσε να οδηγήσει σε «13% μείωση της παραγωγής», σύμφωνα με ορισμένες πρόσφατες μελέτες.

Η Βαλερί Πεκρές, υποψήφια με το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων LR, θέτει και εκείνη με τη σειρά της την παραγωγή στο επίκεντρο της εκστρατείας της. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Μακρόν, σκοπεύει να εισαγάγει «έναν πραγματικό φόρο άνθρακα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και να αποκαταστήσει «την περιβαλλοντική ισότητα στο εμπόριό μας».

Το μέτρο της δεξιάς υποψήφιας θα σηματοδοτήσει πρόσθετους δασμούς κατά την εισαγωγή ενός προϊόντος του οποίου τα πρότυπα στη χώρα προέλευσης είναι λιγότερο περιοριστικά από ό,τι στην ΕΕ. Η ίδια υπενθυμίζει ότι «το 15% των εισαγόμενων προϊόντων εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με αυτά».

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια σημαντική ανατροπή στον πρώτο γύρο της 10ης Απριλίου, αντίπαλος του Μακρόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα είναι η ακροδεξιά επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν, σε μια επανάληψη του προ πενταετίας σκηνικού. Και εκείνη εμφανίστηκε επικριτική απέναντι στη στρατηγική F2F, τονίζοντας ότι αυτή «απειλεί σοβαρά την επισιτιστική κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ».

Σύμφωνα με τις προγραμματικές της δηλώσεις, τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εισαγωγές και να δημιουργήσουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα ήταν «καταστροφικές».

Τέλος, ο Ερίκ Ζεμούρ, άλλος ένας υποψήφιος της γαλλικής ακροδεξιάς, θεωρεί και αυτός ότι η στρατηγική της ΕΕ αποτελεί εμπόδιο για την αγροτική ισχύ της Γαλλίας. «Είναι προς το συμφέρον των αγροτών μας να καλλιεργούν, πρέπει να θρέψουμε τόσο κόσμο. Ήμασταν η πρώτη χώρα στις εξαγωγές, τώρα είμαστε μόλις τρίτοι».